ΙΤΒ'23 | Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού: 12 Βασικές Αρχές Αειφορίας για τα ξενοδοχεία

06 Mar 2023, 12:24 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

ΙΤΒ'23 | Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού: 12 Βασικές Αρχές Αειφορίας για τα ξενοδοχεία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) ανακοίνωσε σήμερα στην έκθεση ITB Berlin την πρωτοβουλία Basics, που αποτελεί ένα σύνολο κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα, ώστε να φτάσουν σε επίπεδα αειφόρας ανάπτυξης.

Η πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται από όλο τον κλάδο, γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του WTTC στη Μανίλα πέρυσι.

Τα κριτήρια προέκυψαν μελετώντας τις πρακτικές μεγάλων παγκόσμιων εμπορικών σημάτων ξενοδοχείων. Αν και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πρωτοβουλιών βιωσιμότητας, η Basics εστιάζει σε 12 κριτήρια, που είναι εφικτά για εφαρμογή ως τα ελάχιστα από όλα τα ξενοδοχεία. Λειτουργούν, όπως αναφέρεται, ως σκαλοπάτι για πιο σύνθετα προγράμματα βιωσιμότητας και ακόμη μεγαλύτερη βιωσιμότητα.

Τα Basics έχουν αναγνωριστεί από τη Sustainable Hospitality Alliance ως το σημείο εκκίνησης για βιώσιμα καταλύματα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκυρότητα του προγράμματος, το WTTC συνεργάστηκε με την Green Key και την SGS για να αναπτύξει ένα απλό διαδικτυακό σύστημα επαλήθευσης που θα επιτρέπει στα ξενοδοχεία να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία και να διασφαλίζουν ότι ακολουθούν τα κριτήρια.

Το σύστημα επαλήθευσης θα επιτρέπει στα ξενοδοχεία και σε άλλα τουριστικά καταλύματα να δείξουν ότι πληρούν τα οκτώ από τα 12 κριτήρια το πρώτο έτος και να αποδεικνύουν τη δέσμευσή τους ότι εργάζονται για την εκπλήρωση και των 12 κριτηρίων μέχρι το τρίτο έτος. Μαζί, τα κριτήρια διασφαλίζουν ότι ο τομέας είναι οικολογικά ανθεκτικός και προσαρμοστικός στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του πλανήτη.

Tα κριτήρια αφορούν δράσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, των αποβλήτων και των εκπομπών άνθρακα, για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη θετική συμβολή των ξενοδοχείων στην κοινότητα όπου βρίσκονται.

Έξι μεγάλοι διεθνείς ξενοδοχειακοί όμιλοι, που εκπροσωπούν συλλογικά δεκάδες χιλιάδες τοποθεσίες από όλο τον κόσμο, έχουν πλέον ενταχθεί στη Basics ως πρώτοι εταίροι. Είναι η Accor, η Jin Jiang International, η Louvre Hotels Group, η Meliá Hotels International, η Meininger και η Radisson Hotel Group.

Η Julia Simpson, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε ότι όλοι στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού είναι πολύ περήφανοι γι αυτό το πρόγραμμα επαλήθευσης των βασικών στοιχείων Αειφορίας των ξενοδοχείων.

Η πρωτοβουλία, τόνισε, είναι μια απάντηση στην ανάγκη του κλάδου για μια βάση στα ξενοδοχεία και τα άλλα τουριστικά καταλύματα ώστε να ξεκινήσουν τα ταξίδια αειφορίας τους.

Η έρευνά μας, υπογράμμισε, δείχνει ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν επίγνωση της ευθύνης τους απέναντι στο περιβάλλον, αλλά πολλές πρακτικές βιωσιμότητας, όπως πρωτοβουλίες αποτελεσματικής χρήσης του νερού, είναι αποσπασματικές. Τα βασικά καλύπτουν το κενό δημιουργώντας ίσους όρους ανταγωνισμού για τον κλάδο. Απόδειξη της ανάγκης για ένα τέτοιο πρόγραμμα ότι ήδη χιλιάδες ξενοδοχεία από όλο τον κόσμο έχουν ήδη εγγραφεί στο Basics και ξεκινούν τις διαδικασίες επαλήθευσης από σήμερα, τόνισε η κυρία Julia Simpson.

Το WTTC συνεργάστηκε γι αυτήν την πρωτοβουλία και με την Greenview, τα ξενοδοχειακά μέλη του, την Expedia, το Global Sustainable Tourism Council (GSTC), την Sustainable Hospitality Alliance και την Trip.com, καθώς και τους φορείς πιστοποίησης SGS και Green Key

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα