Το Δουβλίνο Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα του 2024 | Το Γκροσσέτο (Ιταλία) ο Πράσινος Πρωτοπόρος του Έξυπνου Τουρισμού

29 Nov 2023, 14:05 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

Το Δουβλίνο Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα του 2024 | Το Γκροσσέτο (Ιταλία) ο Πράσινος Πρωτοπόρος του Έξυπνου Τουρισμού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε το Δουβλίνο της Ιρλανδίας ως πρωτεύουσα έξυπνου τουρισμού και το Γκροσέτο της Ιταλίας ως πράσινη πρωτοπόρο πόλη έξυπνου τουρισμού για το 2024. Το Δουβλίνο και το Γκροσέτο επελέγησαν για τα εκπληκτικά τους επιτεύγματά υπέρ της προσβασιμότητας, της βιωσιμότητας, της ψηφιοποίησης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Το Δουβλίνο και το Γκροσέτο ξεχώρισαν ανάμεσα σε 40 προορισμούς από 21 χώρες για τις προσπάθειές τους για έξυπνο και βιώσιμο τουρισμό. Οι νικήτριες πόλεις θα λάβουν από ένα ειδικά φτιαγμένο γλυπτό καθώς και στήριξη στις προσπάθειες προβολής τους. Μαζί με τις πόλεις φιναλίστ, θα συμμετάσχουν σε ένα δίκτυο έξυπνων και βιώσιμων τουριστικών ευρωπαϊκών προορισμών. Το δίκτυο αυτό διευκολύνει την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών μέσω εργαστηρίων και ενός οδηγού.

Ο διαγωνισμός «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού» προωθεί τον έξυπνο τουρισμό στην ΕΕ, βραβεύοντας τις πόλεις για καινοτόμες προσεγγίσεις τους όσον αφορά την προσβασιμότητα, την ψηφιοποίηση, τη βιωσιμότητα και την πολιτιστική κληρονομιά. Ο διαγωνισμός «Ευρωπαϊκός Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού», ο οποίος διαδέχθηκε τον διαγωνισμό «Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας», επιβραβεύει μικρότερους προορισμούς, οι οποίοι αναπτύσσουν επιτυχείς στρατηγικές βιώσιμου τουρισμού μέσω οικολογικών πρακτικών. Οι πόλεις που διακρίθηκαν στους δύο αυτούς διαγωνισμούς χρησιμεύουν ως πρότυπα για έξυπνες και βιώσιμες μετακινήσεις.

Το Δουβλίνο, γνωστό για την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά και το καινοτόμο αστικό τοπίο, εντυπωσίασε την ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή με τα ολοκληρωμένα επιτεύγματά του σε όλες τις κατηγορίες διαγωνισμών. Η δέσμευση της πόλης να εκτελέσει μια σειρά από εξαιρετικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του 2024 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της νίκης της.

Το Γκροσσέτο, από την άλλη, αναδείχθηκε ως ηγέτης στον αειφόρο τουρισμό. Οι πρωτοποριακές προσπάθειές της σε βιώσιμες πρακτικές ανέδειξαν τις δυνατότητές της ως πρότυπο για άλλους προορισμούς με στόχο να αγκαλιάσουν τον φιλικό προς το περιβάλλον τουρισμό.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού για το 2024, το Δουβλίνο, πρόκειται να γίνει ο φάρος για τον ψηφιακό, προσβάσιμο, βιώσιμο και δημιουργικό τουρισμό στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν. Θα επιδείξει καινοτόμα τουριστικά μέτρα που μπορούν να αναπαραχθούν σε άλλες πόλεις. Το Γκροσσέτο, ως ο Ευρωπαϊκός Πράσινος Πρωτοπόρος του Έξυπνου Τουρισμού για το 2024, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση του μέλλοντος του βιώσιμου τουρισμού στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, έχοντας σημαντικό αντίκτυπο διεθνώς.

Ο διαγωνισμός European Capital of Smart Tourism, μια πρωτοβουλία που προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στοχεύει στην προώθηση του έξυπνου τουρισμού σε ολόκληρη την ΕΕ. Επιβραβεύει πόλεις που παρουσιάζουν πρωτοποριακές προσεγγίσεις στην προσβασιμότητα, την ψηφιοποίηση, τη βιωσιμότητα και την πολιτιστική κληρονομιά και τη δημιουργικότητα. Η πρωτοβουλία προωθεί επίσης την καινοτόμο, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς τουριστική ανάπτυξη και διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Αντικαθιστώντας τον διαγωνισμό European Destinations of Excellence (EDEN), ο European Green Pioneer of Smart Tourism αναγνωρίζει μικρότερους προορισμούς που εφαρμόζουν επιτυχημένες στρατηγικές για βιώσιμο τουρισμό μέσω πρακτικών πράσινης μετάβασης. Αυτός ο διαγωνισμός δίνει έμφαση στην ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού που ωφελεί την οικονομία, τον πλανήτη και τους ανθρώπους.

Οι πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές έξυπνου τουρισμού στην Ευρώπη, όπως εφαρμόστηκαν από τους υποψηφίους του διαγωνισμού του 2023, περιγράφονται λεπτομερώς στις εκθέσεις «Κορυφαία παραδείγματα πρακτικών έξυπνου τουρισμού στην Ευρώπη» και «Κορυφαία παραδείγματα πρακτικών έξυπνου και αειφόρου τουρισμού στην Ευρώπη». Επιπλέον, η σειρά EU Smart Tourism Podcast περιλαμβάνει συζητήσεις από τους νικητές και τις επιλεγμένες πόλεις του διαγωνισμού European Capital of Smart Tourism, μαζί με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εστιάζοντας στον ρόλο της έξυπνης τουριστικής καινοτομίας και των τουριστικών πρακτικών που διαμορφώνουν το μέλλον στην Ευρώπη.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα