Δήμος Σίφνου: Πράσινο φως για τη δημιουργία υδατοδρομίου

15 Mar 2022, 09:45 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Δήμος Σίφνου: Πράσινο φως για τη δημιουργία υδατοδρομίου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σίφνου κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του έδωσε τη σύμφωνη γνώμη για την ίδρυση και λειτουργία του υδατοδρομίου, προκειμένου το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να προχωρήσει στην έγκριση του πρακτικού της δημοπρασίας για την εκμίσθωση του χωροθετημένου υδατοδρομίου στην περιοχή του Πλατύ Γιαλού.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου μίλησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων της εταιρείας ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ κ. Νικόλαος Χαραλάμπους, ενημερώνοντας για τη λειτουργία του υδατοδρομίου στη Σίφνο. Όπως τόνισε η διαδικασία περιλαμβάνει αρχικά την επιλογή του σημείου της δημιουργίας του υδατοδρομίου και ακολουθούν οι μελέτες, μεταξύ αυτών και οι περιβαλλοντικές, οι οποίες αδειοδοτούνται από 9 υπουργεία και 14 υπηρεσίες. Επίσης, σημείωσε ότι η εταιρεία στοχεύει να ξεκινήσει τη λειτουργία των υδροπλάνων φέτος.

Στη συνέχεια ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας του υδατοδρομίου, υποστηρίζοντας ότι η προσέγγιση των αεροσκαφών δεν θα παρεμποδίσει την υπόλοιπη λειτουργία του όρμου του Πλατύ Γιαλού. Μίλησε για την προσθαλάσσωση και αποθαλάσσωση των υδροπλάνων, για τους υδατοδιαδρόμους, ο αριθμός των οποίων θα εξεταστεί από την εταιρεία και για το σκάφος ασφαλείας, μέσω του οποίου θα μπορεί το υδροπλάνο να προσθαλασσωθεί ή να αποθαλασσωθεί, αφού ο ρόλος του είναι να καθαρίζει το διάδρομο από τα εμπόδια. Εξήγησε ότι το υδατοδρόμιο θα λειτουργήσει σε προγραμματισμένες πτήσεις, σε πτήσεις ασθενοφόρου και μισθωμένες και η χρήση του είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού θα ενώσει τα νησιά με τις μεγάλες πόλεις.

Τα αεροσκάφη θα μεταφέρουν 8 έως 18 άτομα και η εταιρεία θα επιδιώξει να γίνουν δοκιμαστικές πτήσεις για να εξακριβώσουν οι κάτοικοι τη λειτουργία και το θόρυβο των αεροσκαφών. Ακολούθησαν ερωτήσεις προς τον κ.Χαραλάμπους σχετικά με τη συχνότητα των δρομολογίων, τον τρόπο διασφάλισης του αγκυροβολίου των σκαφών, για τις ακυρώσεις πτήσεων των υδροπλάνων λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών, για το κόστος των πτήσεων και για τον τύπο των αεροσκαφών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για το υδατοδρόμιου της Σίφνου.

Ακόμη ο Πρόεδρος της εταιρείας, σε σχετική ερώτηση, εξήγησε ότι δεν αναμένεται να γίνουν δοκιμαστικές πτήσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα γιατί απαιτείται να κατασκευαστούν αρχικά οι υποδομές της χερσαίας ζώνης, να εξασφαλιστεί η άδεια λειτουργίας του και να είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Διευκρίνισε ακόμη ότι το υδατοδρόμιο δεν θα είναι διεθνές και τόνισε ότι θα ενισχύσει το τουριστικό κομμάτι και θα αναπτύξει τουριστικές δραστηριότητες.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα