Συνέδριο ECTAA: «Το μέλλον των πακέτων διακοπών βρίσκεται σε κίνδυνο»

29 Nov 2022, 12:51 | FEDHATTA

TornosNews.gr

Συνέδριο ECTAA: «Το μέλλον των πακέτων διακοπών βρίσκεται σε κίνδυνο»

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Oι ευρωπαίοι τουρ οπερέιτορ ανησυχούν για την απουσία οράματος της Κομισιόν να επανεξετάσει την προτασία των καταναλωτών καθόλη την ταξιδιωτική αλυσίδα αξίας.

Στο συνέδριο του μεγαλύτερου φορέα εκπροσώπησης της ευρωπαϊκής αγοράς οργανωμένων ταξιδιών, ECTAA, που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα ο ΗΑΤΤΑ και η FedHATTA στη Θεσσαλονίκη, εθνικοί οργανισμοί, τουρ οπερέιτορ και ταξιδιωτικά γραφεία εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την κατεύθυνση της νομοθετικής διαδικασίας που εξετάζει η Κομισιόν στα ταξίδια.

Οι σύνεδροι υπογράμμισαν ότι, παρά το γεγονός ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για τα πακέτα ταξιδίων βρίσκονται υπό επανεξέταση και τα δικαιώματα των ταξιδιωτών βελτιώνονται, δεν διαφαίνεται μια οριοθέτηση των μέτρων για τους τουρ οπερέιτορ και τις αεροπορικές εταιρίες.

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράστηκε η πρόθεση να περιοριστούν οι προπληρωμές στους τουρ οπερέιτορ, όμως δεν υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον κατά την επανεξέταση των δικαιωμάτων των επιβατών στις αερομεταφορές. Η ECTAA άσκησε κριτική στην προσέγγιση αυτή ως «μια προφανή έλλειψη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η ταξιδιωτική βιομηχανία». Οι τουρ οπερέιτορ, επισημαίνει ο φορέας, δεν συγκεντρώνουν τα χρήματα των πελατών, καθώς χρειάζεται να πληρώνουν τους παρόχους τους, ιδιαίτερα τις αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις ζητούν πλήρη εξόφληση εκ των προτέρων.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές για αποτελεσματική ρύθμιση της προτασίας κατά των πτωχεύσεων των αεροπορικών εταιριών, παρότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρότεινε τον Ιούνιο του 2021 η προστασία που προσφέρεται από την Οδηγία Πακέτων Ταξιδιών, συμπεριλαμβανομένου του κόστους επαναπατρισμού, να επεκταθεί και στις αεροπορικές εταιρίες στο πλαίσιο της Ρύθμισης 261/2004.

Ο πρόεδρος της ECTAA, σημείωσε: «Ο περιορισμός των προπληρωμών και η εισαγωγή προστασίας κατά των πτωχεύσεων για ένα μέρος μόνο της αλυσίδας αξίας, βαίνει σε βάρος των τουρ οπερέιτορ, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τους αναγκάζει να βγουν από την αγορά στερώντας από τους πελάτες τους από ένα αναγκαίο προϊόν ταξιδιών, τα πακέτα διακοπών, τα οποία προσφέρουν αυξημένη ασφάλεια.

Πρόσθεσε δε: «Καλούμε τους Επιτρόπους Reynders και Valean να ευθυγραμμίσουν τα μέτρα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, εάν πραγματικά επιθυμούν να βελτιώσουν την προστασία των καταναλωτών».

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα