Τι λέει η Ομοσπονδία Εργαζομένων για τη νέα σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων

16 Dec 2022, 15:50 | ΠΟΞ

TornosNews.gr

Τι λέει η Ομοσπονδία Εργαζομένων για τη νέα σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό υπέγραψε τη νέα ΚΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων με την ΠΟΞ που καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας για τα επόμενα 2 έτη.

Ως προς τις ρυθμίσεις της σύμβασης, η Ομοσπονδία αναφέρει:

- Συμφωνήθηκε αύξηση και στις 4 κατηγορίες που προβλέπονται στη ΣΣΕ συνολικά για τα 2 έτη 10,5%, 5,5% από 1η Ιανουαρίου 2023 και 5% από 1η Ιανουαρίου 2024.

Ουσιαστικά αποκαθιστούμε τις μισθολογικές απώλειες από την εποχή των μνημονίων.

  • Ένταξη των εργαζομένων από γραφεία ευρέσεως εργασίας (εργολαβικά) στους όρους αμοιβής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Ένταξη 2 νέων ειδικοτήτων στην σύμβαση, αυτή του αποθηκάριου στην κατηγορία Α' και αυτή του "κόπτη κρεάτων" στην κατηγόρια Β.
  • Διατήρηση όλων των θεσμικών όρων και επιδομάτων που προβλέπονται από παλαιότερες συλλογικές ρυθμίσεις.
  • Επιμήκυνση του χρονικού ορίου απασχόλησης ημερών ανάπαυσης στα εποχικά ξενοδοχεία με πρόσθετη αμοιβή και ασφάλιση από 15 Μαΐου έως 15 Οκτωβρίου, απαραίτητη προϋπόθεση η επαναπρόσληψη του προσωπικού από τις 15 Μαΐου και όχι από 10 Ιουνίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει 1 μήνας παραπάνω εργασία, 1 μήνας παραπάνω εισόδημα και ένσημα για τους εποχικά εργαζόμενους.
  • Τέλος οι εργαζόμενοι στα μικρά ξενοδοχεία έως 20 δωμάτια και κατηγορίας έως 3 αστέρια θα αμείβονται στα επίπεδα των εργαζομένων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η παράμετρος αυτή κρίνεται στο τέλος θετική καθώς σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό.

Ξεκαθαρίζεται πως δεν προβλέπεται στην ΣΣΕ ΟΥΤΕ 1 ΩΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ.

Οι κοινωνικοί εταίροι με αίσθημα ευθύνης το έργο τους το ολοκλήρωσαν.

Τώρα, τονίζει η Ομοσπονδία, είναι η σειρά την Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας να κηρύξει ΑΜΕΣΑ την ΚΣΣΕ ως γενικώς υποχρεωτική ώστε να μην περάσει ούτε 1 ημέρα χωρίς ρυθμισμένους τους όρους αμοιβής και εργασίας.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα