Η ΕΕ προτείνει αύξηση 12% του τέλους βίζας Σένγκεν τo 2024

12 Feb 2024, 10:05 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

Η ΕΕ προτείνει αύξηση 12% του τέλους βίζας Σένγκεν τo 2024

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την αύξηση του τέλους για βίζα Σένγκεν κατά 12% το 2024 εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη τον αντίκτυπο του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εάν εγκριθεί η πρόταση, μετά το τέλος της διαβούλευσης που λήγει την 1η Μαρτίου, οι βίζες Σένγκεν θα αυξηθούν κατά 12%, από 80 σε 90 ευρώ για ενήλικες και από 40 σε 45 ευρώ για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών.

Σημειώνεται ότι η βίζα Σένγκεν επιτρέπει στους κατόχους να ταξιδεύουν ελεύθερα στις 27 ευρωπαϊκές χώρες για έως και 90 ημέρες σε περίοδο 180 ημερών.

Σύμφωνα με τους κανόνες, τα τέλη επαναξιολογούνται κάθε τρία χρόνια με βάση το γενικό ποσοστό πληθωρισμού της ΕΕ. Έτσι, προτείνεται τώρα η αύξηση κατά 12%.

Για τις χώρες, που κρίθηκαν μη συνεργάσιμες όσον αφορά την επιστροφή και την επανεισδοχή πολιτών που διαπιστώθηκε ότι διαμένουν παράνομα στο χώρο Σένγκεν, η τιμή θα αυξηθεί κατά 13%, από 120 σε 135 ευρώ για τυπικές αιτήσεις και από 160 σε 180 ευρώ για τις υπόλοιπες.

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης να επιτραπεί σε εξωτερικούς φορείς που επεξεργάζονται αιτήσεις θεώρησης Σένγκεν για λογαριασμό των κρατών μελών να αυξήσουν τα τέλη υπηρεσιών τους. Τα γραφεία έκδοσης βίζας μπορούν επί του παρόντος να χρεώνουν έως και το ήμισυ της τυπικής χρέωσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες προτάσεις, οι εξωτερικοί φορείς, μπορούν να αυξήσουν ανά αίτηση το κόστος από  40 σε 45 ευρώ.

Το τέλος παράτασης βίζας των 30 ευρώ θα παραμείνει αμετάβλητο για όλους τους αιτούντες σε οποιαδήποτε περίπτωση..

  • Οι αλλαγές συνήθως τίθενται σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Παράλληλα με την αύξηση των τιμών, η ΕΕ επανέλαβε ότι σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός πλήρως ψηφιακού συστήματος θεωρήσεων Σένγκεν έως το 2028.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα