Πεδίον του Άρεως, κοιτίδα τέχνης και πολιτισμού

23 Jul 2019, 10:11 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Πεδίον του Άρεως, κοιτίδα τέχνης και πολιτισμού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε κοιτίδα τέχνης και πολιτισμού αναδεικνύεται το Πεδίον του Άρεως αλλά και η ευρύτερη περιοχή, αφού οι θεατρικές σκηνές επαναφέρουν το προφίλ της αλλοτινής αίγλης του καυχήματος της πρωτεύουσας.

Οι πολλαπλές, ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις, προσελκύουν τους λάτρεις του είδους, ενώ διάχυτη είναι η αίσθηση προαγωγής του πολιτισμού, μέσω της ανάπτυξης πολιτιστικών δράσεων, αθλητικών δρώμενων και πρωτοβουλιών για εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τουλάχιστον 18 από τα θέατρα της πόλης, βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Πεδίου του Άρεως. Ένα άριστο παράδειγμα είναι το ιστορικό θέατρο «Άλσος», το οποίο άνοιξε πρόσφατα την αυλαία του και συνεχίζει δυναμικά με αξιόλογες καλλιτεχνικές παραγωγές. Μεταξύ άλλων, οι φίλοι της τέχνης απολαμβάνουν κλασσικά και σύγχρονα έργα του ελληνικού και παγκόσμιου θεατρικού στερεώματος, στα εξής εξαιρετικά θέατρα της περιοχής:

-Θέατρο Ελπίδας Αριστοτέλους 53 & Σμύρνης, Πλ. Βικτωρίας

-Πόλη Θέατρο Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, Πλ. Βικτωρίας

-Πορεία at Victoria Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλ. Βικτωρίας

-Akroasis Theatre & Bar Κυψέλης 15, Κυψέλη

-Έαρ Βικτώρια Μαγνησίας 5, Πλ. Βικτωρίας, Κυψέλη

-Εκάτη Υακίνθου & Εκάτης 11, Κυψέλη

-Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας - Β΄ Σκηνή Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη

-Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη, Κυψέλη

-Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων Κύπρου 91Α, Κυψέλη, Κυψέλη

-Μπιπ Αγίου Μελετίου 25 & Κυκλάδων, Κυψέλη

-Μπρόντγουαιη (Broadway) (Κεντρική Σκηνή) Αγ. Μελετίου 61Α & Πατησίων, Κυψέλη

-Μπρόντγουαιη (Broadway) (Σκηνή Μάνος Κατράκης) Αγ. Μελετίου 61Α & Πατησίων, Κυψέλη

-Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, Κυψέλη

-Ριάλτο-«Αλέκος Αλεξανδράκης» Κυψέλης 54, Κυψέλη

-Studio Κυψέλης Σπετσοπούλας 9 & Κυψέλης, Κυψέλη

-Τόπος Αλλού Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Κυψέλη

-Θεατρική Σκηνή του Αντώνη Αντωνίου Νάξου 84, Πλατεία Κολιάτσου

-Αλεξάνδρεια - Πολυχώρος Τέχνης Σπάρτης 14, Πλ. Αμερικής

 Πεδίον του Άρεως: Μία ιστορία πνεύματος και τέχνης

Το Πεδίον Άρεως είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χώρος πρασίνου της Αθήνας μετά τον Εθνικό κήπο αλλά και ο «πυρήνας» του πνεύματος και της τέχνης για πολλές δεκαετίες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 1950, ο Γιώργος Οικονομίδης, ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας και κονφερανσιέ, άρχισε τη συνεργασία του με το βαριετέ του θερινού αναψυκτήριου «Άλσος». Την ίδια περίπου περίοδο άρχισε να λειτουργεί ένα δεύτερο αναψυκτήριο, το «ΓκρινΠαρκ» επί της οδού Μαυρομματαίων, όπου έλαμπε το άστρο του κονφερανσιέ Όμηρου Αθηναίου. Ιστορικά, το Άλσος ανέβαζε τις καλύτερες επιθεωρήσεις με διάσημους καλλιτέχνες.

Στην ίδια περιοχή, το 1955  ο Μάνος Κατράκης ιδρύει το «Λαϊκό Θέατρο», το οποίο είχε ως επί το πλείστον ελληνικό ρεπερτόριο. Ανάμεσα στις ανεπανάληπτες παραστάσεις που ανέβηκαν, διακρίνονται ο Καραϊσκάκης, η Αμαλία, το κορίτσι με τα κορδελάκια, ο Πατούχας, ο καπετάν Μιχάλης και ο Χριστός ξανασταυρώνεται, με την τελευταία του παράσταση να είναι το 1967 η Γκόλφω. Το 1975, το θέατρο αναλαμβάνει η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία δημιουργεί εκεί το κηποθέατρο Αλίκη.  Μέχρι το 1983, το κηποθέατρο θα παρουσιάσει στην Ελλάδα περίφημα μιούζικαλ κάνοντας τις μεγαλύτερες παραγωγές για την εποχή, όπως Ωραία μου κυρία, Καμπαρέ, Καμπίρια, Εύθυμη χήρα, Άννυ και την κορυφαία για τα θεατρικά δεδομένα της εποχής Εβίτα. Στη συνέχεια, στα μέσα της δεκαετίας του 70, στην Μαυροματαίων λειτούργησε για λίγα χρόνια το Αθηναϊκό Κηποθέατρο, ενώ τον Απρίλιο του 2008 άρχισαν εργασίες για ριζική ανάπλαση του πάρκου.

Σήμερα, το στολίδι της Αθήνας είναι και πάλι χώρος ανοικτός στους πολίτες, όπου οι άνθρωποι της πόλης μπορούν να απολαύσουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και αθλοπαιδιών.  

 
Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα