26ος Αγώνας Ανώμαλου Δρόμου και Πεζοπορίας Κουδουμά Ηρακλείου

30 Mar 2023, 07:46 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

26ος Αγώνας Ανώμαλου Δρόμου και Πεζοπορίας Κουδουμά Ηρακλείου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στις 23 Απριλίου έχει προγραμματιστεί στον Κουδουμά του Ηρακλείου Κρήτης η διεξαγωγή του 26ου Αγώνα Ανώμαλου Δρόμου και Πεζοπορίας Κουδουμά.

Η εν λόγω αθλητική εκδήλωση, αποτελεί ένα ξεχωριστό αθλητικό γεγονός, από τα σημαντικότερα στο είδος του, σε πανελλήνιο επίπεδο, που συνδέει τον αθλητισμό με τη θρησκεία, τον πολιτισμό, την ιστορία και τον φυσικό πλούτο του τόπου, ενώ αναδεικνύει τον εθελοντισμό και τη διάθεση για προσφορά.

Ειδικότερα, ο αγώνας ανώμαλου δρόμου και πεζοπορίας, ξεκίνησε ως τάμα στην Παναγία από τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης, την κοινότητα Στερνών και την Ιερά Μονή Κουδουμά, με εμπνευστή τον μαραθωνοδρόμο και ορειβάτη, Γιάννη Παντατοσάκη. Οι συμμετέχοντες διανύουν απόσταση 22,5 χιλιομέτρων που χωρίζονται σε 9 χιλιόμετρα ανηφόρα και 13,5 χιλιόμετρα κατηφόρα, διασχίζοντας τα Αστερούσια και ακολουθώντας μια διαδρομή μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

Σημειώνεται ότι η Μονή Κουδουμά βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού Καταρράκτης στα Αστερούσια Όρη, ελάχιστα μέτρα από την πανέμορφη παραλία του Κουδουμά. Πιθανολογείται ότι η ονομασία Κουδουμάς προέρχεται από το όνομα του ιδρυτή της μονής, αν και υπάρχει και η θεωρία που αναφέρει ότι οφείλεται στο φυτό κουδουμαλιά. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, σε έγγραφο του 1280, υπάρχει το επώνυμο Cudhumano.

Η εκδήλωση έχει σαν στόχο να συντελέσει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης όσον αφορά στην προώθηση του ευ αγωνίζεσθαι και του ρόλου του αθλητισμού στην σωματική και ψυχική υγεία.

Επιπροσθέτως, στοχεύει στη δημιουργία πρότυπων στις μικρότερες ηλικίες, ενώ συντελεί στη δημιουργία φήμης και στην προσέλκυση επισκεπτών στην Κρήτη, ως τόπου αναγνωρίσιμου και ως προς τον αθλητικό τουρισμό. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα