Ημερίδα του Υπ. Τουρισμού με θέμα «Γυναίκες και Τουρισμός- Εργασία και Επιχειρηματικότητα»

07 Mar 2024, 19:52 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

TornosNews.gr

Ημερίδα του Υπ. Τουρισμού με θέμα «Γυναίκες και Τουρισμός- Εργασία και Επιχειρηματικότητα»

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

«Η ισότητα των φύλων είναι καθοριστική παράμετρος της βιωσιμότητας των κοινωνιών και των οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη ανοίγοντας τις εργασίες της ειδικής ημερίδας που διοργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και θέμα «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ».

Η υπουργός επεσήμανε ότι «ένα βιώσιμο μέλλον, μία πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη, καθίσταται εφικτή μόνο εάν ενεργοποιηθεί ισότιμα ο μισός και πλέον πληθυσμός του πλανήτη.

Ακόμα ανέφερε ότι, αν και έχουν γίνει βήματα προόδου σε διάφορους τομείς, όπως στην πολιτική εκπροσώπηση, στην απασχόληση και στις ευκαιρίες για εκπαίδευση, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή στην επαγγελματική ζωή.

Επίσης πρόσθεσε ότι ο τουρισμός χρειάζεται περισσότερες γυναίκες, σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης των επιχειρήσεων, και βεβαίως, σε όλο το φάσμα του τουριστικού επιχειρείν, τονίζοντας ότι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, εξαρτάται σαφώς και από την συμμετοχή των γυναικών.

Αποστέλλοντας μήνυμα προς τις γυναίκες που ασχολούνται ή που θέλουν να ασχοληθούν με τον τουρισμό,  η υπουργός Τουρισμού τις προέτρεψε να μη διστάσουν να κυνηγήσουν τους στόχους και τα όνειρά τους, να τολμήσουν και να πιστέψουν στις δυνατότητές τους.

Οι σύγχρονες γυναίκες, επεσήμανε η Υπουργός, είναι δυνατές, είναι πολυτάλαντες και η διάχυση των χαρακτηριστικών αυτών και των δεξιοτήτων τους στην κοινωνία και την οικονομία,  αποτελεί σαφώς προστιθέμενη αξία για την πρόοδο της ανθρωπότητας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Στην Ημερίδα και την συζήτηση που ακολούθησε  συμμετείχαν  η Υφυπουργός Τουρισμού κα Έλενα Ράπτη, η Διευθύντρια Υπηρεσιών ΕΟΤ Εσωτερικού και Εξωτερικού κα Άντζελα Βαρελά, η Γενική Διευθύντρια NJV Athens Plaza κα Βάνα Λαζαράκου, η ιδρύτρια του Naxian Experiences κα Μαρία Πολυκρέτη, η ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Workathlon κα Κατερίνα Σαντίκου και η Διευθύνουσα Σύμβουλος των Phāea Resorts κα Αγάπη Σμπώκου, ενω τον συντονισμό έκανε ο δημοσιογράφος Κωστής Χαλκιαδάκης.

Η Υφυπουργός κα Έλενα Ράπτη στάθηκε στα  στοχευμένα μέτρα, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην τουριστική αγορά, όπως αυτά προκύπτουν από τη συμμετοχή του Υπουργείου στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, και ειδικότερα:

-Στη συγκέντρωση βέλτιστων πρακτικών για την καταπολέμηση της ανισότητας των φύλων την εργασία,

-Στην δημιουργία μηχανισμών για την καταγγελία και τη διαχείριση περιστατικών βίας και παρενόχλησης στην εργασία,

-Στην κατάρτιση κωδίκων δεοντολογίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση των διακρίσεων στους χώρους εργασίας,

-Στην αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών στην τουριστική εκπαίδευση, τα οποία θα διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις γυναίκες στον χώρο του τουρισμού.

Στην παρέμβασή της η Διευθύντρια Υπηρεσιών ΕΟΤ Εσωτερικού και Εξωτερικού κα Βαρελά τόνισε πως ανέκαθεν οι γυναίκες υπερτερούσαν στον τομέα του Τουρισμού και πως ειδικά σήμερα, είναι βέβαιο πως η ποσόστωση κλίνει υπέρ των γυναικών στον ΕΟΤ. Η Γενική Διευθύντρια του NJV Athens Plaza κα Λαζαράκου επεσήμανε πως με την κατάλληλη παιδεία εναποτίθεται στις νεότερες γενιές να εξαλείψουν τις ανισότητες, και τις διακρίσεις. Με τη σειρά της η ιδρύτρια του Naxian Experiences κα Πολυκρέτη υπογράμμισε πως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας υπενθυμίζει πως ο αγώνας για την ισότητα συνεχίζεται, ωστόσο ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα. Η ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Workathlon κα Σαντίκου μίλησε για τον δύσκολο ρόλο της μητρότητας στον τουρισμό, επισημαίνοντας πως είναι  επιτακτική ανάγκη να στηριχτούν οι γυναίκες, δεδομένου ότι η εποχικότητα και οι συνθήκες που επικρατούν στα νησιά, δυσκολεύουν τις γυναίκες να γίνουν μητέρες. Τέλος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος των Phāea Resorts κα Σμπώκου μίλησε για τους μακροχρονίους και επίπονους αγώνες ώστε οι σημερινές γυναίκες να νιώθουν ότι δεν υπάρχει ταβάνι σε αυτά που μπορούν να πετύχουν.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα