Γ.Καμίνης: Σύγχρονος πολιτιστικός προορισμός η Αθήνα

03 Oct 2016, 13:18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Γ.Καμίνης: Σύγχρονος πολιτιστικός προορισμός η Αθήνα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Περίπου 1,5 εκατομμύριοι περισσότεροι τουρίστες ήρθαν στην Αθήνα την τριετία 2013-2015, με το 2015 να αποτελεί χρονιά ρεκόρ με 4,1 εκατ. αφίξεις. Σε αυτή την αναγέννηση της τουριστικής Αθήνας ο Δήμος Αθηναίων έχει συμβάλει με τον δικό του τρόπο και με ποικίλες δράσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το Travel Trade Athens, που φέτος πραγματοποιείταο για 4η χρονιά.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ.Γιώργος Καμίνης σε απολογιστική συνέντευξη Τύπου σήμερα, είπε ότι φέτος ο αριθμός των συναντήσεων (B2B) ανάμεσα στους επαγγελματίες του τουρισμού ξεπερνά τις 3.000, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ. Στην εφετινή διοργάνωση ήρθαν στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Δήμου, 95 buyers (tour operators και διοργανωτές συνεδρίων) από 25 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, οι οποίοι κάθησαν στο ίδιο τραπέζι με 155 έλληνες suppliers (προμηθευτές τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών).

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε φέτος  στην αγορά συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων (MICE), ενώ έχε σχεδιαστεί ειδικό πρόγραμμα περιηγήσεων και επισκέψεων σε σημεία και χώρους ενδιαφέροντος της Αθήνας (τα λεγόμενα FAM TRIPS) με στόχο την ανάδειξη  του μεγάλου εύρους επιλογών και υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει ο προορισμός.

Όπως είπε ο κ.Καμίνης, η Αθήνα ανέβηκε 20 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των συνεδριακών προορισμών παγκοσμίως το 2014 (στην 27η θέση) και το 2015 κέρδισε τρεις θέσεις ακόμη και αναρριχήθηκε στην 24η θέση.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε επίσης ότι στρατηγική επιδίωξη είναι να αναδειχθεί η Αθήνα σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό προορισμό και όχι να στηρίζεται μόνο στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα συμβάλλουν η Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης documenta to 2017 και η ανακήρυξη της Αθήνας, ως πρωτεύουσας Βιβλίου το 2018, καθώς επίσης η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής στις νέες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Πολιτισμού "Σταύρος Νιάρχος". 

Τέλος, ο κ.Καμίνης ανήγγελε μέιωση των δημοτικών τελών στην Αθήνα μέχρι το 2019 κατά 20%.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Εκτελεστικού Διευθυντή της Ένωσης Ευρωπαίων Tour Operators, κ. Tom Jenkings, που υπογράμμιζε ότι «η Αθήνα εκπέμπει μία κλασσική αιώνια γοητεία με τα μέλη του να φέρνουν πελάτες από όλο τον κόσμο, αλλά και να ψάχνουν νέους τρόπους επικοινωνίας, κάτι που το "εργαστήριο" της Αθήνας  προσπαθεί να πετύχει».

Ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ.Γιώργος Τρυφωνόπουλος αναφέρθηκε στις δράσεις του ΕΟΤ για την προβολή της Αθήνας στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι ο Οργανισμός πραγματοποίησε 25 press trips και 11 fm trips με τουρ οπερέιτορ, ταξιδιωτικούς πράκτοες και μπλόκερ.

Ο γ.γ. του ΕΟΤ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τουριστικών μισθώσεων σπιτιών, λέγοντας ότι διμαορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο, μέσω του οποίου θα καταγράφονται και θα φορολογούνται όλες οι μισθώσεις για να αποφεύγεται και ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η φοροδριαφυγή...

Ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, General Manager της VISA Europe, Greece, Cyprus, Bulgaria, η οποία ήταν Diamond Sponsor της διοργάνωσης, τόνισε την εξαιρετική δυναμική που παρουσιάζει ο τουρισμός παγκοσμίως, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έως το 2025, περισσότερες από 280 εκατομμύρια οικογένειες σχεδιάζουν τουλάχιστον ένα ταξίδι στο εξωτερικό τον χρόνο. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η VISA υποστηρίζει τον ελληνικό τουρισμό με ειδικές ενημερωτικές καμπάνιες καθώς και άλλες δράσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), κ. Αλέξης Γαληνός ανέφερε ότι στο φέτος στο 4ο Travel Trade Athens σημειώθηκε σημαντική αύξηση στο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή ξένων buyers, κατά 20%, ενώ το ποσοστό ικανοποίησης ανέβηκε στο 91,5%, που είναι το υψηλότερο από όλα τα Travel Trade Athens μέχρι σήμερα

Διαβάστε επίσης 

Ευτύχης Βασιλάκης: Ο τουρισμός της Αθήνας χρειάζεται νέα προϊόντα

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου η Αθήνα το 2018

Το 4ο Travel Trade Athens 2016 είναι η κορυφαία επαγγελματική διοργάνωση του δήμου Αθηναίων που πραγματοποιείται από την Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), μέσω του Athens Convention and Visitors Bureau (ACVB) και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Tour Operators Ευρώπης (European Tour Operators Association-ETOA)

Τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών και Τουρισμού, της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού και της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού.

 

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα