Διερεύνηση δυνατότητας κατασκευής νέου ποδηλατόδρομου στην Κω

19 Mar 2023, 08:04 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Διερεύνηση δυνατότητας κατασκευής νέου ποδηλατόδρομου στην Κω

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

O Δήμος Κω προχώρησε σε έγκριση του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΩ.Α.Ν. Α.Ε.» με αντικείμενο την αποτύπωση Αγροτικής Οδού από το ξενοδοχείο “Αίολος” έως τα διαμερίσματα “Byron” και διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής ποδηλατόδρομου.

Η πόλη της Κω αντιμετωπίζει έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες τουριστικής αιχμής, οπότε και πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός της. Η αγροτική οδός από το ξενοδοχείο «Αίολος», το οποίο βρίσκεται στην θέση «Μπαμιαλίκι» έως τα διαμερίσματα Byron, τα οποία βρίσκονται στη θέση «Τζιτζιφιά» αποτελεί ασφαλτοστρωμένη οδό μέσου πλάτους 5 - 6 μέτρων, η οποία επί της ουσίας συνδέει την πόλης της Κω με τον παραλιακό ιδιαίτερα τουριστικό οικισμό του Τιγκακίου, στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Αποτελεί τη φυσική συνέχεια παραλιακής οδού η οποία έχει μέσο πλάτος 20 μέτρων, διαθέτει ξεχωριστό τμήμα με ποδηλατόδρομο και διέρχεται από ακρωτήριο «Σκανδάρι», στα όρια του οικισμού της Λάμπης, έως το ξενοδοχείο «Αίολος».

Τόσο κατά μήκος της υπό μελέτη οδού όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Τιγκακίου υφίστανται μεγάλες τουριστικές μονάδες που φιλοξενούν χιλιάδες τουρίστες κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Επιπλέον, στην ευρύτερη περιοχή συναντώνται αρκετές κατοικίες και διάφορες άλλες δραστηριότητες, όπως γεωργικές, κτηνοτροφικές και εμπορικές.

Κατά συνέπεια η αγροτική αυτή οδός εξυπηρετεί καθημερινά πλήθος οχημάτων, όπως Ι.Χ., τροφοδοσίας, αστικής συγκοινωνίας και δίκυκλα, ενώ ταυτόχρονα από αυτήν διέρχεται και πλήθος ποδηλάτων και πεζών. Ο μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος σε συνάρτηση με το ιδιαίτερα μικρό πλάτος της οδού, συνεπάγεται την δημιουργία σημαντικών προβλημάτων οδικής ασφάλειας. Για τους παραπάνω λόγους ο Δήμος Κω, συνάπτει σχετική προγραμματική σύμβαση με τον αναπτυξιακό οργανισμό ΚΩ.Α.Ν. Α.Ε. για την κατασκευή ποδηλατοδρόμου.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα