10 δράσεις για τη διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου

26 Apr 2024, 07:22 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

10 δράσεις για τη διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στην υλοποίηση 10 δράσεων για τη διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου προχωρούν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Ζαγορίου, συνάπτοντας για τον σκοπό αυτό σχετική προγραμματική σύμβαση.

Ειδικότερα, προβλέπεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενεργειών και δράσεων διαφύλαξης και προβολής της εξέχουσας οικουμενικής αξίας του αγαθού, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός μηχανισμού σχεδίασης, συντονισμού και υλοποίησης των προβλεπόμενων από το Σχέδιο Διαχείρισης δράσεων και επεμβάσεων σε επίπεδο μελέτης, τεκμηρίωσης και συντήρησης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Ζαγορίου, παρακολούθησης και ενίσχυσης της θεσμικής προστασίας του αγαθού, και ανάπτυξης στρατηγικού σχεδιασμού για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και για την αντιμετώπιση κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

Αναλυτικά, οι 10 δράσεις που θα υλοποιηθούν, είναι οι εξής:

-Διάθεση χώρου γραφείων, ιδιοκτησίας δήμου Ζαγορίου, κατάλληλα εξοπλισμένου για την εγκατάσταση του προσωπικού που θα απασχοληθεί για τα ανωτέρω.

-Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταχώρησης και αποθήκευσης δεδομένων καθώς και ψηφιακής πλατφόρμας πληροφόρησης για το πολιτιστικό τοπίο Ζαγορίου.

-Συντήρηση μνημείων και παραδοσιακών οικισμών του πολιτιστικού τοπίου Ζαγορίου.

-Επισκευή δικτύου παραδοσιακών λιθόστρωτων μονοπατιών Ζαγορίου και τοποθέτηση σήμανσης.

-Οργάνωση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για τις αξίες, φυσικές και πολιτιστικές του τοπίου του Ζαγορίου, καθώς και διοργάνωση δράσεων προβολής του.

-Σχεδιασμός στρατηγικής για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Ζαγορίου.

-Επικαιροποίηση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Ζαγορίου.

-Στρατηγικός σχεδιασμός για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης φυσικών κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

-Εργασίες τεκμηρίωσης του Πολιτιστικού Τοπίου όπως συγκέντρωση και διαχείριση πληροφοριών.

-Επιστημονική τεκμηρίωση και υποστήριξη των συμβαλλόμενων φορέων στην εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου Ζαγορίου ως προς την ανάδειξη και διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και της πολιτιστικής ταυτότητας του αγαθoύ.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα