Ρόδος: Το μελεκούνι ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO
29 Jul 2022, 08:30 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Σοφία Κοντογιάννη
Στις 7 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Ρόδο μία πολύ σημαντική δράση, η οποία έχει ως στόχο την επίσημη αναγνώριση από την UNESCO, ενός σπουδαίου προϊόντος που έχει τις ρίζες του βαθιά στο χρόνο.
Ειδικότερα, η ενέργεια «Το Μελεκούνι, σαν στοιχείο της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» έχει ως στόχο τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστική κληρονομιάς αλλά και την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, ο οποίος εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη φέρουσα ικανότητα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
Εξάλλου το Μελεκούνι, είναι ήδη εγγεγραμμένο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, απόφαση πολύ σημαντική για το ίδιο το προϊόν όσο και για το νησί της Ρόδου. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοσκινιατών «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ» ξεκινά όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το Μελεκούνι να εγγραφεί και στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στο πλαίσιο του παραπάνω σκοπού, η εν λόγω ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις Πηγές Καλλιθέα και οι εργασίες της θα καταγραφούν οπτικοακουστικά ώστε να περιληφθούν στον φάκελο υποψηφιότητας για την UNESCO.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μελεκούνι, το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου, που προσφέρεται σαν κέρασμα στις χαρές, όπως είναι οι γάμοι, οι βαφτίσεις και άλλες εκδηλώσεις, αν και μοιάζει με το παστέλι, διαφέρει σημαντικά στη γεύση και την υφή. Είναι μαλακό και ελευθερώνει όλα τα αρώματά του από την πρώτη δοκιμή. Το μυστικό της συνταγής είναι η αγάπη και η χαρά των στιγμών που συνοδεύει το μελεκούνι και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του. Τα υλικά από τα οποία παρασκευάζεται είναι το μέλι, το φυσικό, μη αποφλοιωμένο σουσάμι, τα αμύγδαλα, η φλούδα από πορτοκάλι , ο χυμός λεμονιού και μπαχαρικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο και κόλιανδρος.
διαβάστε ακόμα
-
Ανέγερση νέου Σταθμού Επιβατών στο λιμάνι της Σούδας 26/07 | 07:17
-
6 documentary-style travel videos μας ταξιδεύουν στις παραδοσιακές τέχνες της Αθήνας 25/07 | 13:34
-
Παρουσίαση του οινοτουριστικού προϊόντος της Μακεδονίας στο Βελιγράδι 26/07 | 07:15
-
Δήμος Δωρίδος: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών 26/07 | 07:14
-
Περιφέρεια Αττικής: 48 εκατ. ευρώ για έργα Πολιτισμού στο Λεκανοπέδιο - Ώθηση στον θεματικό τουρισμό 25/07 | 11:36
-
5η ποδηλατική περιήγηση Φαλαισίας στη Μεγαλόπολη 26/07 | 07:09
-
Πού μελετάται να τοποθετηθούν και γιατί 30 κάμερες στην Πάρο 25/07 | 07:31
-
Δήμος Πύργου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών 25/07 | 07:27
-
Παραθαλάσσιος αγώνας WAVE Running στην ακτογραμμή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 25/07 | 07:18
-
Συμπόσιο Γλυπτικής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θ. Παπαγιάννης στα Τζουμέρκα 25/07 | 07:26
δημοφιλέστερα
- 1 Ρωσικός τουρισμός: Διπλάσια ζήτηση για Ελλάδα από πέρυσι – Πόλος έλξης τα πολυτελή ξενοδοχεία 24.07.2024 | ΤΑΣΕΙΣ
- 2 Επιθέσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 26.07.2024 | ΚΟΣΜΟΣ
- 3 DERTOUR: Τρίτος πιο περιζήτητος προορισμός η Ελλάδα το καλοκαίρι, 15% επάνω οι ταξιδιώτες από πέρυσι 26.07.2024 | TOUR OPERATORS
- 4 Ο πρώην CEO της TUI Γερμανίας γίνεται επικεφαλής του ξενοδοχειακού σκέλους του DERTOUR 26.07.2024 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 5 Γερμανικός Τύπος | Η Σπαρτιάτισσα Κυνίσκα: Η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης 26.07.2024 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- 6 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διώχνουν Γάλλους για διακοπές στο εξωτερικό- Η Αθήνα μεταξύ των δημοφιλών προρισμών 26.07.2024 | ΑΓΟΡΕΣ
- 7 Τουρισμός | Διακοπές στο εξωτερικό επιλέγει το 53% των Βρετανών αυτό το καλοκαίρι - Στις 2.804 £ ο μέσος προϋπολογισμός 26.07.2024 | ΑΓΟΡΕΣ
- 8 Συμφωνία μεταξύ Υπ. Τουρισμού και ΞΕΕ για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού 26.07.2024 | ΦΟΡΕΙΣ
- 9 Ανέγερση νέου Σταθμού Επιβατών στο λιμάνι της Σούδας 26.07.2024 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 10 Παρουσίαση του οινοτουριστικού προϊόντος της Μακεδονίας στο Βελιγράδι 26.07.2024 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ