Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στα Νότια Προάστια

25 Apr 2024, 07:08 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στα Νότια Προάστια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αττική, με τίτλο Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές απηύθυνε ο Σύνδεσμος Δήμων Νότιας Αττικής, με δικαιούχους τους δήμους Αλίμου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου και του Συνδέσμου δήμων Νότιας Αττικής, καθώς και δυνητικοί δικαιούχοι οι οποίοι έχουν συνάψει προγραμματική σύμβαση με τους ανωτέρω.

Σκοπός της δράσης, είναι οι ήπιες παρεμβάσεις για τη «φυσική δημιουργία» νέων λειτουργικών διαδρόμων που προστατεύουν και αναδεικνύουν το πολιτιστικό πλούτο, το τουριστικό προϊόν, καθώς και το φυσικό περιβάλλον των περιοχών από τις οποίες θα διέρχονται.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στο σύνολό τους, θα πρέπει να ενσωματώνουν την πολιτισμική, την τουριστική, την περιβαλλοντική– κλιματική διάσταση, με υποστήριξη της βιώσιμης κινητικότητας. Η συγκρότηση των νέων λειτουργικών διαδρομών, καθώς πρόκειται για αστικό ιστό, επικεντρώνεται στην ανάπλαση καθώς και στην επέκταση πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, πεζογεφυρών, ποδηλατοδρόμων καθώς και όπου κρίνεται σκόπιμο με τη διαμόρφωση κατάλληλων στάσεων και σημάνσεων για τη διευκόλυνση και προσανατολισμό των ατόμων που θα επισκέπτονται τις διαδρομές. Επιπρόσθετα, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην βελτίωση της προσβασιμότητας για τα άτομα περιορισμένης κινητικότητας.

Ως προς τη χωρική εστίαση, μεταξύ άλλων αναφέρονται παρεμβάσεις για την ανάπλαση των υπαίθριων χώρων και την δημιουργία πράσινων διαδρομών με σκοπό την ενίσχυση της μετακίνησης των επισκεπτών με μέσα φιλικά στο περιβάλλον κατά μήκος του δικτύου τουρισμού πολιτισμού των δήμων Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου.

Κύριος στόχος της δράσης, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών. Στις ήδη υπάρχουσες υποδομές, θα πρέπει οι δήμοι, επανεξετάζοντας τις διαδρομές, να συνδράμουν ώστε να δημιουργήσουν νέα σημεία αναφοράς και επίσης να ενσωματώσουν το υφιστάμενο με το νέο, και τα δύο μαζί να αναδείξουν το φυσικό αστικό τοπίο.

Οι διαμορφώσεις των μονοπατιών και πιο συγκεκριμένα των πεζοδρομίων, καθώς πρόκειται για τον αστικό ιστό, είναι το βασικό στοιχείο μελέτης όπου με την ανάπλασή τους θα συνδέσουν βασικούς άξονες, θα δημιουργηθούν νέα τοπόσημα στις γειτονιές και θα αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή των Νοτίων Προαστίων.

 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα