Νέο Ψηφιακό Μουσείο στη Φαιστό

29 Dec 2019, 00:00 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Νέο Ψηφιακό Μουσείο στη Φαιστό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό μουσείο πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του στη Φαιστό, ώστε να προβάλει και να αναδείξει τον Μινωικό Πολιτισμό και το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.

Το Ψηφιακό Μουσείο, κατόπιν έγκρισης της σχετικής πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη, θα εγκατασταθεί στους Βώρους, σε ακίνητο του Δήμου Φαιστού. Σημειώνεται ότι η κοινότητα Βώρων είναι χωριό με έντονο παραδοσιακό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από τον Αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού.

Σκοπός του ψηφιακού μουσείου, είναι η οργανωμένη και επικαιροποιημένη προβολή των πολιτιστικών θησαυρών της Φαιστού και η δημιουργία ισχυρής πολιτιστικής ταυτότητας για την ευρύτερη περιοχή, μέσω της ανάδειξης και ενίσχυσης του συνόλου της πολιτιστικής κληρονομιάς της. Στο πλαίσιο της δράσης, θα δοθεί έμφαση στην ενεργή συμμετοχή του επισκέπτη, μέσω της ψηφιακής περιήγησης του σε όλες τις διαφορετικές πτυχές του πολιτισμού τόσο της υλικής, όσο και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Περαιτέρω, το σημαντικό αφήγημα περιλαμβάνει το πως αναπτύχθηκε η ευρύτερη περιοχή, γύρω από το δημοφιλές ανάκτορο της Φαιστού αλλά και ο Κρητικός Πολιτισμός εν γένει, σε όλους παραδοσιακούς οικισμούς, με τρόπο ιδιαίτερα καινοτόμο σε τοπικό, περιφερειακό, αλλά και εθνικό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθεί ψηφιακή απεικόνιση του αρχαιολογικού μνημείου, όπως το Μινωικό Ανάκτορο Φαιστού, με την χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, ψηφιακή ξενάγηση σε χωριά του δήμου, διαδραστικός χάρτης του Ανακτόρου της Φαιστού και έξι παιχνίδια γνώσεων και μνήμης.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ψηφιακή περιήγηση στο Ανάκτορο θα διευκολύνει και τους επισκέπτες με κινητικά προβλήματα, αφού η φυσική επίσκεψη στη Φαιστό είναι αρκετά δύσκολη για εκείνους.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα