Πολλαπλασιάστηκαν Airbnb και βίλες στην Κρήτη | «Έκρηξη» ξενοδοχειακών κλινών την τελευταία 5ετία

22 Jun 2023, 13:12 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Πολλαπλασιάστηκαν Airbnb και βίλες στην Κρήτη | «Έκρηξη» ξενοδοχειακών κλινών την τελευταία 5ετία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ένα απέραντο ξενοδοχείο με ακριβές τιμές, τις οποίες δεν μπορεί να πληρώσει σήμερα μια μέση οικογένεια από την Βόρεια Ευρώπη, έχει γίνει η Κρήτη.

Στο νησί προστέθηκαν δεκάδες χιλιάδες νέες ξενοδοχειακές κλίνες την τελευταία 5ετία, ωστόσο οι πληρότητες δεν είναι αυτές που περίμεναν οι ξενοδόχοι του νησιού.

Οι υψηλές τιμές, τα ακριβότερα τουριστικά πακέτα, οι πληθωριστικές πιέσεις, το ενεργειακό κόστος, ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, θεωρούνται  βασικές αιτίες αυτής της αλλαγής πλεύσης.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτές. Τα ξενοδοχεία αυξάνονται και επεκτείνονται, το ίδιο όμως συμβαίνει και με τα airbnb που αριθμούν περίπου 100.000 κλίνες στο νησί.

Τα τελευταία 4-5 χρόνια στην Κρήτη προστέθηκαν, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή του ΕΟΤ Άρη Στρατάκη επιπλέον 40.000 ξενοδοχειακά κρεβάτια.

Βίλες και επαύλεις

Τα στοιχεία δείχνουν ότι για παράδειγμα το 2017 είχαμε 17.000 κλίνες σε βίλες και επαύλεις, ενώ το 2021 ο αριθμός τους έφθασε τις 25.000.

Τα νούμερα αυξάνονται συνεχώς, όπως και τα καινούρια ξενοδοχεία που κατασκευάζονται ή πρόκειται να κατασκευαστούν.

Ωστόσο, μετά από ένα δυναμικό πρώτο δίμηνο, η σεζόν συνεχίζεται υποτονικά, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι προσδοκίες για μια χρονιά-ρεκόρ, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις από το εξωτερικό συνεχίζονται με θετικό πρόσημο.

Ξενοδόχοι: Απώλειες από παντού

«Έχουμε απώλειες σχεδόν  από όλες τις αγορές» είπε στην ηρακλειώτικη εφημερίδα «Πατρίς» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία τον Ιούνιο είναι 75% ενώ το 2022 έφθανε το 85%. «Ελπίζουμε να γεμίσουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο» σημείωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι οι κρατήσεις εμφανίζονται καλύτερες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, που οι τιμές των πακέτων είναι πιο οικονομικές.

«Είμαστε σε φάση αναμονής για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η επόμενη μέρα» σχολίασε ο κ. Χαλκιαδάκης υπενθυμίζοντας ότι τα τουριστικά πακέτα για την Κρήτη είναι αυξημένα φέτος κατά 40%-50% (αεροπλάνο και διαμονή) και μεγάλος αριθμός τουριστών δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτά τα κόστη.

«Ο μέσος Βόρειοευρωπαίος σήμερα δεν έχει  εύκολα τη δυνατότητα να πληρώσει αυτά τα χρήματα» είπε ο πρόεδρος των ξενοδόχων.

Πηγή: patris.gr

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα