Ευρώπη | Nέος κανονισμός για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – «Θα φέρει ίσους όρους ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία»

02 Mar 2023, 13:02 | ΦΟΡΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Ευρώπη | Nέος κανονισμός για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – «Θα φέρει ίσους όρους ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία»

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον Ανταγωνισμό συμφώνησαν σήμερα σε διαπραγματευτική εντολή (γενική προσέγγιση) όσον αφορά τον κανονισμό σχετικά με τη συλλογή και κοινή χρήση δεδομένων για υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλυμάτων, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την προώθηση ενός ισορροπημένου τουριστικού οικοσυστήματος εντός της ΕΕ.

Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να ωφελήσει όλους τους παίκτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων: Οι οικοδεσπότες θα έχουν μια εύκολη διαδικασία εγγραφής, οι πλατφόρμες θα έχουν ένα ενιαίο σύνολο κανόνων για την ενημέρωση που απαιτείται να παρέχουν, οι ταξιδιώτες θα προστατεύονται καλύτερα από τις απάτες και οι αρχές θα είναι σε θέση να προχωρούν σε ρυθμίσεις βάσει πραγματικών και αξιόπιστων δεδομένων, επισήμανε η υπουργός Ενέργειας, Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, και Αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ελβετίας, κ. Ebba Busch.

Τα δεδομένα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες που λειτουργούν στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων προς το παρόν δεν είναι σταθεροποιημένα λόγω της διαφορετικότητας των κανονισμών και των διαφορετικών μεθόδων που εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στηρίζει τη δημιουργία ενός πλαισίου συλλογής και κοινοποίησης δεδομένων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει διατάξεις για την καλύτερη συνεκτίμηση των συστημάτων εγγραφής που υπάρχουν ήδη στα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα κράτη-μέλη που ζητούν δεδομένα από πλατφόρμες θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα εθνικό «ενιαίο ψηφιακό σημείο εισόδου» για τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ διαδικτυακών πλατφορμών βραχυπρόθεσμης μίσθωσης και των δημοσίων αρχών.

Κάθε σπίτι, διαμέρισμα ή δωμάτιο που προσφέρεται προς ενοικίαση για περιορισμένο αριθμό ημερών το χρόνο θα έχει αριθμό μητρώου, ώστε οι αρμόδιες αρχές να γνωρίζουν την ταυτότητα του «οικοδεσπότη», δηλαδή του ατόμου που θέλει να νοικιάσει την κατοικία. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να καταβάλουν εύλογες προσπάθειες για τη διεξαγωγή τακτικών τυχαίων ελέγχων για να επαληθεύουν ότι δεν υπάρχουν λανθασμένες δηλώσεις από ιδιοκτήτες ή μη έγκυροι αριθμοί καταχωρήσεων. Η επεξεργασία όλων των πληροφοριών θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας δεδομένων.

Αυτό αναμένεται να μειώσει τη γραφειοκρατία και το κόστος για τους οικοδεσπότες και τις πλατφόρμες, ενώ θα παρέχει στις αρχές τα δεδομένα που χρειάζονται για να ρυθμίσουν τη δραστηριότητα. Θα δημιουργήσει επίσης ίσους όρους ανταγωνισμού με άλλους παράγοντες του τουριστικού τομέα (όπως ξενοδοχεία, ξενώνες ή ξενοδοχεία διαμερισμάτων) και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της απάτης.

Η γενική προσέγγιση, που συμφωνήθηκε σήμερα, παρέχει στην Προεδρία του Συμβουλίου εντολή για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις το τελευταίο καθορίσει τη θέση του.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα