Ο Δήμος Τήνου ζητεί την απόσυρση του σ/ν για τη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία

08 Sep 2020, 10:30 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ο Δήμος Τήνου ζητεί την απόσυρση του σ/ν για τη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την απόσυρση το Σχεδίου Νόμου για τη Χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία ζητεί ο Δήμος Τήνου καθώς είναι αντίθετος με συγκεκριμένα σημεία που περιέχονται σε αυτό. 

Ειδικότερα, σε σχέση με το σημείο που αναφέρεται ότι "Για χρονικό διάστημα δύο ετών από τη δημοσίευση του Νόμου θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα για την ανέγερση κατοικίας τα γήπεδα" σημειώνει ότι το χρονικό διάστημα των δύο ετών από τη δημοσίευση του, δεν αρκεί για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης έργων ακόμα και εκείνων που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι: "Λαμβάνοντας υπόψη ότι για μια απλή κατασκευή απαιτείται α) διαπιστωτική πράξη χαρακτηρισμού οδού προ 1923, β) έγκριση δασαρχείου, γ) έγκριση αρχαιολογικής υπηρεσίας, που προϋποθέτει την ύπαρξη τουλάχιστον αρχιτεκτονικής μελέτης, δ) έγκριση συμβουλίου αρχιτεκτονικής που προϋποθέτει την ύπαρξη ολοκληρωμένης αρχιτεκτονικής μελέτης, συνυπολογίζοντας το χρόνο εκπόνησής της και τον χρόνο διεκπεραίωσης από τις υπηρεσίες, διαπιστώνεται ότι ο χρόνος που περιγράφεται στο Σχέδιο Νόμου δεν είναι αρκετός".

Στο πλαίσιο αυτό προσθέτει ότι: "Προς βελτίωση του παραπάνω ασφυκτικού χρονιδιαγράμματος θα πρέπει η αναγνώριση των οδών ως προ 1923, να πραγματοποιείται με κάθε πρόσφορο, νόμιμο και απλό τρόπο όπως με δημόσια έγγραφα (τίτλοι ιδιοκτησίας, αεροφωτογραφίες) σύμφωνα με τα οποία να μπορεί να αποδειχθεί η ύπαρξή του. Θα ήταν μια αρχή μείωσης της γραφειοκρατίας. Θα ήταν αποτελεσματικό να τεθεί ανώτατος χρονικός περιορισμός 3 μηνών στο αρμόδιο διοικητικό όργανο για την έκδοση της απόφασης. Πέραν αυτού του χρόνου να θεωρείται αμετακλήτως θετική η γνωμοδότηση  Κρίνεται δε απαραίτητη η προθεσμία των 3 μηνών από την κατάθεση πλήρη φακέλου στις υπηρεσίες δασών, ρεμάτων, αρχαιολογίας κλπ, για την γνωμοδότησή τους. Πέραν αυτού του χρόνου να θεωρείται αμετακλήτως θετική η γνωμοδότηση".

Για τους ανωτέρω λόγους προτείνεται ως μεταβατική περίοδος τα 5 έτη και σίγουρα έως την ολοκλήρωση των ΤΠΣ, τα οποία θα αποτελέσουν την ενοποίηση και τον ακρογωνιαίο λίθο της χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και θα περιλαμβάνουν τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, τα όρια των πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, το οδικό δίκτυο κλπ. Κατά την μεταβατική αυτή περίοδο θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι άδειες ή τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και που έχουν κατατεθεί σε υπηρεσίες (ή αναθεωρήσεις τους). Επίσης, στη μεταβατική περίοδος θα πρέπει να περιλαμβάνονται και άδειες ή έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, που έχουν κατατεθεί σε υπηρεσίες ή αναθεωρήσεις αδειών που θα κατατεθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες προς τροποποίηση και θα πρέπει να εξετάζονται με τον σ.δ. και τους όρους δόμησης που ίσχυαν κατά την ημέρα κατάθεσης της μελέτης.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα