Η Αρχαία Ολυμπία άναψε τη φλόγα της Ειρήνης και της Εκεχειρίας

17 Apr 2024, 13:35 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Η Αρχαία Ολυμπία άναψε τη φλόγα της Ειρήνης και της Εκεχειρίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η βασισμένη στα αρχαιοελληνικά πρότυπα Τελετή Αφής, με παρουσιαστή τον Νίκο Αλιάγα, πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία την Τρίτη 16 Απριλίου, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδη Παναγιωτόπουλου, του Προέδρου της οργανωτικής επιτροπής «Παρίσι 2024» Tony Estanguet, του Προέδρου της ΔΟΕ Thomas Bach, του Προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου, της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, επίσημων προσκεκλημένων και χιλιάδων θεατών εντός του αρχαίου Σταδίου.

Η Ολυμπιακή Φλόγα, λίγο μετά τις 12:15, δεν άναψε με τον παραδοσιακό τρόπο, από τις ακτίνες του ήλιου, καθώς δεν το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες και για το άναμμα της δάδας χρησιμοποιηθήκε η εφεδρική Φλόγα από την χθεσινή πρόβα τζενεράλε.

Η κορυφαία mezzo soprano Joyce Di Donato ερμήνευσε τον Ολυμπιακό Ύμνο και στη συνέχεια ακολούθησε η έπαρση της σημαίας της Γαλλίας και της Ελλάδας, με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων.

Στους χαιρετισμούς που ακολούθησαν, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, μεταξύ άλλων ανέφερε «Εδώ  γεννήθηκε η Ολυμπιακή Ιδέα, η ιδέα που δεν περιορίζεται στον αθλητισμό, αλλά δίνει νόημα και περιεχόμενο στο ιδεώδες της αξίας  του ανθρώπου. Αυτή είναι και η μεγάλη συνεισφορά των Ελλήνων. Το πέρασμα από τον μύθο, στην ιστορική αλήθεια και  πραγματικότητα. Δεν επέλεξαν τυχαία οι άνθρωποι αυτόν εδώ τον τόπο. Η Ολυμπία,  γενέτειρα,  λίκνο των αγώνων, έχει ένα χρέος. Να παραμείνει θεματοφύλακας των αξιών και  ιδανικών του Ολυμπιακού πνεύματος. Από εδώ στέλνουμε το αυθεντικό μήνυμα παγκόσμιας Ειρήνης.

Στο ιερό της Ολυμπίας, μπροστά στα ερείπια του ναού της Ήρας, ηλικίας 2.600 ετών, η Πρωθιέρεια Ελληνίδα ηθοποιός Μαίρη Μηνά άναψε τη δάδα. Ακολούθησε ο Χορός των Ιερειών και των 15 Κούρων στο χορευτικό που δημιούργησε και σκηνοθέτησε η Χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου, με ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου, υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, πριν η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά εισέλθει με την Ολυμπιακή Φλόγα στο Αρχαίο Στάδιο για να την παραδώσει στoν πρώτο Λαμπαδηδρόμο, Χρυσό Ολυμπιονίκη της Κωπηλασίας, Στέφανο Ντούσκο. Ο χρυσός Έλληνας αθλητής μας, κρατώντας την δάδα με το φως των Ολυμπιακών Αγώνων, μετέφερε τη φλόγα στο μνημείο Pierre de Coubertin, στον χώρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, όπου άναψε τον βωμό που βρίσκεται δίπλα στο μνημείο που είναι θαμμένη η καρδιά του ιδρυτή του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος.

Σημειώνεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν φέτος από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου στο Παρίσι και σε 16 πόλεις της μητροπολιτικής Γαλλίας αλλά και στη γαλλική αποικία της Ταϊτής (Les Jeux olympiques d’été de 2024).

Το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα για το Παρίσι 2024

1η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 16/4/2024

ΑΦΗ ΟΛΥΜΠ.ΦΛΟΓΑΣ – ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑ – ΑΜΑΛΙΑΔΑ – ΑΡΧ.ΗΛΙΔΑ – ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ -ΓΑΣΤΟΥΝΗ – ΠΥΡΓΟΣ – ΖΑΧΑΡΩ  – ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΠΥΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

2η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 17/4/2024

ΠΥΛΟΣ – ΜΕΘΩΝΗ – COSTA NAVARINO HILLS CLUB – ΣΠΑΡΤΗ – ΤΕΓΕΑ – ΤΡΙΠΟΛΗ -ΜΥΚΗΝΕΣ – NAYΠΛΙΟ – ΝΕΜΕΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ( ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

3η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 18/4/2024

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ) – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΚΝΩΣΣΟΣ- ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΡΕΘΥΜΝΟ – ΧΑΝΙΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ)

4η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/4/2024

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΝΑΞΟΣ – ΠΑΡΟΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

5η ημέρα: ΣΑΒΒΑΤΟ 20/4/2024

ΑΚΡΟΠΟΛΗ -ΥΠΟΥΡΓ.ΕΘΝ.ΑΜΥΝΗΣ – ΕΟΕ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΟΑΚΑ  – ΛΕΣΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΠΟΛΙΤ. ΑΕΚ – ΔΕΛΦΟΙ – ΛΑΜΙΑ – ΒΟΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

6η ημέρα: ΚΥΡΙΑΚΗ 21/4/2024

ΒΟΛΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – ΜΕΤΕΩΡΑ – ΤΟΥΜΠΑ -ΟΛΥΜΠ.ΜΟΥΣΕΙΟ –  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

7η ημέρα: ΔΕΥΤΕΡΑ 22/4/2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  – ΑΡΧ.ΦΙΛΙΠΠΟΙ – ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

8η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 23/4/2024

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ -ΒΕΡΟΙΑ – ΒΕΡΓΙΝΑ(ΑΙΓΕΣ) – ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

9η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 24/4/2024

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

10η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 25/4/2024

ΚΕΡΚΥΡΑ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ – ΠΑΤΡΑ – ΣΠΙΤΙ ΠΑΛΑΜΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

11η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/4/2024

ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΜΕΓΑΡΑ – ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ – ΣΟΥΝΙΟ –  ΙΔΡΥΜΑ ΣΤ.ΝΙΑΡΧΟΣ – ΑΘΗΝΑ ΚΕΝΤΡΟ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ)

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα