Τουριστικό πρότζεκτ από το Δήμο Λευκάδας: Eδώ είναι η «Ομηρική Ιθάκη»

05 Mar 2018, 07:23 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Τουριστικό πρότζεκτ από το Δήμο Λευκάδας: Eδώ είναι η «Ομηρική Ιθάκη»

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο Δήμος Λευκάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος τουριστικής προβολής για το 2018, αποφάσισε τη δημιουργία μυθοπλασίας για την προώθηση και προβολή της Λευκάδας ως ιδιαίτερου τουριστικού προορισμού.

Η αφηγηματική προσέγγιση, το λεγόμενο «storytelling» γύρω από τους τουριστικούς προορισμούς, είναι ένας τρόπος επαναπροσδιορισμού και διαχείρισης της τουριστικής εικόνας ενός τόπου που συνεχώς κερδίζει έδαφος. Σκοπός του δήμου είναι η "δημιουργία" μιας μυθοπλασίας για τη Λευκάδα, η οποία μπορεί να αναπαραχθεί σε όλα τα τοπικά αλλά και εθνικά μέσα προώθησης και διαφήμισης, έντυπα, οπτικοακουστικά και social media. Η ανωτέρω δράση απαιτεί συνεργασία με ιστορικούς και αρχαιολόγους για την σύλληψη, τεκμηρίωση και στη συνέχεια υλοποίηση της μυθοπλασίας. Με τον τρόπο αυτό η Λευκάδα αποκτά και μία ακόμη  εικόνα στα μάτια των επισκεπτών της.

Ειδικότερα, προτείνεται η αξιοποίηση της θεωρίας περί "Ομηρικής Ιθάκης", καθώς και ο μύθος της Σαπφούς.  Από ανασκαφές που πραγματοποίησε ο Γερμανός αρχαιολόγος Βίλελμ Ντέρπφελντ στην περιοχή του Νυδρίου, ανακάλυψε ευρήματα απ' την εποχή του Χαλκού, περί το 2000 π.χ. και διατύπωσε τη θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη. Ετερος μύθος αναφέρει ότι η ποιήτρια Σαπφώ, απ' τη νήσο Λέσβο, πήδηξε απ' το βράχο του ακρωτηρίου για να απαλλαγεί απ' τον έρωτά της για τον Φάωνα. Κοντά σ' εκείνη την περιοχή υπάρχει και ο ναός του θεού Απόλλωνα, στον οποίον είναι αφιερωμένος ο λευκός βράχος. Πιο παλιά το νησί ονομαζόταν Αγία Μαύρα παίρνοντας το όνομά του απ' τον ομώνυμο ναό που ήταν κτισμένος μέσα στο κάστρο της Αγίας Μαύρας, το οποίο βρίσκεται απέναντι απ' την πόλη της Λευκάδας και αποτελούσε πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα η πόλη της Λευκάδας ήταν κτισμένη γύρω απ' αυτό το κάστρο, αργότερα όμως οι Βενετοί τη μετέφεραν στη σημερινή της θέση.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα