Η Αλόννησος στο πρόγραμμα Toural

26 Feb 2024, 07:30 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Η Αλόννησος στο πρόγραμμα Toural

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Grant Agreement Toural, στο πλαίσιο του Horizon 2023, αποφάσισε ο δήμος Αλοννήσου.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα προτείνει ένα μοντέλο για την υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης των συμμετεχουσών αγροτικών περιοχών, εξισορροπώντας την ανάπτυξη των αστικών τους ομάδων με το αναξιοποίητο αναπτυξιακό δυναμικό των απομακρυσμένων νησιωτικών και αγροτικών κυψελών τους, καθώς οι απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές της ΕΕ επιδεικνύουν ένα ευρύ φάσμα ιδιοτήτων, ενώ αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις.

Μια σημαντική πρόκληση, είναι η διαφοροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς ως παράγοντες για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Προφανώς, ο τουρισμός θα μπορούσε να γίνει άγκυρα για την οικονομική ανάπτυξη αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών. Το νέο έργο που μόλις εγκρίθηκε με χρηματοδότηση από την ΕΕ, πρόκειται να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προκλήσεις τα επόμενα 3 χρόνια.

Αναλυτικά, τo πρόγραμμα Toural στοχεύει στην ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού με έμφαση στις πολιτιστικές και δημιουργικές πτυχές του (υποβρύχιο, επιστημονικό, πολιτιστικό, φυσιολατρικό κ.α.), προτείνοντας ένα μοντέλο για την υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης των συμμετεχουσών αγροτικών ή και νησιωτικών περιοχών, στις περιοχές της Αδριατικής, του Ιονίου, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα εστιάζει στον πολιτιστικό και δημιουργικό τουρισμό ως κινητήριες δυνάμεις για την αειφόρο ανάπτυξη,  στο πλαίσιο των έξυπνων πολύ-προορισμών και πολυδιάστατων τουριστικών προσφορών που εξουσιοδοτούνται από μάκρο-περιφερειακή τουριστική συνεργασία. Τέλος, το έργο αριθμεί 20 μέλη από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία, την Αλβανία, τη Γαλλία, την Τουρκία και την Ουκρανία.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα