Ανταγωνιστικά ξενοδοχεία στο νέο τουριστικό χάρτη της χώρας | Μανώλης Τσακαλάκης

10 Oct 2023, 07:35 | ΠΟΞ

TornosNews.gr

Ανταγωνιστικά ξενοδοχεία στο νέο τουριστικό χάρτη της χώρας | Μανώλης Τσακαλάκης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις
  • Του Μανώλη Τσακαλάκη, υποψήφιου προέδρου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Οι νέες τάσεις φαίνεται ότι διαμορφώνουν συνθήκες για αναδιάταξη του τουριστικού χάρτη της χώρας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι προτιμήσεις των τουριστών μετά την περίοδο της πανδημίας, η ψηφιακή μετάβαση όλων των υπηρεσιών, η τεχνητή νοημοσύνη, μας οδηγούν, όλο και με πιο έντονους ρυθμούς, σε μια νέα εποχή με πολλές προκλήσεις.

Η ελληνική ξενοδοχία οφείλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προσαρμόζεται σε αυτές, Πλέον η ανταγωνιστικότητα και η επιβίωση του κλάδου συναρτάται από το πόσο γρήγορα θα γίνεται αυτή η προσαρμογή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τα 10.000 ξενοδοχεία της χώρας, η συντριπτική πλειονότητα είναι επιχειρήσεις μικρομεσαίου μεγέθους και οικογενειακού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, πρέπει να επιδιώξουμε και να απαιτήσουμε από την Πολιτεία να υποστηρίξει τα ξενοδοχεία με χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μεταβούν όρθια στη νέα εποχή.

Παράλληλα, είναι απολύτως αναγκαία η χάραξη πολιτικών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς το τουριστικό μας προϊόν δεν έχει αναπτυχθεί με τις ίδιες ταχύτητες σε όλη τη χώρα, ούτε βεβαίως όλες οι περιοχές έχουν το ίδιο επίπεδο ωριμότητας. Επομένως, είναι απαραίτητα τα εξειδικευμένα σχέδια ανάπτυξης ανά περιοχή. Ελπίζουμε ότι η σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, που προωθεί το Υπουργείο Τουρισμού, να έχει και τις ανάλογες αρμοδιότητες ώστε ο σχεδιασμός αυτός να έχει και θεσμική θωράκιση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων θα σταθεί δίπλα στους ξενοδόχους σε όλη τη χώρα, ώστε να “εισέλθουν” στη νέα εποχή, έχοντας όλα τα εφόδια.

Στο νέο Δ.Σ. θα επιδιώξουμε να έχουμε ομάδες εργασίας, που θα παρακολουθούν όλα τα ζητήματα, που μας αφορούν, να έχουν συναντήσεις με τους κρατικούς, περιφερειακούς και δημοτικούς φορείς και να καταθέτουν, τεκμηριωμένα, τις προτάσεις μας

Ως προς τα τρέχοντα ζητήματα:

  • Η ΠΟΞ είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην αύξηση του Φόρου Διαμονής με οριζόντιο τρόπο. Το ποσόν του φόρου, που έχει γίνει γνωστό, θα εξαφανίσει χιλιάδες μικρά ξενοδοχεία, κυρίως σε μη αναπτυγμένους προορισμούς. Η δική μου θέση είναι η κατάργηση αυτού του φόρου και κατόπιν διαβούλευσης για το πλαίσιο εφαρμογής, η θέσπιση ενός «Πράσινου Τέλους» (Eco Tax) για την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή έκτακτων γεγονότων που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Με προσδιορισμένη και ελεγχόμενη ανταποδοτικότητα. Αυτό θα αύξανε περισσότερο και τα ποσά που θα εισέπραττε η χώρα από τον Φόρο Διαμονής, που επιβάλλεται μόνο στα ξενοδοχεία.
  • Σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις: Πολύ απλά και επιγραμματικά, οι ρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίζουν ίσες συνθήκες ανταγωνισμού και με αρμοδιότητα στους Δήμους να αποφασίζουν για τα πόσα καταλύματα αυτού του είδους θα υπάρχουν στην περιοχή τους. Αυτό είναι καθοριστικό και για να βρεθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα, όπως, άλλωστε, ήδη κάνουν οι περισσότερες πόλεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
  • Ζητούμε την άμεση προκήρυξη του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, ώστε να μπορέσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους. Πρώτα, βεβαίως, πρέπει καταλήξουμε στις επιλέξιμες δαπάνες.
  • Επιπρόσθετα, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα σε χώρο που δεν είναι όμορος με τις εγκαταστάσεις τους.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα