Ρόδος: Αναβάθμιση υποδομών στο Νεστορίδειο Μέλαθρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης

06 Jun 2023, 07:42 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ρόδος: Αναβάθμιση υποδομών στο Νεστορίδειο Μέλαθρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το Νεστορίδειο Μέλαθρο, το κομψό νεοκλασικό κτήριο στην πόλη της Ρόδου, αποτελεί το κεντρικό κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, το οποίο φιλοξενεί μία από τις πιο σημαντικές συλλογές ελληνικής τέχνης του 20ου αιώνα με 150 καλλιτέχνες.

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, Δήμου Ροδίων, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1962. Το 2002, εγκαινιάστηκε ένα νέο πολυώροφο οικοδόμημα, το Νεστορίδειο Μέλαθρο, δωρεά των Ιωάννη (1897-1978) και Πάολας (1914) Νεστορίδη, στο οποίο μεταφέρθηκε μέρος των μονίμων εκθέσεων και τα εργαστήρια του Μουσείου, ώστε οι χώροι του κεντρικού κτηρίου να μπορούν να φιλοξενούν ευκολότερα και άλλες εκθέσεις. Το νέο κτήριο βρίσκεται στη Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου, γνωστή και ως η «Πλατεία με τις 100 Χουρμαδιές», στο κέντρο της ζωής της σύγχρονης πόλης και της τουριστικής δραστηριότητας.

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αποτελεί η απόφαση για αναβάθμιση των υποδομών του Μουσείου καθώς το έργο εντάθηκε προς χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθεί μία σειρά ενεργειών που στοχεύουν στην ενίσχυση των μέτρων προληπτικής συντήρησης των συλλογών και των εκθεμάτων, στην οργάνωση των αποθηκευτικών χώρων και των εργαστηρίων συντήρησης, στην αναβάθμιση των υφιστάμενων εκθεσιακών υποδομών του κτηρίου, στη δημιουργία ερμηνευτικών μέσων της μόνιμης έκθεσης, στη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτηρίου και στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής κατανάλωσης, καθώς και στη βελτίωση της εσωτερικής τοιχοποιίας, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η προστασία της συλλογής και να αναβαθμιστούν ποιοτικά οι προδιαγραφές παρουσίασης των εκθεμάτων της μόνιμης έκθεσης και αφετέρου να βελτιωθούν οι συνθήκες επισκεψιμότητας και η εν γένει εύρυθμη λειτουργία του εν λόγω μουσειακού φορέα.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα