Η ΠΕΥΦΑ απαντά στο υπουργείο Πολιτισμού για τη στάση εργασίας

10 Apr 2019, 15:19 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

TornosNews.gr

Η ΠΕΥΦΑ απαντά στο υπουργείο Πολιτισμού για τη στάση εργασίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την απάντησή της στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με τους λόγους για την προκήρυξη της στάσης εργασίας την Παρασκευή στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, δημοσιοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).

Διαβάστε την απάντηση...

"Με έκπληξη και απορία γίναμε γνώστες της απάντησης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ σχετικά με την κινητοποίηση της ΠΕΥΦΑ.

Μας κατηγορούνε για και πολιτικές σκοπιμότητες. Όμως ξεχνούν ότι δεν ήταν απόφαση της πλειοψηφίας αλλά ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση και των τεσσάρων παρατάξεων που απαρτίζουν το Γενικό Σύμβουλο της ΠΕΥΦΑ τόσο για τις ημερομηνίες των κινητοποιήσεων όσο και για το πλαίσιο των αιτημάτων.

Μήπως μπορεί να απαντήσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ αν είχε δεσμευτεί μέχρι 15/02/2019 για απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα για όλα τα θέματα, που σημειωτέων έχουν τεθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2018.

Αναλυτικότερα:

1)Πρόσληψη 200 Αρχαιοφυλάκων.

Θυμίζουμε ότι η εξαγγελία πρόσληψης από το ίδιο τον Πρωθυπουργό έγινε το 2016. Αισίως φτάσαμε στον Απρίλιο του 2019 αλλά η πρόσληψη ακόμα να πραγματοποιηθεί. Για το ποιος ευθύνεται ας τα βρει το ΥΠΠΟΑ με το ΑΣΕΠ.

2)Προγραμματισμός προσλήψεων.

Η πολιτική ηγεσία μιλάει για πρόσληψη, το 2020, 300 αρχαιοφυλάκων, 70 νυχτοφυλάκων και 87 καθαριστριών.

Πότε και ποιος έχει ενημερωθεί για όλα αυτά; Παρακαλούμε να μας καταθέσετε το αίτημα για τις νέες προσλήψεις μονίμων αρχαιοφυλάκων προκειμένου να λάβουμε και εμείς γνώση.

Η τελευταία ενημέρωση, δια  στόματος υφυπουργού κου Στρατή, ήταν ότι οι προσλήψεις για το 2019 θα ήταν 150 συνολικά για όλες τις ειδικότητες του ΥΠΠΟΑ. Τελικά τι από όλα αυτά ισχύει;

3) Καθορισμός αξιοκρατικών διαδικασιών για την επιλογή αρχιφυλάκων και υπευθύνων γραφείων φύλαξης.

Είναι γνωστό ότι τα κριτήρια είχαν περιληφθεί στον ήδη υπάρχοντα Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ, ο οποίος είναι σε ισχύ από 22/01/2018. Βεβαίως όλως περιέργως εξαφανίσθηκαν κατά την ψήφιση.

Κατόπιν συμφωνήσαμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο αξιοκρατικών κριτηρίων αλλά και πάλι καμία συζήτηση δεν έγινε ούτε μέχρι της 15/02/2019 ούτε κατόπιν. Αν έχετε όντως καταλήξει σε κάποιο σχέδιο επί αυτής της διαδικασίας, δεν θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να το γνωρίζουν;

4) 6η ημέρα εργασίας.

Στην τελευταία συνάντηση η πολιτική ηγεσία ήταν θετική και είχαμε συμφωνήσει να καταθέσουμε προτάσεις, πράγμα που η ΠΕΥΦΑ έκανε προς το Γραφείο Υπουργού. Από μέρους τους καμία απάντηση και μάλιστα από το δελτίο τύπου αντιλαμβανόμαστε ότι τηρούν αρνητική στάση γι’ αυτό το θέμα.

5) Ωράρια

Η ΠΕΥΦΑ έχει ζητήσει την εφαρμογή του Νόμου για τα ωράρια και να υπάρχει ενιαίο ωράριο σε όλα τα Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους πράγμα που διευκολύνει τον επισκέπτη και τον τουρισμό γενικότερα.

Αντίθετα βλέπουμε ένα ωράριο που είναι προϊόν σκοπιμοτήτων,  πιέσεων και κοπτοραπτικής.

Με όλα αυτά είναι προφανές ότι τα αιτήματα είναι δίκαια και ώριμα και έωλη και παρελκυστική είναι η στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ.

Όσον αφορά αν η ΠΕΥΦΑ εξυπηρετεί επιλογές στην ανάθεση της φύλαξης στον ιδιωτικό τομέα, επειδή όλοι γνωριζόμαστε στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι γνωστή η στάση μας και οι αγώνες μας όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτό το γνωρίζουν και το υπερασπίζονται οι Αρχαιοφύλακες, αλλά και ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία

Εν κατακλείδι σας επαναλαμβάνουμε ότι οι αποφάσεις μας έχουν ληφθεί ομόφωνα από τις παρατάξεις της ΠΕΥΦΑ.

Αντί να απαντάτε  μέσω  δελτίων τύπου, θα έπρεπε να μας είχατε καλέσει εγκαίρως για συζήτηση, όπως σας  είχαμε ζητήσει.

Τέλος σας κάνουμε γνωστό ότι η ΠΕΥΦΑ ούτε εκβιάζεται, ούτε απειλείται".

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα