Μουσικός Λαβύρινθος στο Σπίτι των Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών

03 Oct 2023, 07:42 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Μουσικός Λαβύρινθος στο Σπίτι των Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Προχωρούν οι δράσεις ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του ιστορικού διατηρητέου μνημείου Αρχοντικό Κυρνάσιου στο Βαρούσι Τρικάλων, με σκοπό τη μετατροπή του σε Σπίτι των Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών.

Ειδικότερα, στο  Σπίτι των Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να βιώσει με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, το μουσικό έργο 5 σπουδαίων μουσικών της Ελλάδας, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην πόλη των Τρικάλων, όπως ο Βίρβος, ο Καλδάρας, ο Κολοκοτρώνης, ο Μητροπάνος και ο Σαμολαδάς.

Μεταξύ άλλων, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έργα  ψηφιοποίησης του υλικού των μουσικοσυνθετών και η ανάπτυξη εφαρμογών για την εικονική και διαδραστική περιήγηση των επισκεπτών, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

Μουσικός Λαβύρινθος

Στην παρούσα δράση, η οποία προγραμματίζεται να πάρει την μορφή μιας διαδραστικής εγκατάστασης, το μουσικό υλικό θα ενσωματωθεί εντός ενός εικονικού τρισδιάστατου μουσικού λαβυρίνθου, στον οποίο θα υπάρχουν εικονικοί χώροι ακρόασης, με κάθε χώρο να αντιστοιχεί σε κάποιον συνθέτη. Με χρήση τεχνικών αναγνώρισης της κίνησης του επισκέπτη, θα υλοποιηθεί το σχήμα διάδρασης με την εγκατάσταση, ούτως ώστε να επιτρέπεται η περιήγηση στον λαβύρινθο, η είσοδος σε κάποια εικονική αίθουσα, η επιλογή μουσικών κομματιών και άλλα. Για όλα τα παραπάνω, θα υπάρχει και οπτική αναπαράσταση του λαβυρίνθου. Παράλληλα με την είσοδο σε κάποια αίθουσα ή με την επιλογή ενός μουσικού κομματιού, ο επισκέπτης θα είναι σε θέση να ακούσει λεπτομέρειες σχετικά με τους συνθέτες ή το μουσικό περιεχόμενο, όπως είναι για παράδειγμα βιογραφικό στοιχεία, χρονολογική και ιστορική πληροφορία για την εκάστοτε σύνθεση.

Timeline Radio

Πρόκειται για μία εφαρμογή σε εγκατεστημένες συσκευές με οθόνη αφής, που θα επιτρέπει στον επισκέπτη να χειριστεί ένα παλιό ραδιόφωνο, στο οποίο όμως η βελόνα δεν θα δείχνει συχνότητες αλλά χρονολογίες. Ο χρήστης της εφαρμογής θα μπορεί διαλέξει τον μουσικό του οποίου θέλει να ακούσει το timeline και θα μπορεί να περιηγείται σε αυτή σαν να χειρίζεται ραδιόφωνο. Μαζί με τις μουσικές που θα αλλάζουν όταν ο χρήστης μετακινεί τη βελόνα, θα αλλάζουν και οι εικόνες που θα βρίσκονται στο background του γραφικού του ραδιοφώνου, με φωτογραφίες από τον ίδιο τον επισκέψιμο χώρο του διαδραστικού σπιτιού των Τρικαλινών μουσικών δημιουργών.

Πόσο Καλλιτέχνης Είσαι;

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής, θα δημιουργηθεί ένα ευφυές σύστημα ταυτοποίησης ομοιότητας της εκτέλεσης μουσικών κομματιών από τους επισκέπτες, σε σχέση με τις γνήσιες εκτελέσεις μουσικών δημιουργών, των οποίων το έργο θα αναδεικνύεται στο Σπίτι των Τρικαλινών Δημιουργών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη, με την ολοκλήρωση των εργασιών στον χώρο των παλαιών φυλακών των Τρικάλων και τη μετατροπή τους σε επισκέψιμο χώρο που θα φιλοξενεί το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη και τη δημιουργία του Σπιτιού των Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών, δημιουργείται μία ολοκληρωμένη πολιτιστική περιήγηση στο κέντρο της πόλης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αξιοποιήσει περισσότερες από 4 ώρες για να επισκεφθεί ορισμένα από τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που του προσφέρει ο μεγαλύτερος αστικός ποδηλατόδρομος της Ελλάδας, μήκους 3 και πλέον χιλιομέτρων.

Ειδικότερα κατά μήκος του ποδηλατόδρομου χωροθετούνται τα παρακάτω σημεία ενδιαφέροντος-αξιοθέατα: το Μουσείο Τσιτσάνη, το Οθωμανικό Χαμάμ, το Κουρσούμ Τζαμί, το Αθλητικό Μουσείο, τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, το Ασκληπιείο, την παραδοσιακή γειτονιά του Βαρουσίου, το Κάστρο της πόλης, τον Πύργο του Ρολογιού, το Σπίτι των Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών, πλήθος εκκλησιαστικών μνημείων στο Βαρούσι, τη Δωροθέα Σχολή, τα παλιά Μανάβικα, την Γέφυρα του Ασκληπιού, την Κεντρική Πεζογέφυρα, τις όχθες του Ληθαίου ποταμού, τον πεζόδρομο της Ασκληπιού και το πάρκο του Ληθαίου, επιστρέφοντας στο χώρο των παλιών φυλακών.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα