Μία σημαντική επένδυση στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου που θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών

04 Aug 2022, 09:18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Μία σημαντική επένδυση στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου που θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

H Περιφέρεια Πελοποννήσου το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης προχώρησαν σε προγραμματική σύμβαση για την ανέγερση κτιρίου πολλαπλών χρήσεων στο χώρο του αστεροσκοπείου Κρυονερίου και τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων στο όρος Κυλλήνη κοντά στο χωριό Κρυονέρι της Κορινθίας. Είναι ιδιοκτησία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ιδρύθηκε το 1972. Το 2016 το τηλεσκόπιο αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος NELIOTA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, για την καταγραφή προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών στη Σελήνη.

Το Κέντρο Επισκεπτών Κρυονερίου στεγάζεται στον Αστρονομικό Σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο Κρυονέρι και χρησιμοποιείται, για πολλές δεκαετίες, ως μέσο εκπαίδευσης και διάχυσης της γνώσης στο ευρύ κοινό. Συγκεκριμένα, έχει χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση φοιτητών σε πρακτικές ασκήσεις Παρατηρησιακής Αστροφυσικής, όπως η Φωτομετρία διπλών και μεταβλητών άστρων, η μελέτη αστρικών συστημάτων και αντικειμένων του ηλιακού συστήματος και άλλα. Μέχρι τώρα έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 40  φοιτητές από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών σε παρατηρήσεις Φωτομετρίας.

Το κτίριο που θα ανεγερθεί θα αποτελεί πόλο έλξης για την περιοχή του Κρυονερίου και της Κορινθίας συνολικά, καθώς προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος χώρος εξυπηρέτησης του κοινού. Το κτίριο πολλαπλών χρήσεων, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διεξαγωγή σεμιναρίων και ημερίδων επιστημονικού ενδιαφέροντος, για διαφόρων ειδών εκδηλώσεις καθώς και για διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών, είτε σχολικού, είτε πανεπιστημιακού χαρακτήρα.

Η συνολική σχεδίαση και αρχιτεκτονική διάταξη που έχει προκύψει από τις ανάλογες μελέτες, ταιριάζει αρμονικά το κτίριο που θα ανεγερθεί με τον περιβάλλοντα χώρο και με τρόπο τέτοιο που να σέβεται το φυσικό περιβάλλον.

Η κατασκευή του κτιρίου και ο εκσυγχρονισμός του χώρου θα θέσει και τις βάσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση των λοιπών υποδομών. Η αναπτυξιακή προοπτική που θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση του Έργου προβλέπεται να είναι πολυεπίπεδη. Η αναβάθμιση του επιστημονικού περιεχομένου, η βελτίωση και εμπλουτισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το κοινό και τους επισκέπτες, ακόμα και η τουριστική προβολή που ενδέχεται να αποκτηθεί είναι συνιστώσες πολύτιμες για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα