Αρχαίες στρατηγικές χρήσης γης στη Σίφνο

22 Apr 2019, 10:28 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Αρχαίες στρατηγικές χρήσης γης στη Σίφνο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Αρχαίες στρατηγικές για την χρήση γης υπό διαχρονική προοπτική και οι επιπτώσεις στα σχέδια σύγχρονων υποδομών στη Σίφνο, (Siphnos and beyond), τιτλοφορείται το έργο που ενέκρινε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το ανωτέρω έργο, προϋπολογισμού 216.098,50 ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης  Διμερής και Πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας και αφορά στη συστηματική τεκμηρίωση και χαρτογράφηση αρχαιολογικών θέσεων και καταλοίπων περιοχών της Σίφνου, η οποία θα παρέχει το μέσο ανασύστασης μορφών χρήσης του ιστορικού τοπίου, σε συνάρτηση με τις φιλολογικές και επιγραφικές πηγές. Η συστηματική αυτή τεκμηρίωση θα γίνει σε διαχρονική προοπτική και θα επιτρέψει να εξαχθούν συμπεράσματα για μια μακρά περίοδο αναφορικά με τις χρήσεις γης, το οδικό σύστημα, τα οικιστικά κέντρα, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, στοιχεία τα οποία μπορούν να παράσχουν εναλλακτικές λύσεις σε σύγχρονους σχεδιασμούς υποδομών και να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο μας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Ειδικότερα, από το έργο θα παραχθούν τα εξής αποτελέσματα:

-Εκπόνηση ενός διδακτορικού ερευνητικού προγράμματος, με τη συμμετοχή ενός νέου επιστήμονα που θα ασχοληθεί με την εστιασμένη επεξεργασία διαχρονικών δεδομένων σε συγκεκριμένες περιοχές της Σίφνου, σε συνεργασία με την έδρα Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

-Σταδιακή καταγραφή των αρχαιολογικών θέσεων της Σίφνου διαχρονικά με επιλεγμένες τρισδιάστατες απεικονίσεις και χρήση συστήματος GIS, τα αποτελέσματα της οποίας θα χρησιμεύσουν τόσο στην προστασία και μελλοντική έρευνα και ανάδειξη των αρχαίων θέσεων όσο και στην χρήση επιλεγμένων μνημείων για την ανάπτυξη φορητής εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία θα αξιοποιεί και θα παρουσιάζει μέσω κινητού δεδομένα που συλλέγονται και αποθηκεύονται στην GIS υποδομή του έργου.

-Δράσεις προβολής και προώθησης των υπό έρευνα περιοχών μέσω της διοργάνωσης δύο ημερίδων, μία στην Ελλάδα και μία στη Γερμανία, καθώς και μιας έκθεσης με τα επιστημονικά  αποτελέσματα των δύο πλευρών, σχετικά με τις δυνατότητες που παρέχουν τέτοιες δράσεις.

Τέλος, προβλέπεται η διοργάνωση τμημάτων θερινών σχολείων με τη συμμετοχή σπουδαστών και νέων ερευνητών, με στόχο την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση ως προς την φυσική και πολιτιστική ταυτότητα του περιβάλλοντος.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα