Ρόδος: Το μελεκούνι ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

29 Jul 2022, 08:30 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ρόδος: Το μελεκούνι ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στις 7 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Ρόδο μία πολύ σημαντική δράση, η οποία έχει ως στόχο την επίσημη αναγνώριση από την UNESCO, ενός σπουδαίου προϊόντος που έχει τις ρίζες του βαθιά στο χρόνο.

Ειδικότερα, η ενέργεια «Το Μελεκούνι, σαν στοιχείο της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» έχει ως στόχο τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστική κληρονομιάς αλλά και την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, ο οποίος εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη φέρουσα ικανότητα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Εξάλλου το Μελεκούνι, είναι ήδη εγγεγραμμένο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, απόφαση πολύ σημαντική για το ίδιο το προϊόν όσο και για το νησί της Ρόδου. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοσκινιατών «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ» ξεκινά όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το Μελεκούνι να εγγραφεί και στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο πλαίσιο του παραπάνω σκοπού, η εν λόγω ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις Πηγές Καλλιθέα και οι εργασίες της θα καταγραφούν οπτικοακουστικά ώστε να περιληφθούν στον φάκελο υποψηφιότητας για την UNESCO.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μελεκούνι, το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου, που προσφέρεται σαν κέρασμα στις χαρές, όπως είναι οι γάμοι, οι βαφτίσεις και άλλες εκδηλώσεις,  αν και μοιάζει με το παστέλι, διαφέρει σημαντικά στη γεύση και την υφή. Είναι μαλακό και  ελευθερώνει όλα τα  αρώματά του από την πρώτη δοκιμή. Το μυστικό της συνταγής είναι η αγάπη και η χαρά των στιγμών που συνοδεύει το μελεκούνι και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του. Τα υλικά από τα οποία παρασκευάζεται είναι το μέλι, το φυσικό, μη αποφλοιωμένο σουσάμι, τα αμύγδαλα, η φλούδα από πορτοκάλι , ο χυμός λεμονιού και μπαχαρικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο και κόλιανδρος. 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα