Συνεργασία Δήμου Χερσονήσου με τον Οργανισμό η Γκουβερνιώτισσα

14 May 2019, 10:09 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Συνεργασία Δήμου Χερσονήσου με τον Οργανισμό η Γκουβερνιώτισσα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τη συνεργασία του με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης Ποταμιών η Γκουβερνιώτισσα  αποφάσισε ο Δήμος Χερσονήσου, με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων βελτίωσης της οικονομίας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Ειδικότερα, ο Δήμος Χερσονήσου θα χρηματοδοτήσει με το συνολικό ποσόν των 130.000 ευρώ τον οργανισμό η Γκουβερνιώτισσα για 2 έτη, επιτρέποντας την ομαλή λειτουργία του φορέα, με δράσεις που θα προβάλουν, θα προστατεύουν και θα αναδεικνύουν τη θρησκευτική, πολιτιστική, αρχαιολογική, αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική παράδοση και κληρονομιά της περιοχής.

Οι σκοποί του οργανισμού, είναι μεταξύ άλλων η προστασία, διάσωση και ανάδειξη του βυζαντινού μνημείου Παναγία η Γκουβερνιώτισσα, η λήψη μέτρων με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων για την προστασία του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της μονής και του φυσικού κάλλους της περιοχής, η μελέτη, η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, μέσω και της συνεργασίας με τους περιβαλλοντικούς, επιστημονικούς και κοινωνικοπολιτιστικούς φορείς του νησιού, της Ελλάδος και των άλλων χωρών, καθώς και η αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της μονής με δραστηριότητες που θα συνάδουν με την ιερότητα και την ιστορικότητά της.

Η λειτουργία έκθεσης εκκλησιαστικών κειμηλίων, λαογραφικής γωνιάς, βοτανικού κήπου και καλλιτεχνικών εργαστηρίων, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, διαλέξεων, παραστάσεων και μαθημάτων, αναμένεται να επιφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα στην ευρύτερη περιοχή, όπως  αύξηση της επισκεψιμότητας που προσδίδει πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Η συνδυαστική λειτουργία άλλων επισκέψιμων προορισμών του δήμου Χερσονήσου, θα ενδυναμώσει το γενικότερο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Ο εκπαιδευτικός ρόλος του Οργανισμού μέσω της διοργάνωσης διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πρόκειται να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές, φοιτητές και σε άλλες κατηγορίες ενδιαφερόμενων, να μάθουν για την αγιογραφία, την υφαντική και άλλη θεματολογία, καθώς όπως προκύπτει από παραδείγματα άλλων φορέων ανά τον κόσμο, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες ομάδες όπως τα ΑμεΑ, τα ΚΑΠΗ και οι πολιτιστικοί σύλλογοι που εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για τέτοιου είδους περιηγήσεις, μπορούν να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και άλλες εκδηλώσεις.

Κατά συνέπεια, το μοναστηριακό συγκρότημα θα μπορέσει να αποτελέσει ένα πόλο έλξης στην ενδοχώρα του δήμου Χερσονήσου για όλους τους διερχόμενους για τουριστικούς ή άλλους σκοπούς. Μπορεί λοιπόν να δώσει μια νέα αναπτυξιακή τροχιά στην περιοχή και να αυξήσει το χρόνο παραμονής των επισκεπτών. Επίσης, αναμένονται θετικές επιπτώσεις στην αύξηση του τοπικά παραγόμενου προϊόντος από μια σειρά επαγγελμάτων, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, αναψυκτήρια, εμπορικά καταστήματα, παραγωγούς τοπικών προϊόντων, καθώς και στους προμηθευτές των παραπάνω επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θετικές επιπτώσεις αναμένονται και στην απασχόληση, καθώς επιχειρήσεις θα αναλάβουν την προμήθεια των ειδών που θα πωλούνται στο αναψυκτήριο και στο πωλητήριο.

Στα οφέλη για το δήμο Χερσονήσου περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η προβολή της περιοχής και η αύξηση των εσόδων, καθώς η προβλεπόμενη αύξηση της επισκεψιμότητας στο μοναστηριακό συγκρότημα αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για ενοικίαση και άλλων δημοτικών χώρων και μάλιστα με υψηλότερα ενοίκια σε μελλοντικούς διαγωνισμούς.

Τέλος, τα σχολεία του δήμου Χερσονήσου θα εισέρχονται στο χώρο χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο εισόδου, ενώ προβλέπεται έκπτωση 50% για τους δημότες Χερσονήσου τόσο στο εισιτήριο εισόδου, όσο και στην συμμετοχή στα μαθήματα και εργαστήρια.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα