Γρεβενά και Τρίκαλα μεταξύ των 4 φιναλίστ για το βραβείο European Destination of Excellence 2023

19 Sep 2022, 12:45 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Γρεβενά και Τρίκαλα μεταξύ των 4 φιναλίστ για το βραβείο European Destination of Excellence 2023

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τα Γρεβενά και τα Τρίκαλα από την Ελλάδα, η Λάρνακα και το Kranj της Σλοβενίας επιλέχθηκαν για το βραβείο European Destination of Excellence (EDEN) 2023, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρωτοβουλία EDEN επιβραβεύει τα καλύτερα επιτεύγματα στον αειφόρο τουρισμό και τις πρακτικές πράσινης μετάβασης σε μικρότερους προορισμούς σε όλη την Ευρώπη.

Οι 4 προορισμοί, που επιλέχθηκαν, έπεισαν την ομάδα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων αειφορίας με τον φάκελο που κατέθεσαν ανάμεσα σε 20 προορισμούς.

Η  shortlist για τους φιναλίστ του 2023 περιλαμβάνει τέσσερις προορισμούς αντί για τρεις, όπως προβλέπει η διαδικασία, επειδή δύο προορισμοί βραβεύτηκαν με την ίδια βαθμολογία από την ανεξάρτητη ομάδα των ειδικών για τη βιωσιμότητα.

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί αριστείας είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ, που υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναγνωρίζονται και να επιβραβεύονται μικρότεροι προορισμοί, που έχουν εφαρμόσει επιτυχημένες στρατηγικές για την τόνωση του βιώσιμου τουρισμού μέσω πρακτικών πράσινης μετάβασης. Ο διαγωνισμός βασίζεται στην αρχή της προώθησης της ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού που φέρνει αξία στην οικονομία, τον πλανήτη και τους ανθρώπους. Η πρωτοβουλία καλύπτει την ΕΕ και τις τρίτες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα COSME.

Στην επόμενη φάση, οι τέσσερις προορισμοί θα κληθούν να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους ενώπιον της Ευρωπαϊκής Κριτικής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει έναν νικητή, τον Ευρωπαϊκό Προορισμό Αριστείας 2023, στον οποίο θα απονεμηθεί το βραβείο τον Νοέμβριο του 2022.

Ο νικητής προορισμός θα τοποθετηθεί ως πρωτοπόρος της τουριστικής βιωσιμότητας, αφοσιωμένος στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και θα έχει υποστήριξη από εμπειρογνώμονες σε επίπεδο ΕΕ καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα