Aποκατάσταση του αρχοντικού Μανούση – Δούκα Τζάτζα στη Σιάτιστα

10 Jan 2021, 08:35 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Aποκατάσταση του αρχοντικού Μανούση – Δούκα Τζάτζα στη Σιάτιστα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Βοΐου, προχώρησαν σε συμφωνία μέσω Προγραμματικής Σύμβασης για την αποκατάσταση και συντήρηση του δομήματος και του διακόσμου του Αρχοντικού Μανούση – Δούκα Τζάτζα στην Σιάτιστα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτική Μακεδονία 2014-2020.

Ο προϋπολογισμός του έργου θα ξεπεράσει ποσό των 1,9 εκατ. ευρώ. Το αρχοντικό Μανούση – Δούκα Τζάτζα, στην Σιάτιστα, είναι κτισμένο το 1763. Πρόκειται για κτίσμα με τρία επίπεδα και κάτοψη σε σχήμα «Γ». Εσωτερικά το κτίριο έχει ξεχωριστό διάκοσμο από τοιχογραφίες, ξύλινα ταβάνια και μουσάντρες. Υπήρξε κατοικία της οικογένειας Μανούση, που ίδρυσε εμπορικό οίκο στα τέλη του 18ου αιώνα στην τότε Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Γόνος της οικογένειας Μανούση είναι και ο Εθνικός Ευεργέτης Θεόδωρος Μανούσης, που υπήρξε ο πρώτος καθηγητής της Ιστορίας και ευεργέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το αρχοντικό έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το μνημείο παρουσιάζει έντονα προβλήματα στο φέροντα οργανισμό, τα στοιχεία πλήρωσης και τα υπόλοιπα στοιχεία του κελύφους του κτιρίου, όπως και στον διάκοσμό του. Όλα αυτά θέτουν σε κρίσιμο σημείο την διάσωση του. Πρέπει να γίνουν άμεσα επεμβάσεις για να αποκατασταθεί η στατικότητα και η λειτουργικότητα του κτιρίου και να διασωθεί ο διάκοσμος του αρχοντικού.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα