Μάρκος Κωβαίος: Η Πάρος άντεξε στον επιδημιολογικό «Αρμαγεδώνα» - Μόλις 20% οι απώλειες στο θερινό τρίμηνο του 2021

10 Feb 2022, 13:25 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Μάρκος Κωβαίος: Η Πάρος άντεξε στον επιδημιολογικό «Αρμαγεδώνα» - Μόλις 20% οι απώλειες στο θερινό τρίμηνο του 2021

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε μια συνολική αποτύπωση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης τουριστικής χρονιάς στην Πάρο προέβη ο Δήμαρχος του νησιού Μάρκος Κωβαίος περιγράφοντας σε αδρές γραμμές τη στρατηγική που ακολουθήθηκε και παραθέτοντας στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών.

Συγκεκριμένα ο κ. Κωβαίος δήλωσε:

«Η Πάρος στη διάρκεια της πανδημίας κλήθηκε αφενός να διασφαλίσει και να μεταδώσει το αίσθημα ασφάλειας που ήταν κυρίαρχο στις αγορές αποστολής τουριστών αλλά και να «κλειδώσει» τη δημοφιλία που είχε εμπεδώσει τα προηγούμενα χρόνια ως ελκυστικός προορισμός.

Η συνέπεια των επαγγελματιών του νησιού στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων βοήθησε σημαντικά στη διατήρηση της φήμης του προορισμού, πράγμα στο οποίο συνέβαλαν ακόμα και Μέσα Ενημέρωσης διεθνούς εμβέλειας αλλά και οι επανειλημμένες διαδικτυακές ενημερωτικές συναντήσεις που οργανώθηκαν από τον Δήμο όλο το χρόνο. Τόσο από τις συναντήσεις όσο και από δημοσιεύματα που προκλήθηκαν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην παράλληλη ανάδειξη αφενός του πολυποίκιλου τουριστικού προϊόντος στις κύριες αγορές και αφετέρου στην προσέγγιση νέων αγορών. Οι συναντήσεις συνεχίζονται και εφέτος με πρώτες προσεγγίσεις στις αγορές της Αυστρίας και της Ελβετίας που άρχισαν από τις 17 Ιανουαρίου και συνεχίζονται.

Η τακτική που ακολουθήθηκε έλαβε υπόψη τις γενικότερες τάσεις που κατά καιρούς αναπτύχθηκαν αλλά και η συγκυρία ( timing) της αναθέρμανσης της ζήτησης από συγκεκριμένες αγορές, σύμφωνα με τη γενικότερη πολιτική που ασκήθηκε από το κράτος όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της προσέγγισης του Ισραήλ, με οργάνωση διαδικτυακών επαφών με επαγγελματίες της ταξιδιωτικής αγοράς λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Τελ Αβίβ , η προσέγγιση των βρετανικών ταξιδιωτικών γραφείων που διακινούν τουρίστες ηλικίας άνω των 50 ετών που ήταν και οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν, η αντικατάσταση των εκθέσεων που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας σε Αυστρία, Ελβετία κλπ με επαφές μέσω της πλατφόρμας που δημιουργήθηκε  για το σκοπό αυτό  και η άριστη συνεργασία με τα Γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού σε επίπεδο ενημέρωσης της λίστας αποδεκτών αλλά και συμμετοχής σε προωθητικές ενέργειες, όπως π.χ. με την Ιταλία.

Πτώση μόλις 20% το θερινό τρίμηνο

Είναι σαφές ότι η «αντοχή» του προορισμού στον επιδημιολογικό «Αρμαγεδώνα» επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο και πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο της αριθμητικής απόδοσης , αφού με μέσο όρο πτώσης, σε επίπεδο χώρας, άνω του 50% συγκριτικά με το 2019 και παρά τη μείωση κατά 40% των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, το βασικό τρίμηνο των καλοκαιρινών μηνών έκλεισε με πτώση μόλις 20%.

Παράλληλα, σύμφωνα με  στοιχεία της ΥΠΑ, το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2021 στο αεροδρόμιο της Πάρου έφτασαν 92.399 επιβάτες . Σημαντικό δε στοιχείο της ποιοτικής αναβάθμισης του νησιού ήταν και το γεγονός ότι η Πάρος αποτέλεσε το τελευταίο τρίμηνο του 2021 το μοναδικό νησί των Κυκλάδων που, μαζί με άλλους νησιωτικούς προορισμούς, συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους πλέον δημοφιλείς για πτήσεις με ιδιωτικά jets.

Αποκαλυπτικά ως προς το οικονομικό αποτέλεσμα της χρονιάς που πέρασε είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον κύκλο εργασιών σε επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων του κλάδου παροχής καταλυμάτων για την περίοδο από Μάϊο έως Οκτώβριο 2021.

Σύμφωνα με αυτά, στην Πάρο εισπράχθηκαν 21.177.973. Ειδικά δε, στο τρίμηνο από Ιούνιο έως Αύγουστο καταγράφηκαν οι ακόλουθες εισπράξεις: τον Ιούνιο ήταν 1.807.031, τον Ιούλιο 5.655.309 και τον Αύγουστο 9.069.290 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η υπεροχή της Πάρου έναντι άλλων προορισμών ακόμα και το Νοέμβριο όπου καταγράφηκαν  εισπράξεις 210.352 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον χώρο της εστίασης, εξίσου ικανοποιητικά ήταν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία ο κύκλος εργασιών του τρίτου τριμήνου 2021 έφτασε τα 38.303.518 ευρώ σημειώνοντας την εντυπωσιακή αύξηση κατά 104,7% έναντι του ίδιου διαστήματος του 2020.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στον Δήμο, την Τουριστική Επιτροπή, την εταιρία Συμβούλων του Δήμο , αλλά και τους επαγγελματίες για το άριστο πνεύμα συνεργασίας που έφερε αυτά τα τόσο ικανοποιητικά αποτελέσματα σε μια περίοδο δοκιμασίας για τον τουρισμό και την οικονομία, γενικότερα».

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα