Ρόδος: Το μελεκούνι ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO
29 Jul 2022, 08:30 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Σοφία Κοντογιάννη
Στις 7 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Ρόδο μία πολύ σημαντική δράση, η οποία έχει ως στόχο την επίσημη αναγνώριση από την UNESCO, ενός σπουδαίου προϊόντος που έχει τις ρίζες του βαθιά στο χρόνο.
Ειδικότερα, η ενέργεια «Το Μελεκούνι, σαν στοιχείο της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» έχει ως στόχο τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστική κληρονομιάς αλλά και την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, ο οποίος εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη φέρουσα ικανότητα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
Εξάλλου το Μελεκούνι, είναι ήδη εγγεγραμμένο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, απόφαση πολύ σημαντική για το ίδιο το προϊόν όσο και για το νησί της Ρόδου. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοσκινιατών «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ» ξεκινά όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το Μελεκούνι να εγγραφεί και στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στο πλαίσιο του παραπάνω σκοπού, η εν λόγω ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις Πηγές Καλλιθέα και οι εργασίες της θα καταγραφούν οπτικοακουστικά ώστε να περιληφθούν στον φάκελο υποψηφιότητας για την UNESCO.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μελεκούνι, το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου, που προσφέρεται σαν κέρασμα στις χαρές, όπως είναι οι γάμοι, οι βαφτίσεις και άλλες εκδηλώσεις, αν και μοιάζει με το παστέλι, διαφέρει σημαντικά στη γεύση και την υφή. Είναι μαλακό και ελευθερώνει όλα τα αρώματά του από την πρώτη δοκιμή. Το μυστικό της συνταγής είναι η αγάπη και η χαρά των στιγμών που συνοδεύει το μελεκούνι και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του. Τα υλικά από τα οποία παρασκευάζεται είναι το μέλι, το φυσικό, μη αποφλοιωμένο σουσάμι, τα αμύγδαλα, η φλούδα από πορτοκάλι , ο χυμός λεμονιού και μπαχαρικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο και κόλιανδρος.
διαβάστε ακόμα
- 10 δράσεις για τη διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου 26/04 | 07:22
- Θεσσαλονίκη | Οι πτήσεις της Aegean στη Γεωργία ανοίγουν μια νέα αγορά 25/04 | 13:42
- Κως: 50% έκπτωση στις μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών για εργαζόμενους στον τουρισμό και καταστήματα 26/04 | 07:18
- Δεν εγκρίθηκε η μίσθωση του πρώην ξενοδοχείου Κυκλαδικόν στην Ερμούπολη - Νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος 26/04 | 07:23
- Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στα Νότια Προάστια 25/04 | 07:08
- Η Ολυμπιακή Φλόγα συναντά την Σαντορίνη στο ταξίδι της 25/04 | 12:31
- Παρατηρήσεις για τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη 24/04 | 07:24
- Λογοτεχνική ‘Άνοιξη-Νίκος Μάρκου 2024 στη Σκόπελο 25/04 | 07:03
- 13ος Διεθνής Αγώνας Δρόμου Υπεραπόστασης Δόλιχος Δελφοί –Ολυμπία 25/04 | 07:59
- Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας στη Θεσσαλονίκη 24/04 | 07:22
δημοφιλέστερα
- 1 Τουρισμός | FTI: Συζητήσεις με το νέο επενδυτή για τα χρέη, με ενδεχόμενο κουρέματος 25.04.2024 | TOUR OPERATORS
- 2 Ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί την εύκολη λύση για βάρη που δεν του αναλογούν 25.04.2024 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 3 "Υπερτουρισμός" | Πρέπει να συζητάμε για αναβάθμιση της προσφοράς και όχι για περιορισμό της ζήτησης 25.04.2024 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 4 Η Hilton ανοίγει 10 νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς – ανάμεσά τους και η Ελλάδα 25.04.2024 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 5 HOTREC | Οι πολιτικές προτεραιότητες του κλάδου της φιλοξενίας ενόψει των ευρωεκλογών 25.04.2024 | ΞΕΕ
- 6 Τουρισμός | To 20% των Αμερικανών σκέφτονται τις επόμενες διακοπές, ενώ βρίσκονται σε διακοπές! 25.04.2024 | ΑΓΟΡΕΣ
- 7 Ευρωπαϊκά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα νέα κριτήρια κατηγοριοποίησης σε αστέρια 25.04.2024 | ΦΟΡΕΙΣ
- 8 Θεσσαλονίκη | Οι πτήσεις της Aegean στη Γεωργία ανοίγουν μια νέα αγορά 25.04.2024 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 9 Mουσείο εναλίων αρχαιοτήτων στον Πειραιά -Κοπή 7 δέντρων σε περιβάλλοντα χώρο ξενοδοχείου στην Ανάβυσσο 26.04.2024 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 10 Η νέα υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας 25.04.2024 | ΠΡΟΣΩΠΑ