"Ναι" υπό προϋποθέσεις στην καθημερινή προσέγγιση επιβατικών πλοίων στο Πίσω Λιβάδι της Πάρου

27 Feb 2024, 06:33 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

"Ναι" υπό προϋποθέσεις στην καθημερινή προσέγγιση επιβατικών πλοίων στο Πίσω Λιβάδι της Πάρου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάρου-Αντιπάρου έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την καθημερινή προσέγγιση των επιβατικών πλοίων ενδοκυκλαδικής συγκοινωνίας SUPER JET ή SUPER JET 2 στο Πίσω Λιβάδι της Πάρου για τη θερινή περίοδο του έτους 2024.

Οι προϋποθέσεις που ετέθησαν είναι οι εξής :

- Ενίσχυση της Λιμενικής Αρχής Πάρου με προσωπικό.

- Παρουσία Λιμενικής Αρχής κατά τις ώρες προσέγγισης και απόπλου των πλοίων.

- Προσωπικό εξυπηρέτησης Λιμενικών εγκαταστάσεων (καβοδέτες και ότι άλλο  απαιτείται για την ασφαλή προσέγγιση των πλοίων).

- Διευθέτηση του χώρου για δημιουργία κατάλληλου σημείου προσέγγισης των  πλοίων από τον οποίο θα απέχει η πρόσδεση τουριστικών και αλιευτικών σκαφών.

- Δημιουργία απαιτούμενων χερσαίων εγκαταστάσεων υποδοχής επιβατών για   ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση (κιγκλιδώματα ασφαλείας, στέγαστρα, φυλάκιο  κλπ).

- Εξασφάλιση των προϋποθέσεων που απαιτούνται ώστε να μη δημιουργείται

πρόβλημα στους λουόμενους και τις τουριστικές επιχειρήσεις που κάνουν χρήση

της παραλίας με τραπεζοκαθίσματα στο Πίσω Λιβάδι και το Λογαρά.

- Σε ουδεμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων, εκτός ΕΚΑΒ,

Αστυνομίας, Λιμεναρχείου, ΑΜΕΑ και αλιέων, πέραν της 19.00 μμ που κατεβαίνει

η ηλεκτρονική μπάρα για την προστασία των επισκεπτών και των επιχειρήσεων που  λειτουργούν επί του δρόμου που οδηγεί προς το Λιμάνι του Πίσω Λιβαδιού.

- Η εξυπηρέτηση των επιβατών που διακινούνται με τα πλοία θα γίνεται από τις  αστικές συγκοινωνίες, τουριστικά οχήματα στο σημείο που βρίσκεται η στάση του  ΚΤΕΛ. Δηλαδή τα τουριστικά οχήματα δεν θα διέρχονται πέραν της του ωραρίου  ελεύθερης πρόσβασης στο Λιμάνι.

- Η προσέγγιση επιτρέπεται μόνο σε επιβατικά πλοία και όχι οχηματαγωγά.

Επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητη η αποπεράτωση του έργου «Βελτίωση λιμενοβραχίονα Πίσω Λιβαδιού» η εκτέλεση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάρου – Αντιπάρου, ώστε η μετακίνηση των επιβατών και των αλιέων από και προς το Λιμάνι να γίνεται με ασφάλεια.

Ένα από τα ζητούμενα είναι να ενισχυθεί το Λιμεναρχείο Πάρου. Η άποψη του Λιμεναρχείου στα μέσα Δεκεμβρίου του 2023 ήταν ότι είναι υποστελεχωμένο και το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό δεν επαρκεί για την εκτέλεση μέτρων τάξης που αντιστοιχούν σε 56 καταπόπλους ημερησίως από το Λιμένα της Παροικίας και παράλληλα για τη διάθεση επιπλέον ατόμων για μέτρα τάξης στο Αλιευτικό Καταφύγιο του Πίσω Λιβαδιού, επί καθημερινής βάσης.

Είχε προηγηθεί επιστολή της εταιρείας SEA JETS στον Δήμο Πάρου που ανέφερε τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε είμαστε η ακτοπλοϊκή εταιρεία που δραστηριοποιείται σχεδόν τρεις δεκαετίες στα δρομολόγια μεταξύ των νήσων των Κυκλάδων, έχοντας παράλληλα συμβάλει τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη όλων των νησιών των Κυκλάδων, ιδιαίτερα δε στα νησιά της Μήλου, Σερίφου, Σίφνου, Φολεγάνδρου, Ίου κλπ. με το συγκοινωνιακό δίκτυο που έχει αναπτύξει η εταιρεία μας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν περιέλθει στην αντίληψή μας δεκάδες αιτήματα να εντάξουμε (όπως γινόταν πριν δέκα χρόνια περίπου) το Πίσω Λιβάδι.

Στα πλαίσια της αναπροσαρμογής των δρομολογίων μας για την περίοδο 2023 – 2024 και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των νησιών, θα θέλαμε τις δικές σας άμεσες και δέουσες ενέργειες προκειμένου να εντάξουμε στο καθημερινό δρομολογιακό πρόγραμμα το πλοίο μας SUPER JET ή SUPER JET 2 στο Πίσω Λιβάδι Πάρου.

Το πλοίο μας θα διέρχεται δύο φορές την ημέρα, μία νωρίς το πρωί περί της 07:20 ερχόμενο από Νάξο προς Ιό, Θήρα και μία αργά το απόγευμα προερχόμενο από Θήρα – Ίο με τελικό προορισμό τη Νάξο.

Το πλοίο μας θα συμβάλει τα μέγιστα τόσο στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, όσο και σε όλων των περιοχών και χωριών κοντά στην πλευρά της περιοχής Πίσω Λιβάδι, με την αύξηση της αγοραστικής κίνησης των τοπικών επιχειρήσεων/ ξενοδοχείων και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το Πίσω Λιβάδι θα συνδέεται με τις Ανατολικές και Δυτικές Κυκλάδες καθημερινά και για χρονική περίοδο από την 31η Μαΐου έως 1η Οκτωβρίου του 2024.

Το πλοίο μας είναι μόνο επιβατηγό, οπότε δεν θα προκληθεί ουδεμία αναστάτωση στην περιοχή από πιθανή διέλευση οχημάτων. Οι επιβάτες θα διακινούνται με τα δημοτικά λεωφορεία.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας».

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα