Στο Επιμελητήριο Χανίων ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα

02 Oct 2023, 14:48 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Στο Επιμελητήριο Χανίων ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, κ. Johan Borgstam, συνοδευόμενος από την πρόξενο στα Χανιά, κα Συρματένια Παρασχάκη, επισκέφτηκαν σήμερα το Επιμελητήριο Χανίων και πραγματοποίησαν σύσκεψη εργασίας με τον Πρόεδρο, κ. Αντώνη Ροκάκη και τη Διοικητική Επιτροπή του θεσμικού φορέα της Επιχειρηματικότητας με στόχο την αποτίμηση της εξέλιξης των εμπορικών σχέσεων, μετά την καταστροφική πανδημία και την αναζήτηση νέων στρατηγικών ευκαιριών ενδυνάμωσής τους.

Από την πλευρά του Πρέσβη της Σουηδίας δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι το Ελληνοσουηδικό Επιχειρηματικό Επιμελητήριο, έχει εξελιχθεί στο έκτο μεγαλύτερο επιμελητήριο στην Ελλάδα. Εταιρείες όπως η ΙΚΕΑ, INTRUM, η Ericsson, η SKF, η Alfa Laval, η Volvo θεωρούν την Ελλάδα σημαντική αγορά ανάπτυξης και επενδύουν συστηματικά. Μάλιστα πέρσι, εγκαινιάστηκε και το παράρτημα του  Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου στην Στοκχόλμη.

Παρά τη σημαντική πίεση της αγοραστικής δύναμης των Σουηδών καταναλωτών τα τελευταία χρόνια, ο Ελληνικός κλάδος των Τροφίμων εξακολουθεί και πρωταγωνιστεί  στη Σουηδική Αγορά με ποσοστό που ξεπερνά το 32% του συνόλου (Γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίας, μέλι, προϊόντα ζωικής προέλευσης, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων). Την ίδια στιγμή επιβεβαιώθηκε ότι οι κορυφαίοι Σκανδιναβικοί tour operators τη φετινή χρονιά επεκτείνουν τα προγράμματά τους με δεκάδες απευθείας πτήσεις μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ολοκληρώνοντας τελευταίοι την φετινή τουριστική περίοδο στην Δυτική Κρήτη. 

Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων να υποδεχόμαστε τον πρέσβη της Σουηδίας στην Ελλάδα, μιας από τις σημαντικότερες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής οικογένειας και παραδοσιακoύ στρατηγικού εξαγωγικού και τουριστικού πυλώνα της Χανιώτικης Οικονομίας. Θεμέλιο της ισχυρής φιλίας των δύο λαών αποτελούν οι χιλιάδες ομογενείς και εργαζόμενοι από τα Χανιά και τη Σουηδία, οι οποίοι διαπρέπουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή του κάθε τόπου.

Ο εύρωστος κλάδος τροφίμων των Χανίων αξιοποιούμε και διευρύνουμε διαρκώς με αποτελεσματικό τρόπο τις μεγάλες ευκαιρίες την υψηλής αγοραστικής δύναμης της Σουηδικής αγοράς, σε συνδυασμό με τις αυστηρές απαιτήσεις της για ποιοτικά προϊόντα. Είναι όμως γεγονός ότι η Σουηδική αγορά εισερχόμενου Τουρισμού την προηγούμενη δεκαετία έχασε την ηγετική της θέση στα Χανιά, γεγονός που συμφωνήσαμε σήμερα ότι απαιτεί ακόμα πιο συντονισμένη δράση και στοχευμένες πρωτοβουλίες προώθησης και από τις δύο πλευρές, καθώς οι ιστορικοί δεσμοί των δύο λαών εξακολουθούν να είναι εξαιρετικοί». 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα