Πολιτιστικός τουρισμός | Συνάντηση του ΠΟΤ στη Μαδρίτη για τη διαχείριση του πολιτιστικού πλούτου των πόλεων

05 Dec 2022, 11:39 | ΦΟΡΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Πολιτιστικός τουρισμός | Συνάντηση του ΠΟΤ στη Μαδρίτη για τη διαχείριση του πολιτιστικού πλούτου των πόλεων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

18 ειδικοί από όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε συνάντηση του ΠΟΤ με τον οργανισμό Comunidad de Madrid στη Μαδρίτη προκειμένου να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις τάσεις του πολιτιστικού τουρισμού.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η στρατηγική διαχείριση των πολιτιστικών πηγών για τους προορισμούς, που περιλαμβάνει την πρόκληση διαχείρισης των τουριστικών ροών με την κατανομή τους σε διαφορετικές διαδρομές ή συνδυαστικά προϊόντα.

Οι ειδικοί συζήτησαν ακόμα τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει προώθηση λιγότερο γνωστών προορισμών οι οποίο βρίσκονται έξω από τα μεγάλα τουριστικά κέντρα ως έναν τρόπο για να αποφευχθεί ο κορεσμός των βασικών τουριστικών ατραξιόν. Υπό αυτή την έννοια, για παράδειγμα, οι ειδικοί εξέτασαν τον κρίσιμο ρόλο της τουριστικής προώθησης, των στρατηγικών μάρκετινγκ και της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον εντοπισμό πλευρών που θέτουν σε κίνδυνο την αειφορία του πολιτιστικού τουρισμού, φέρνοντας στην επιφάνεια το αιώνιο δίλημμα μεταξύ διαφύλαξης και ανάπτυξης, αλλά και την έκταση στην οποία είναι σωστή η εκμετάλλευσης των πολιτιστικών αξιών ενός τόπου για χάρη της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης.

Ο διευθυντής του τμήματος Affiliate Members του ΠΟΤ, κ. Ion Vilcu, ανέδειξε τη σημασία των πολιτιστικών αξιών στην προώθηση των προορισμών. Όπως είπε, ο ΠΟΤ παρέχει λύσεις στις προκλήσεις που δημιουργεί ο κορεσμός του τουρισμού σε μεγάλους προορισμούς και πολιτιστικούς χώρους, καθώς και στην προώθηση της ανάπτυξης του τουρισμού σε λιγότερο γνωστές περιοχές, υποκινώντας τη διαφύλαξη και ενισχύοντας τον θετικό αντίκτυπο που δημιουργεί ο τουρισμός με όρους κοινωνικό-οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας της Μαδρίτης, κ. Daniel Martinez, ανέδειξε την ευκαιρία για την Περιφέρεια της Μαδρίτης να φιλοξενήσει μια τόσο σημαντική διεθνή συνάντηση. "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διευκολύνουμε τον προβληματισμό σχετικά με το βασικό τουριστικό μοντέλο της περιοχής. Βιώνουμε μεγάλη αύξηση σε τουρίστες υψηλής αξίας που μας επισκέπτονται λόγω της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, γι' αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις τάσεις στον πολιτιστικό τουρισμό και να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξή του, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προσελκύοντας επενδύσεις».

Οι διεθνείς εμπειρογνώμονες εργάστηκαν για να συντάξουν συμπεράσματα και να διατυπώσουν συστάσεις για τη διαχείριση πολιτιστικών και τουριστικών προορισμών που θα καταγραφούν σε μια έκθεση που θα παρουσιαστεί τον επόμενο Ιανουάριο στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (FITUR).

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα