700.000 το χρόνο οι από-επιβιβάσεις στο λιμάνι της Ουρανούπολης

14 May 2018, 09:15 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

700.000 το χρόνο οι από-επιβιβάσεις στο λιμάνι της Ουρανούπολης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το λιμάνι της Ουρανούπολης αποτελεί την «πύλη» του Αγίου Όρους, τόπο παγκόσμιου πολιτιστικού και θρησκευτικού βεληνεκούς, με μαζική προσέλευση τουριστών και προσκυνητών από όλο το κόσμο. Ο συγκεκριμένος λιμένας που εξυπηρετεί πλέον έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό επιβατών οι οποίοι από-επιβιβάζονται τόσο στα δρομολογιακά, όσο και στα τουριστικά επιβατικά πλοία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, περίπου 700.000 από-επιβιβάσεις ετησίως, αποτελείται ακόμη από ένα και μόνο προβλήτα ο οποίος μάλιστα από το φόρτο εργασίας που δέχεται, την έκθεσή του στα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και την έλλειψη επαρκούς συντήρησης επί πολλές δεκαετίες,  έχει καταστεί δυσλειτουργικός και πλέον επικίνδυνος.

Έργα στον προβλήτα του λιμανιού Ουρανούπολης

Προς αυτή την κατεύθυνση, ενεκρίθη η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αριστοτέλη και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας/Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, για την υλοποίηση του Έργου «Άμεσες παρεμβάσεις στον υφιστάμενο προβλήτα Ουρανούπολης» στο πλαίσιο του Προγράμματος Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Το ανωτέρω έργο υπολογίζεται ότι θα έχει υλοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, ενώ το κόστος του ανέρχεται στις 124.000 ευρώ. Κύριο αντικείμενο του έργου είναι η άμεση αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκύψει στην υφιστάμενη προβλήτα του Λιμανιού της Ουρανούπολης, κυρίως έπειτα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους της 26ς και 27ης Μαρτίου, με συνέπεια να δημιουργείται πρόβλημα στην συγκοινωνία με το Άγιο Όρος.

Το κίνητρο ανάδειξης και αναβάθμισης των λιμανιών συνάδει απόλυτα και τροφοδοτείται από το γεγονός ότι η περιοχή και κυρίως ο Λιμένας Ουρανούπολης, είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Ιδιαίτερα στο λιμάνι της Ουρανούπολης, υπάρχει αυτή τη στιγμή βύθιση  και υποσκαφή του τελευταίου τμήματος της κεντρικής προβλήτας , άρα η έρευνα και μελέτη αποκατάστασης σε τεχνικό με εμπειρίας σε Λιμενικά Έργα, ειδικότητά που δεν υπάρχει στο Δήμο ή στο Λιμενικό Ταμείο, είναι επιβεβλημένη.

Εξάλλου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι αυτή που θα εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του Έργου και θα συνδράμει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αριστοτέλη κατά το τεχνικό μέρος.

Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται με άμεσο και επιτόπιο καθημερινό έλεγχο, το βέλτιστο αποτέλεσμα και η αποκατάσταση σε εύλογο χρονικό διάστημα καθώς και η χωρίς καθυστερήσεις παράδοση του έργου στους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής και του Αγίου Όρους.

 
Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα