Forum | Η Σπάρτη μπορεί να αναδειχθεί σε «ηγετικό γαστρονομικό προορισμό» της χώρας
12 Dec 2022, 09:29 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
TornosNews.gr
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Forum Γαστρονομίας και Τουρισμού που έλαβε χώρα το Σάββατο 10/12/2022 στο ξενοδοχείο Mystras Grant Palace Resort & SPA στο Μυστρά Λακωνίας.
Θέμα του Forum αποτέλεσε «η γαστρονομία ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας του Δήμου Σπάρτης», ενώ βασικοί στόχοι του ήταν η διαμόρφωση γαστρονομικής ταυτότητας του Δήμου Σπάρτης με έναν σύγχρονο χαρακτήρα, η ανάπτυξη και προώθηση τουριστικών εμπειριών που συνθέτουν διαφορετικές γαστρονομικές παραδόσεις και αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου και η διευρυμένη χρήση και αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων από τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.
Ομιλητές από το διεθνές περιβάλλον και αναγνωρισμένοι ειδικοί του γαστρονομικού τουρισμού μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους τις πλούσιες γνώσεις και εμπειρίες τους, ενώ παράλληλα η εκδήλωση πλαισιώθηκε από live cooking, οινογνωσία και γευσιγνωσία ελαιολάδου.
Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου.
Ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κ. Κων/νος Μαρινάκος στην εισήγησή του επεσήμανε:
«O γαστρονομικός τουρισμός είναι υψίστης σημασίας για προορισμούς όπως ο Δήμος Σπάρτης λόγω των εξαίρετων τοπικών του προϊόντων που σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία του και τον πολιτισμό συνθέτουν μια διαλεκτική σχέση μεταξύ γεύσεων, ιστορίας εθίμων, πολιτισμού και ανθρώπων.
Στην Ελλάδα γενικότερα μπορούμε να πούμε ότι έχει εδραιωθεί μια πολυσήμαντη και ακμάζουσα γαστρονομική αγορά και αναμφίβολα η Σπάρτη μπορεί να αναδειχθεί σε «ηγετικό γαστρονομικό προορισμό» της χώρας. Οι προοπτικές του γαστρονομικού τουρισμού είναι σημαντικές εφόσον, βάσει μελετών, διαπιστώνεται ότι το γαστρονομικό ενδιαφέρον αποτελεί τον δεύτερο λόγο επιλογής πολλών προορισμών για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Επίσης ο ένας στους δύο επισκέπτες από τις κύριες αγορές - πηγές τουριστών για την περιοχή (Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, ΗΠΑ , Ηνωμένο Βασίλειο ) επιθυμεί να συμμετέχει συχνά σε δραστηριότητες γαστρονομικού χαρακτήρα κατά τη διαμονή του και βαθμολογεί ιδιαίτερα θετικά τη σταθερή εμπειρία που συνδυάζει την ποικιλία τοπικής κουζίνας, την ποιότητα, την τιμή και τη φιλοξενία.
Συνεπώς, η βάση για τη διαμόρφωσης μιας αξιομνημόνευτης γαστρονομικής εμπειρίας, θα πρέπει να αφορά το τρίπτυχο «τοπικότητα, αυθεντικότητα, ποιότητα» το οποίο η Σπάρτη αναμφίβολα διαθέτει επαρκώς. Αυτό που απομένει είναι η διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδιασμού που να εστιάζει στην ανάπτυξη του γαστρονομικού προϊόντος της Σπάρτης, στο Branding και Marketing της γαστρονομικής εμπειρίας και στην ενδυνάμωση του ανθρωπίνου δυναμικού με την έννοια της αναβάθμισης των υφιστάμενων πρακτικών και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων των εμπλεκόμενων με την γαστρονομική δραστηριότητα»
διαβάστε ακόμα
-
Ξεκίνησε και επίσημα η τουριστική σεζόν στα Χανιά 26/03 | 19:55
-
Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού στο Λουτράκι, που κέρδισε τη Νότια Κορέα 25/03 | 08:19
-
O υπερ- τουρισμός στην Αθήνα | Στο μικροσκόπιο η φέρουσα ικανότητα - Μελέτη θα προτείνει παρεμβάσεις 20/03 | 23:57
-
Συνέδριο | "Περισσότερο από βιομηχανία, ο τουρισμός ως δύναμη κοινωνικής αλλαγής στις Κυκλάδες στον 20ο και 21ο αιώνα" 24/03 | 07:45
-
Aνταλλαγή εκτάσεων μεταξύ Δήμου Παιονίας και Ιεράς Μονής Οσίου Νικοδήμου 24/03 | 07:53
-
Ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας βρίσκεται στην Πλάκα - Έχει το ίδιο όνομα εδώ και 25 αιώνες 22/03 | 19:29
-
Προβολή του Ρεθύμνου ως ιδανικού τουριστικού προορισμού σε Μόναχο, Βαρσοβία και Βιέννη 23/03 | 10:02
-
Επιτροπή Καθοδήγησης για τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Πρωτοβουλίας GR-eco islands 23/03 | 08:42
-
Στην κορυφή των προτιμήσεων των Γάλλων και των Αυστριακών η Κρήτη - Συμμετοχή στις εκθέσεις σε Παρίσι και Βιέννη 23/03 | 09:50
-
Σαν την Χαλκιδική δεν έχει και για τους Αυστριακούς συνταξιούχους | Έρχονται 5.500 το 2023 και άλλοι τόσοι το 2024 21/03 | 19:08
δημοφιλέστερα
- 1 Τουρισμός | Οι προορισμοί με την καλύτερη αξία για τις διακοπές των Βρετανών το 2023- στην 13η θέση η Κέρκυρα 27.03.2023 | ΑΓΟΡΕΣ
- 2 Ελληνικός τουρισμός- Ιανουάριος 2023 | +72% οι εισπράξεις, +86% οι αφίξεις, - 7,6% η μέση δαπάνη 26.03.2023 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
- 3 Αντίστροφη μέτρηση για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS - Πώς θα λειτουργήσει 26.03.2023 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- 4 Σχέδιο στη Γαλλία για μείωση των δημόσιων δαπανών 26.03.2023 | ΚΟΣΜΟΣ
- 5 EE | Πιο οικονομική η επισκευή προϊόντων από την αντικατάσταση - νέα δικαιώματα στους καταναλωτές 25.03.2023 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 6 Ξεκίνησε και επίσημα η τουριστική σεζόν στα Χανιά 26.03.2023 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 7 Βασίλης Κικίλιας: +15% η κρουαζιέρα το 2023 σε σχέση με πέρυσι 25.03.2023 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
- 8 Ηνωμένο Βασίλειο: Έως το 2024 θα συντελεστεί η μεγαλύτερη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου από το 1956 26.03.2023 | ΑΓΟΡΕΣ
- 9 Έρευνα Skift | Πώς το Άμστερνταμ σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τον υπερ - τουρισμό 26.03.2023 | ΚΟΣΜΟΣ
- 10 Επανεκκίνηση με αποφασιστικότητα και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες… 25.03.2023 | ΑΠΟΨΗ