Αλ.Βασιλικός: Η σεζόν του 2021 φαντάζει εξαιρετικά θολή - στις 23 Νοεμβρίου το 4ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας

30 Sep 2020, 14:16 | ΞΕΕ

TornosNews.gr

Αλ.Βασιλικός: Η σεζόν του 2021 φαντάζει εξαιρετικά θολή - στις 23 Νοεμβρίου το 4ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η πανδημία πήγε πολύ χειρότερα από ο,τι περιμέναμε και τα χειρότερα σενάρια από τον Απρίλιο δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, δήλωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, περιγράφοντας την εικόνα του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ελλάδα τη σεζόν του 2020, στο πλαίσιο online συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους εν όψει του 4ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας. 

Τα χειρότερα σενάρια είναι ότι δεν υπάρχουν στόχοι φέτος και δε μπορούμε να κάνουμε μετρήσεις βάσει αφίξεων και τζίρων γιατί η κατάσταση δεν εξαρτάται από τον τουριστικό κλάδο, είπε. Εξήγησε ότι εξαιτίας της αβεβαιότητας, η σεζόν του 2021 φαντάζει εξαιρετικά θολή και, όπως είπε, εάν θέλουμε να έχουμε κάποια πιθανότητα τα πράγματα να είναι καλύτερα το 2021 και να βελτιωθεί η εικόνα στα ταξίδια στην Ευρώπη, πρέπει να παρθούν μέτρα στο πλαίσιο των προτάσεων της HOTREC.

Ωστόσο, η χώρα μας κατάφερε να γίνει πρωτοσέλιδο για τους σωστούς λόγους, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, με ελάχιστα κρούσματα σε ξενοδοχεία τον Αύγουστο, και αυτό είναι το κεφάλαιό μας, υπογράμμισε ο κ. Βασιλικός.

Αυτή τη στιγμή, ο κλάδος βρίσκεται μπροστά στη μεγάλη διπλή πρόκληση της επιβίωσης και της φυγής προς τα εμπρός, όπως είπε, και αποστολή του ΞΕΕ είναι με επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις να φέρει όσο πιο κοντά γίνεται την ανάκαμψη. Η γνώση είναι η ασπίδα μας στις προκλήσεις και η πυξίδα για το αύριο εξήγησε ο κ. Βασιλικός και τόνισε ότι αυτός θα είναι και ο ρόλος του 4ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας του ΞΕΕ, το οποίο φέτος θα διοργανωθεί διαδικτυακά στις 23 Νοεμβρίου, με τη χρυσή χορηγία της Forum.

Όπως υπογράμμισε, το Φόρουμ θα αποτελέσει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για τον κλάδο, θα παρουσιάσει τις καλύτερες πρακτικές στον τουρισμό από ειδικούς του κλάδου και έχει συμμετοχές εκπροσώπων από διεθνή brand και ειδικούς. Οι συνέπειες της πανδημίας που ανατρέπουν όλα τα συνήθη δεδομένα, η ικανότητα προσαρμογής του ξενοδοχειακού κλάδου  στις επιταχυνόμενες αλλαγές και η διάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών του.

Ανακοινώθηκε επίσης η νέα στρατηγική συνεργασία του Επιμελητηρίου με τη Phocuswright, παγκόσμιο ηγέτη στο χώρο της πρωτογενούς έρευνας για τον κλάδο της φιλοξενίας, παγκόσμια μελέτη της οποίας θα παρουσιαστεί στη διοργάνωση.

Ειδικότερα το θεματικό περιεχόμενο του 4ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας θα περιλαμβάνει:

  - Παρουσίαση και συζήτηση παγκόσμιας έρευνας της Phocuswright για τις τάσεις των ταξιδιών στο μέλλον και τις επιλογές των ταξιδιωτών. 

-  Δύο θεματικά πάνελ για τη βιωσιμότητα και για τις επιπτώσεις του Covid στον τουρισμό. 

-  Συνέντευξη  με προσκεκλημένο υψηλού επιπέδου - CEO παγκόσμιου τουριστικού brand.

Το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί μέσω της πρωτοποριακής ψηφιακής πλατφόρμας Swapcard. Μέσω αυτής κάθε χρήστης, από την ασφάλεια του γραφείου του, σε οποιοδήποτε σημείο στον πλανήτη μπορεί να έχει ενεργητική συμμετοχή στο Φόρουμ με την υποβολή ερωτήσεων, τον προγραμματισμό One-to-One call, την περιήγηση στα ψηφιακά booth των χορηγών και φυσικά να παρακολουθήσει τις συζητήσεις των πάνελ τόσο τη στιγμή που θα πραγματοποιηθούν όσο και κάποια άλλη στιγμή, αν δεν το επιτρέπει το πρόγραμμα του.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της FORUM ΑΕ κ. Νίκος Χουδαλάκης μεταξύ άλλων τόνισε : «Η διεθνές έκθεση Xenia, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί 28-30 Νοεμβρίου ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας. Συνεχίζει όμως να δίνει όμως δυναμικό «παρών» στηρίζοντας τις προσπάθειες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος να βρεθεί αυτές τις δύσκολες και ιδιαίτερες στιγμές στο πλευρό των ξενοδόχων μέσω της διοργάνωσης του 4ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας. Σε αυτό το διαδραστικό digital Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την διεθνής εταιρεία Phocuswright, θα αναπτυχθούν σημαντικά θέματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις που διαμορφώνονται σήμερα».

Κίνητρα για τον εσωτερικό τουρισμό

Παράλληλα, ο κ. Βασιλικός αποκάλυψε την επεξεργασία νέου προγράμματος τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού, το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας. Καθώς το μερίδιο του εσωτερικού τουρισμού στην Ελλάδα αποτελεί μονοψήφιο ποσοστό, χρειάζεται να βρεθούν ισορροπίες σε σχέση με τον εισερχόμενο, είπε, και ανέδειξε την καθιέρωση του mid term break στη σχολική σεζόν που υπάρχει στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, ως ευνοϊκή συγκυρία στην κατεύθυνση αυτή, καθώς προσφέρει εσωτερικό ποιοτικό και θεματικό τουρισμό πέρα από τους θερινούς μήνες.

Ο κ. Βασιλικός εξέφρασε την άποψη ότι, παρά την τάση που επικρατεί κατά την περίοδο της πανδημίας για περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες στον τουρισμό, η ανθρώπινη επαφή θα λάβει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην τουριστική βιομηχανία, ενώ, όπως είπε, θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε τάσεις όπως το staycation και ο οδικός τουρισμός.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα