Συνέλευση ΞΕΕ: Σε φάση σταθεροποίησης ο ελληνικός τουρισμός το 2019

08 Feb 2019, 17:29 | ΞΕΕ

Βίκη Τρύφωνα

Συνέλευση ΞΕΕ: Σε φάση σταθεροποίησης ο ελληνικός τουρισμός το 2019

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε χρονιά σταθεροποίησης για τον ελληνικό τουρισμό αναμένεται να εξελιχθεί το 2019. Η εκτίμηση αυτή αναδείχτηκε από τις εισηγήσεις των κορυφαίων ξενοδοχειακών παραγόντων της χώρας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος ανέφερε ότι το 2019 δεν θα είναι κακή χρονιά, όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανοδική έξαρση των προηγούμενων ετών. Εκτίμησε ότι η χρόνια θα κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα, δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο σε κάποιες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας να υπάρξει φέτος μείωση.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, επεσήμανε ότι το αβέβαιο ευρωπαϊκό περιβάλλον (με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το πώς θα εξελιχθεί το Brexit) και η επαναφορά ανταγωνιστριών χωρών στο προσκήνιο, δημιουργούν προβληματισμό. Το ΞΕΕ, τόνισε, χτυπάει το καμπανάκι της λογικής προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης των τουριστικών επιχειρήσεων, κυρίως φορολογικά.

Ο κ. Βασιλικός ανήγγειλε ακόμη:

  • τη συνεργασία του ΞΕΕ με τη Review Pro, η οποία θα αποστέλει στα μέλη του μηνιαία report για τη μέτρηση ικανοποίησης πελατών των ξενοδοχείων
  • τη συνεργασία του ΞΕΕ με την Travel Hospitality Accelerator για την ενθάρρυνση και ανάδειξη ελληνικών εταιρειών start-up στον τουρισμό. Όλη αυτή η πρωτοβουλία θα έχει μόνιμη στέγαση σε κτίριο που αναζητείται.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος υπογράμμισε ότι το 2019 δεν θα είναι εύκολη χρονιά. Και δυστυχώς, όπως είπε, δεν φαίνεται καμία πρόθεση της πολιτείας να στηρίξει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Κουράστηκα να ακούω για επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού αλλά τίποτα για το πώς θα έρθουν οι επιτυχίες του μέλλοντος. Η πολύ ανάλυση είναι άρνηση της πράξης».

Στο χαιρετισμό του εξάλλου, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής Γιώργος Τζιάλλας αποδέχτηκε ότι πράγματι το 2019 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον μεσογειακό τουρισμό, όμως για την Ελλάδα η μέχρι στιγμής διψήφια αύξηση στις προκρατήσεις στηρίζει μια αισιόδοξη εκτίμηση ότι και η φετινή χρονιά θα εξελιχθεί θετικά.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα