Χίος, η σαγηνευτική μυροβόλος του Αιγαίου

04 Jun 2021, 12:26 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Χίος, η σαγηνευτική μυροβόλος του Αιγαίου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η φύση ευλόγησε τη Χίο με ένα από τα πολυτιμότερα δώρα της, την παγκοσμίως γνωστή μαστίχα, αυτό το πολύτιμο δάκρυ που χαρίζουν τα μαστιχόδεντρα τον Αύγουστο, αλλά δεν σταμάτησε εκεί: Φύση και άνθρωπος, έχουν κάνει θαύματα σε αυτό το μαγευτικό νησί του Βορείου Αιγαίου, που απλά υπάρχει για να σας σαγηνεύσει.  Μεσαιωνικά χωριά, παραλίες άγριας ομορφιάς, άρωμα μαστίχας στα 24 μαστιχοχώρια, όπως είναι τα Πυργί, Μεστά, Βέσσα, Αρμόλια, Νένητα και Πατρικά, αλλά και οι περισσότερες από 90 παραλίες της, είναι βέβαιο ότι θα γεμίσουν τις διακοπές σας με πλούσιες εμπειρίες.

Ξεκινώντας από τη μεγάλη ακτογραμμή του νησιού, θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε πολλές και εντυπωσιακές παραλίες, η κάθε μία διαφορετική, με τη δική της, ιδιαίτερη ομορφιά.  

Ίσως η πιο γνωστή παραλία του νησιού, η οποία γεννήθηκε από ηφαιστειακή έκρηξη, είναι τα Μαύρα Βόλια: Τα μαύρα βότσαλα, τα πεντακάθαρα νερά και οι απόκρημνοι βράχοι που την  αγκαλιάζουν, δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο άγριας ομορφιάς.

Επίσης πανέμορφη για διαφορετικούς λόγους, είναι η Αγία Δύναμη: Λευκή άμμος και αστραφτερά βότσαλα,  γαλαζοπράσινα νερά και ηρεμία, είναι ότι πρέπει για ήσυχα, ρομαντικά μεσημέρια.

Μία ακόμη εξωτική, «μαύρη» παραλία, είναι η Αγία Μαρκέλλα, η οποία πήρε το όνομά της από το ομώνυμο μοναστήρι που βρίσκεται στην περιοχή. Μεγαλόπρεπη, με βαθιά, κρυστάλλινα νερά, αξίζει σίγουρα μία από τις θαλασσινές σας εξορμήσεις.

Συνεχίζοντας τις παραλιακές περιηγήσεις, φθάνουμε στην Αγία Φωτιά: Στη δημοφιλή παραλία μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ και να απολαύσετε το ποτό ή το φαγητό σας στα beach bar και τις ταβέρνες της ή κάτω από την άνεση της ξαπλώστρας σας.  

Η παραλία Βρουλίδια επίσης, με στεφανωμένη από λευκά βράχια και στρωμένη με μικρά βότσαλα και άμμο, θα σας γοητεύσει κυρίως με τα γαλάζια της νερά.

Για πιο «δροσερά» μεσημέρια, μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας στον μαγευτικό Ναγό με την πυκνή βλάστηση, τα πλατάνια και τα ρυάκια του, ενώ για κοσμοπολίτικες στιγμές,  επιλέξτε την αμμουδερή Κώμη, η οποία σίγουρα θα σας καταπλήξει. Φυσικά οι παραλίες του νησιού δεν σταματούν εδώ, αφού σε κάθε βήμα θα ανακαλύπτετε τη δική σας, αγαπημένη αμμουδιά.

Η χιώτικη γαστρονομία στα καλύτερά της

Η μυροβόλος του Αιγαίου δεν θα μπορούσε παρά να είναι κορυφαία σε γαστρονομικές επιλογές, παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας και λαχταριστούς μεζέδες που θα συνοδεύσουν γευστικά τις μέρες και τις νύχτες σας. Εδώ θα βρείτε καταπληκτικά τυριά όπως το μαστέλο, αγνό βούτυρο, αρωματικά λικέρ, παστέλι και άλλα χιώτικα γλυκά, καθώς και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Επίσης, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κοπανιστή, χιώτικες ελιές, μαλαθρόπιτα, κολοκυθόπιτα, μελιτζανοπίλαφο αλλά και χιώτικα μανταρίνια.

Κάθε γωνιά και μία έκπληξη

Αν και η Χίος φημίζεται για τη μαστίχα της, εδώ δεν θα ανακαλύψετε μόνο ό,τι έχει να κάνει με αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό της φύσης.  Το νησί κατοικήθηκε ήδη από τη νεολιθική εποχή, κατακτήθηκε από τους Σαρακηνούς πειρατές και υπήρξε πατρίδα επιφανών λογίων και πολιτικών, όπως οι Αδαμάντιος Κοραής, Εμμανουήλ Ροΐδης και Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ενώ διεκδικεί παράλληλα και τον τίτλο της γενέτειρας του Ομήρου. Επιπλέον, τα 250 διασωθέντα αρχοντικά στον πανέμορφο  Κάμπο, στέκονται αγέρωχοι μάρτυρες του αριστοκρατικού και ναυτικού παρελθόντος του νησιού.  Όλα αυτά τα εκπληκτικά στοιχεία, έχουν συνθέσει όμορφα την ένδοξη ιστορία και το ασύγκριτο τοπίο της Χίου.

Στις βόλτες σας στο νησί, θα αισθανθείτε τη μοναδικότητα και την ατμόσφαιρα κάθε πτυχής του. Δύο σημεία που πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε, είναι ο Ανάβατος, ο πέτρινος πύργος που αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και το Κάστρο της Χίου που δεσπόζει αυτοκρατορικά δίπλα στο λιμάνι της πόλης και μετρά έντεκα αιώνες ζωής.

Πράγματι, από το βορρά μέχρι το νότο της, η Χίος έχει πολλά αξιοθέατα που μπορείτε να θαυμάσετε και να περάσετε ξέγνοιαστες αλλά και ενδιαφέρουσες ώρες. Μερικά από αυτά, είναι και τα ακόλουθα:

-Το μεσαιωνικό χωριό Αρμόλια, το οποίο έχει ξαναχτιστεί, ωστόσο πάνω από τα δρομάκια του, στο κέντρο του χωριού, υπάρχουν ακόμη κάποιες από τις αυθεντικές αψίδες που σας δίνουν την εικόνα της πραγματικής του όψης. Οι κάτοικοι του χωριού, διατηρούν μια μακρόχρονη παράδοση στην κατασκευή και διακόσμηση κεραμικών όπως στάμνες, βάζα, κανάτες και κούπες, προσφέροντας μια θαυμάσια συλλογή παραδοσιακών κεραμικών. Στα δυτικά του χωριού επίσης, σκαρφαλωμένο σε έναν λόφο, μπορείτε να θαυμάσετε το βυζαντινό Κάστρο των Απολίχνων.

Σε πολύ μικρή απόσταση, τα βόρεια της πόλης της Χίου, φθάνετε στον παραθαλάσσιο Βροντάδο, ο οποίος συνδέθηκε στενά με την παράδοση του Ομήρου και σήμερα είναι κυρίως φημισμένος για δύο πράγματα: Τον περίφημο βράχο της Δασκαλόπετρας, πάνω από την βορειότερη παραλία της περιοχής αλλά και το έθιμο του ρουκετοπόλεμου μεταξύ δύο εκκλησιών το Πάσχα. Μία επίσης πανέμορφη εικόνα, χαρίζουν και οι ανεμόμυλοι της περιοχής, που έχουν θέα στην παραλία.

Συνεχίζοντας, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, οδηγείστε στο Πυργί, ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής χωριό με την σπάνια ασπρόμαυρη γεωμετρική διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών.  

Τα «μυστικά» της πόλης

Στην πόλη, μπορείτε να περιηγηθείτε στην πλούσια με τοπικά προϊόντα αγορά της, την περίφημη Απλωταριά, να πιείτε καφέ στην κεντρική πλατεία Βουνακίου και να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης στον κατάφυτο Δημοτικό Κήπο, μετά από την επίσκεψή σας στο Βυζαντινό Μουσείο. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε τη Δημοτική Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη «Κοραής» όπου θα βρείτε 1.300 ιστορικούς τόμους, αλλά και το πλούσιο Ναυτικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται γνήσια αντίγραφα των ιστιοφόρων και των ατμοκίνητων πλοίων. Έπειτα, περπατήστε  στα γραφικά καλντερίμια του Καλοπλύτη και φωτογραφίστε τα περίτεχνα αρχοντικά των καραβοκύρηδων. Τη βόλτα σας μπορεί να κλείσει όμορφα μία επίσκεψη στο Παλατάκι Ιουστινιάνι.

Οι περιηγήσεις στη Χίο, δεν είναι ποτέ αρκετές, αφού το νησί έχει πάντα κάτι καινούργιο να σας χαρίσει. Είτε φθάσετε με αεροπλάνο, είτε με πλοίο, να είστε βέβαιοι ότι η Χίος είναι ένα νησί με σύγχρονες υποδομές και πλούσια ιστορία, που έχει πολλές ομορφιές και απαράμιλλες στιγμές να σας χαρίσει.

https://www.greek4foryou.com/ 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα