Ι. Ρέτσος | Τουρισμός: Η διαχείριση των προορισμών το μεγάλο στοίχημα

06 Jun 2019, 13:13 | ΣΕΤΕ

TornosNews.gr

Ι. Ρέτσος | Τουρισμός: Η διαχείριση των προορισμών το μεγάλο στοίχημα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

H διαχείριση των προορισμών θα αποτελέσει για τα επόμενα χρόνια το μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο των τουριστικών χωρών, τόνισε σήμερα, 6 Ιουνίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ.Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στην κλειστή συνεδρίαση της 27ης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

Θα πρέπει να μάθουμε, να σκεφτόμαστε διαφορετικά, είπε ο κ.Ρέτσος. Αν δεν προσαρμοστούμε, θα συρρικνωθούμε.  Η χάραξη τουριστικής στρατηγικής οφείλει πλέον να αρχίζει και να τελειώνει με την προσαρμογή μας στη νέα εποχή, αντιμετωπίζοντας έγκαιρα τις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται.

Υποδομές, βιώσιμη ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή, φαινόμενα κορεσμού πολλών περιοχών, είναι μερικά από τα μεγάλα ζητήματα που απαιτούν από εμάς άμεσες απαντήσεις, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, προσθέτοντας:

Σήμερα, δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστική επιχειρηματικότητα, για τουριστική ανάπτυξη αν σε αυτή δεν εμπεριέχεται η έννοια της αειφορίας: προστασία και βελτίωση της ποιότητας του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. 

Όλοι, οφείλουμε να κατανοήσουμε πως η τουριστική ανάπτυξη δεν υποθηκεύει, ούτε εξαντλεί τις μελλοντικές δυνατότητες της κάθε χώρας και δεν επιδιώκει βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, σε βάρος του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και των τοπικών κοινωνιών. 

Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, επισήμανε ο κ.Ρέτσος, το μεγάλο δίδαγμα που όλοι πήραμε είναι ότι ο τουρισμός αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια υψηλής ωφέλειας για τις τοπικές κοινωνίες, για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Αυτή τη διάσταση θέλαμε και εξακολουθούμε να θέλουμε να ενδυναμώσουμε περαιτέρω, το κάνουμε με πολλούς τρόπους, χρειάζεται όμως μεγαλύτερη και πιο στοχευμένη προσπάθεια.

Στόχος μας πλέον είναι να μπούμε σε μια νέα περίοδο ωριμότητας. Μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα νέο, επόμενο κύκλο μακροχρόνιας ανάπτυξης. Με ένα νέο εθνικό συμβόλαιο ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ρέτσος.

Βέβαια, εκτός από τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού, υπάρχουν και τα γνωστά προβλήματα.

Η υπερφορολόγηση εξακολουθεί να πνίγει το τουριστικό πακέτο, η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι είναι πλέον δομικό χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος στο οποίο επιχειρούμε και αναπτυσσόμαστε, και φυσικά τα διαρθρωτικά ή θεσμικά ζητήματα που διαχρονικά θέτουμε προς την πολιτεία παραμένουν στο συντριπτικό μέρος τους άλυτα. 

Τα προβλήματα  δεν μπορούν να κρύβονται άλλο κάτω από το χαλί, τόνισε ο κ.Ρέτσος. Θα έρθει η στιγμή που θα βγουν στην επιφάνεια.

Όπως και κανένα μέτρο φορολογικής ελάφρυνσης δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν εντάσσεται σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο. Ζητάμε συνολική πολιτική και όχι αποσπασματικές ενέργειες. Ζητάμε συγκροτημένο σχέδιο και όχι ημίμετρα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα: 

Κ. Μητσοτάκης: Πώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα στηρίξει την τουριστική ανάπτυξη

Φωκίων Καραβίας: Η Eurobank χρηματοδοτεί όλα τα καλά επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό

Ευτύχιος Βασιλάκης: Ο ελληνικός τουρισμός και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα