Ο τουρισμός μπορεί να στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μάνης

20 May 2019, 10:09 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ο τουρισμός μπορεί να στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μάνης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Εγκρίθηκε από το Δήμο Δυτικής Μάνης η στρατηγική και το σχέδιο δράσης για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) στην περιοχή της Μάνης.

Η περιοχή της Μάνης είναι μία από τις τρείς νότιες χερσονήσους της Πελοποννήσου, που σχηματίζεται από την οροσειρά του Ταϋγέτου και καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο. Αποτελεί τη νοτιότερη περιοχή του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας, αλλά και της ηπειρωτικής Ευρώπης. Διοικητικά, η χερσόνησος της Μάνης εντάσσεται σε δύο Περιφερειακές Ενότητες, Λακωνίας και Μεσσηνίας και σε δύο Δήμους, τον Δήμο Ανατολικής Μάνης και τον Δήμο Δυτικής Μάνης.

Ο τριτογενής τομέας αποτελεί τον σημαντικότερο από πλευράς απασχόλησης τομέα οικονομικής δραστηριότητας, καταλαμβάνοντας το 51,5% της συνολικής απασχόλησης. Με εξαίρεση τις δημοτικές ενότητες Σμύνους και Αβιάς όπου η συμμετοχή του τριτογενή τομέα αντιστοιχεί στο 25,4% και 36,1% αντίστοιχα της συνολικής απασχόλησης, στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες αυτή αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50%. Στη διάρθρωση του τριτογενή τομέα κυριαρχεί ο κλάδος του κλάδος του λιανικού εμπορίου, ο οποίος συγκεντρώνει το 18,5% της απασχόλησης στον τριτογενή τομέα της περιοχής παρέμβασης κυρίως στη δημοτική ενότητα Γυθείου και δευτερευόντως στις δημοτικές ενότητες Οιτύλου και Λεύκτρου.

Η διάρθρωση της απασχόλησης στον τριτογενή τομέα όμως, αναδεικνύει παράλληλα και το βασικό στοιχείο δυναμικής της τοπικής οικονομίας, το οποίο εντοπίζεται στην ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων. Στο επίπεδο της διάρθρωσης της απασχόλησης, ο κλάδος της παροχής υπηρεσιών εστίασης συγκεντρώνει το 16,1% της απασχόλησης στον τριτογενή ενώ ο συναφής κλάδων των καταλυμάτων το 8,13%.

Τα δεδομένα ζήτησης του τουριστικού κλάδου αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής δυναμικής στον κλάδο αυτό:

-Η περιοχή παρουσιάζει συνεχή αύξηση της επισκεψιμότητάς της κατά τα τελευταία χρόνια, αντίστοιχη αυτής που παρουσιάζεται στο σύνολο της χώρας. Τόσο ο αριθμός των αφίξεων, όσο και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων παρουσιάζει συνεχή αυξητική τάση κατά την περίοδο 2012-2017, υποδηλώνοντας ότι η περιοχή προσελκύει αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών αξιοποιώντας την αυξητική τάση του τουρισμού τόσο στο σύνολο της Περιφέρειας όσο και κυρίως στη Μεσσηνία.

-Σημαντική είναι η συμμετοχή των αλλοδαπών τουριστών, η οποία κατανέμεται ισόρροπα σχεδόν μεταξύ των δύο δήμων που αποτελούν την περιοχή μελέτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο δήμος Δυτικής Μάνης αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των αφίξεων στο σύνολο της περιοχής μελέτης, περισσότερο από το 66% των αφιχθέντων στον δήμο αυτό είναι αλλοδαποί τουρίστες.

-Η μέση διάρκεια παραμονής των ημεδαπών τουριστών στην περιοχή μελέτης υπερβαίνει τη μέση διάρκεια παραμονής τουριστών στο σύνολο της Περιφέρειας, ιδιαίτερα δε στο δήμο Δυτικής Μάνης. Στον ίδιο δήμο ο μέσος αριθμός διανυκτερεύσεων αλλοδαπών είναι σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με τον μέσο σε επίπεδο Περιφέρειας, ενώ τα περισσότερα έτη προσεγγίζει ή υπερβαίνει τη μέση διάρκεια παραμονής σε επίπεδο χώρας.

Παρά το γεγονός ότι η ελκυστικότητα της περιοχής εξελίσσεται θετικά, στο επίπεδο της τουριστικής προσφοράς διαπιστώνονται διαφοροποιήσεις μεταξύ των δήμων. Η πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων λειτουργεί κυρίως στο δήμο Ανατολικής Μάνης, όπου υπάρχουν και παραδοσιακά καταλύματα, είτε με μορφή παραδοσιακών ξενοδοχείων κλασικού τύπου, είτε με μορφή ξενοδοχείων τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων. Στο δήμο Δυτικής Μάνης λειτουργούν κυρίως ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, μικρός αριθμός ξενοδοχείων και μία παραδοσιακή μονάδα. Περαιτέρω, στην περιοχή δεν υπάρχει καμία μονάδα κατηγορίας 5 αστέρων, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των μονάδων εντάσσεται στην κατηγορία των τριών αστέρων. Από τις 10 συνολικές μονάδες τεσσάρων αστέρων που λειτουργούν στην περιοχή, οι οκτώ λειτουργούν στο δήμο Δυτικής Μάνης.

Η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στην περιοχή αποτελεί βασικό στοιχείων των προοπτικών της τοπικής οικονομίας και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο του προγραμματισμού, με βάση τα πλεονεκτήματα της σε όρους ιστορικού – πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπίου της περιοχής, ώστε ο τουρισμός να αντιμετωπισθεί ως η βασική κινητήρια δραστηριότητα στην προσπάθεια της επίτευξης της βιώσιμης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα