ΠΟΞ: Επανεκκίνηση του τουρισμού με κλειστά ξενοδοχεία δεν μπορεί να γίνει
29 Apr 2021, 14:29 | ΠΟΞ
TornosNews.gr
Άμεση επίλυση των ζητημάτων που άπτονται των οικονομικών υποχρεώσεων των ξενοδοχείων ζητεί η ΠΟΞ με επιστολή της του προς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας, τονίζοντας ότι φέτος τα έσοδα είναι μηδενικά και ότι "επανεκκίνηση του τουρισμού με κλειστά ξενοδοχεία δεν μπορεί να γίνει".
Διαβάστε την επιστολή της ΠΟΞ: "Βρισκόμαστε 15 ημέρες περίπου πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και δεν βλέπουμε πώς ακριβώς θα μπορέσουν τα μέλη μας να επαναλειτουργήσουν, ούτε γνωρίζουμε με ποιους όρους αυτό θα συμβεί.
Η ρευστότητα των επιχειρήσεων μας έχει φτάσει στο κόκκινο. Εδώ και ένα χρόνο τα μοναδικά έσοδα μας προέρχονται επί της ουσίας από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Μάλιστα τα περισσότερα μέλη μας δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση μετά από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Πρόκειται για ποσά που δόθηκαν για να καλύψουν υποχρεώσεις του 2020 και σε αυτές εξαντλήθηκαν.
Όσες λίγες εποχικές επιχειρήσεις επαναλειτούργησαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο το έπραξαν με ζημία τους, οι δε συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές συνεχίζουν να αυξάνουν τις απώλειές τους.
Είναι δεδομένο πως τα περισσότερα μέλη μας δεν θα μπορέσουν να ενισχυθούν ούτε από το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών, καθώς από την ενίσχυση αυτή αφαιρείται τόσο το σύνολο των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που έχουν λάβει (ως προς το επιστρεπτέο και μη επιστρεπτέο ποσό), όσο και η επιδότηση τόκων.
Προκαταβολές εννοείται δεν υπάρχουν. Φθάσαμε ήδη στον Μάιο και οι κρατήσεις είναι μηδενικές. Αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας ίσως να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε τον Ιούλιο, αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις βασικές χώρες - αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ κλπ) ίσως να ξεκινήσουμε να έχουμε πληρότητες από τον Αύγουστο.
Με ποια χρήματα θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να καλύψουν τις ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για την εκ νέου τη λειτουργία τους ;
Πως θα μπορέσουν με άδεια ταμεία να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις που δημιούργησαν, δανειοδοτούμενες μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας για να πληρώσουν τα πάγια έξοδα τους, τις δανειακές τους υποχρεώσεις, τις οφειλές τους σε προμηθευτές, υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν με μηδενικούς τζίρους ;
Πώς θα αποφασίσουν οι εποχικές επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν, αν γνωρίζουν πως είναι υποχρεωμένες να επαναπροσλάβουν και να απασχολήσουν όλο το εποχικό προσωπικό τους χωρίς να έχουν αντικείμενο εργασίας ;
Ήδη θα έπρεπε να έχει δημοσιευθεί το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί για την ενίσχυση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ενόψει της επαναλειτουργίας τους.
Ήδη θα έπρεπε να έχουν εξευρεθεί λύσεις για τη κάλυψη των υποχρεώσεων των μελών μας προς το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, υποχρεώσεις οι οποίες δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ.
Ήδη θα έπρεπε να έχει επεκταθεί και στις εποχικές επιχειρήσεις το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για το εποχικό προσωπικό τους.
Ήδη θα έπρεπε να έχει διευκρινισθεί πως και αυτές θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με τους ίδιους όρους που ίσχυαν πέρυσι.
Η φετινή χρόνια είναι για τα μέλη μας ακόμα πιο δύσκολη από το 2020. Οι υποχρεώσεις όλο και αυξάνονται και αντοχές πλέον δεν υπάρχουν. Ασφαλώς και αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που έχετε καταβάλει να βοηθήσετε τις επιχειρήσεις μας. Ωστόσο το έτος 2020 μιλούσαμε για μια μείωση τζίρου της τάξεως του 78%, ενώ σήμερα βρισκόμαστε στο απόλυτο 0!
Μένουν λίγες ημέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και αν δεν επιλύσετε άμεσα τα ανωτέρω προβλήματα πολλά ξενοδοχεία, ιδίως οι μικρές μονάδες που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της
Ελληνικής Ξενοδοχίας, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά. Επανεκκίνηση του τουρισμού με κλειστά ξενοδοχεία δεν μπορεί να γίνει. Ελληνικός Τουρισμός χωρίς Ελληνικά Ξενοδοχεία δεν υπάρχει".
διαβάστε ακόμα
-
Να μην χαθεί η ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων | Μανώλης Γιαννούλης 21/09 | 10:40
-
Μ. Γιαννούλης: Οδικός χάρτης για τα ελληνικά ξενοδοχεία 21/07 | 11:23
-
Ε.Ξ. Ρόδου | Τα προβλήματα και οι προτάσεις για τον ροδιακό τουρισμό στην Όλγα Κεφαλογιάννη 13/07 | 11:33
-
Ε.Ξ. Μεσσηνίας | Επαναπαυόμαστε σε πλασματικές πληρότητες - Καιρός να δούμε τον τουρισμό στις πραγματικές του διαστάσεις 19/06 | 14:17
-
Ένωση Ξενοδόχων Ν. Λάρισας: Ημερίδα "Τουρισμός 2023" 16/06 | 14:00
-
Ο Μανώλης Γιαννούλης υποψήφιος Πρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων 12/05 | 15:00
-
Ε.Ξ. Μεσσηνίας: Η Μεσσηνία καταλύτης στην αναβάθμιση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος – Επίσκεψη του Πρωθυπουργού 21/04 | 14:08
-
Σύλλογος Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης: Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό με τα σημαντικότερα αιτήματα του κλάδου 24/04 | 16:10
-
Γρ. Τάσιος | Ικανοποιητικές πληρότητες στους πασχαλινούς προορισμούς - αισιοδοξία για νούμερα 2019 φέτος 04/04 | 09:49
-
Η ΠΟΞ στην ITB για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού της ορεινής Ελλάδας 09/03 | 13:38
δημοφιλέστερα
- 1 Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης | Πού οφείλεται η δραματική διαφορά επιδόσεων των ξενοδοχείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης 26.09.2023 | ΦΟΡΕΙΣ
- 2 Εργασιακό νομοσχέδιο | Τι ισχύει για το ημερομίσθιο της 6ης ημέρας σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις 26.09.2023 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 3 Ξενοδοχεία | Τέλος το room service όπως το γνωρίζαμε 26.09.2023 | ΤΑΣΕΙΣ
- 4 Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου | Κονδύλια σε TUI και άλλες εταιρείες για την τουριστική προώθηση της Ρόδου 26.09.2023 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 5 Οι Πράσινες Επενδύσεις στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 26.09.2023 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 6 Κέρκυρα: Διαγωνισμός για τη μίσθωση 3όροφου ακινήτου στο ιστορικό κέντρο της πόλης 26.09.2023 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 7 Φρένο της Κομισιόν στην εξαγορά της Etraveli από τη Booking.com 25.09.2023 | ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
- 8 Delta: Αυξημένες συνδέσεις με Αθήνα το καλοκαίρι του 2024 – Ενισχυμένο πρόγραμμα πτήσεων για Ευρώπη 25.09.2023 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 9 Ευρωπαϊκή Επιτροπή | Οι φιναλίστ για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2024 26.09.2023 | ΦΟΡΕΙΣ
- 10 Ο όμιλος FTI αναζητά επενδυτές 25.09.2023 | TOUR OPERATORS