Τοπικά cluster τουρισμού στην Αρχαία Ολυμπία

02 May 2019, 10:01 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Τοπικά cluster τουρισμού στην Αρχαία Ολυμπία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Αρχαία Ολυμπία θα αποτελεί την έδρα του Περιφερειακού Δικτύου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CI-NOVATEC, το οποίο επικεντρώνεται στα Τοπικά Cluster Τουρισμού. Πρόκειται για σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών ο οποίος αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις με γεωγραφική συγκέντρωση, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες στον ίδιο τον επισκέπτη.

Μεταξύ άλλων, το έργο CI-NOVATEC έρχεται να ικανοποιήσει μέσω της εφαρμογής μιας καινοτόμου μεθοδολογίας, τη συλλογή δεδομένων εμπειρίας βάσει αποτελέσματος, από τον ίδιο τον επισκέπτη, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν επιχειρηματικές και πολιτικές αποφάσεις, με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας του τοπικού οικοσυστήματος τουρισμού αλλά και της περιοχής γενικότερα, λαμβάνοντας υπόψη την εθνική διάσταση της Ολυμπίας.

Η εν λόγω συλλογή δεδομένων θα επιτευχθεί μέσω εργαλείων που αποτελούνται από:

-Κινητές εφαρμογές για τον επισκέπτη, που θα ανακτούν δεδομένα μέσω φορμών ερωτηματολογίου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (προφίλ χρηστών ή δημόσιες σελίδες),

-Μια έξυπνη υποστηρικτική πλατφόρμα που θα εφαρμόζει Ανάλυση Μεγάλου Όγκου Δεδομένων, προκειμένου τα δεδομένα να κατηγοριοποιηθούν και αναλυθούν.

Τέλος, στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Μεθοδολογία για τη συλλογή δεδομένων εκ της βάσης (επισκεπτών) και εκ του αποτελέσματος (ικανοποίηση), με σκοπό την ενίσχυση της Πελατειακής Ευφυΐας (Customer Intelligence) σε μια συγκεκριμένη περιοχή (Τοπικό Cluster Τουρισμού).

- Πλατφόρμα Πελατειακής Ευφυΐας που αποτελείται από Κινητές Εφαρμογές και ένα σύστημα Ανάλυσης Δεδομένων Μεγάλου Όγκου.

-Μελέτες Ικανοποίησης Τουριστών με εξειδικευμένα σύνολα δεδομένων σε κατανοητή μορφή για όλους τους τελικούς δικαιούχους του έργου: ιδιοκτήτες ΜμΕ, διαχειριστές Σημείων Ενδιαφέροντος, Δήμους, Επιμελητήρια και Περιφέρειες.

- Τοπικά Σχέδια Δράσης για Δήμους, Μελέτες Ανάπτυξης Cluster για τα Επιμελητήρια και Προτάσεις Πολιτικής για τις Περιφέρειες.

- Σεμινάρια κατάρτισης και υλικό για τα μέλη του Τουρισμού Οικοσυστήματος

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα