Ανάπτυξη τουριστικών και πολιτιστικών διαδρομών στη Δωρίδα

12 Apr 2019, 09:47 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ανάπτυξη τουριστικών και πολιτιστικών διαδρομών στη Δωρίδα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την ανάπτυξη των τουριστικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών διαδρομών της Δωρίδας αποφάσισε ο Δήμος, συγκροτώντας για τον σκοπό αυτό την επιτροπή παρακολούθησης και υλοποίησης της δράσης.

Τα μέλη της επιτροπής, έχουν ως εξής:

Παλασκώνης Κωνσταντίνος, Πέτσα Άννα, Κυριαννάκης Ευθύμιος,  Κατσούδας Φώτιος, Σίνη Ιωάννα, Καλαντζής Γεώργιος, Κατσιγιάννης Κωνσταντίνος, Λάιος Ιωάννης, Τσακανίκα Ευθυμία,  Κουτσούμπας Κωνσταντίνος, Ηλιόπουλος Ιωάννης.

Αντικείμενο της ανωτέρω επιτροπής είναι η καταγραφή, κατηγοριοποίηση, καταχώρηση των μνημείων πολιτισμού και φύσης στη Δωρίδα, η αποτύπωση και καταχώρηση των στοιχείων αυτών σε θεματικούς χάρτες, η καταγραφή αναπτυξιακών συνθηκών των εναλλακτικών μορφών τουρισμού για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, η εκπόνηση σχεδίου χάραξης, δημιουργίας, οργάνωσης, λειτουργίας και προβολής των διαδρομών καθώς και η οργάνωση αντίστοιχων ημερίδων.

Εξάλλου η Δωρίδα, χαρακτηρίζεται από ένα ποικιλόμορφο και μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, με την άμεση γειτνίαση βουνού και θάλασσας, ενώ διαθέτει πολλά και διάσπαρτα πολιτιστικά μνημεία, όπως αρχαιολογικούς χώρους και μοναστήρια.

Τα εν λόγω μνημεία της φύσης και του πολιτισμού, μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο μοντέλο αναπτυξιακής ευκαιρίας στη Δωρίδα με την χάραξη, δημιουργία, οργάνωση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών διαδρομών, στοχεύοντας σε ένα νέο τουριστικό προϊόν το οποίο θα προσελκύσει τουρίστες ειδικών ενδιαφερόντων όλο το χρόνο. Πολιτισμός και φύση είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, που αν αξιοποιηθούν σωστά και οργανωμένα, θα δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία αλλά και στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον τόπο.

Τα Μοναστήρια της περιοχής, Βαρνάκοβα και Μονές Τρικόρφου τα οποία επισκέπτονται ετησίως πλέον των 150.000 προσκυνητών, η λίμνη του Μόρνου, τα αλπικά τοπία των βουνών Βαρδούσια, Γκιώνα και Τρίκορφο, μπορούν να αποτελέσουν την βάση για τη δημιουργία ενός πλέγματος δράσεων, περιήγησης, φυσιολατρίας, πεζοπορίας, ορεινού τρεξίματος, ανάπτυξης θρησκευτικού τουρισμού και πολλών άλλων δραστηριοτήτων.

Η δημιουργία ενός οργανωμένου δικτύου Μοναστηριών πρέπει και μπορεί να αποτελέσει τη σημαντικότερη πολιτιστική διαδρομή στη Δωρίδα. Επίσης η οργάνωση ενός δικτύου  ιστορικών και μη μονοπατιών, πεζοπορίας θα αναδείξει το καταπράσινο αλλά και το οικιστικό περιβάλλον του τόπου. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι, το τελευταίο διάστημα, με ιδιωτική πρωτοβουλία, διεξάγονται αγώνες ορεινού τρεξίματος πανελληνίου ενδιαφέροντος με την επωνυμία «tihiorace».

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα