Εντουάρντο Σανταντέρ: Συνέντευξη στο TN - Εντουάρντο Σανταντέρ (ETC) | Οι κυβερνήσεις να στηρίξουν τις τουριστικές επιχειρήσεις, με εύκολα δάνεια και ελαφρύνσεις

23 Nov 2020, 09:47 | ΦΟΡΕΙΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Συνέντευξη στο TN - Εντουάρντο Σανταντέρ (ETC) | Οι κυβερνήσεις να στηρίξουν τις τουριστικές επιχειρήσεις, με εύκολα δάνεια και ελαφρύνσεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Συνέντευξη του Εντουάρντο Σανταντέρ, εκτελεστικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών στο Tornos News  

Την ανάγκη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην είναι φειδωλές ως προς την οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων στον τουρισμό και να παρατείνουν τα τρέχοντα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων που ξεκίνησαν νωρίτερα αυτό το έτος επισημαίνει, μεταξύ άλλων,  ο κ. Εντουάρντο Σανταντέρ, εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Tornos News και την Σοφία Κοντογιάννη.

Σύμφωνα με τον κ. Σανταντέρ, η τουριστική βιομηχανία χρειάζεται επειγόντως γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα δάνεια, ώστε να ξεπεράσει την έλλειψη ρευστότητας, χρειάζεται επιπλέον φορολογική ανακούφιση, προστασία των εργαζομένων από την ανεργία και την απώλεια εισοδήματος, καθώς και υποστήριξη για τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών σημειώνει τη σημαντική συμφωνία χρηματοδότησης που έχει επιτευχθεί στην ΕΕ για τη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που προκαλούνται από την πανδημία προσθέτοντας ότι ο τουρισμός πρέπει να είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους του προγράμματος και να ενταχθεί στα σχέδια ανάκαμψης όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Παράλληλα, ο κ. Σανταντέρ τάσσεται υπέρ μίας ευρωπαϊκής κοινής προσέγγιση στην επανεκκίνηση του τουρισμού τον επόμενο χρόνο τονίζοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο στοιχείο και μονόδρομος για την ανάκαμψη.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

-Πιστεύετε ότι το 2021 θα είναι εφικτή μία κοινή ευρωπαϊκή στάση για το άνοιγμα του τουρισμού;  

-Ναι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών εκτιμά ότι είναι πράγματι δυνατό για την Ευρώπη να έχει μια κοινή προσέγγιση στην επανεκκίνηση του τουρισμού τον επόμενο χρόνο. Για την ακρίβεια, πιστεύουμε ότι εκτός από απαραίτητο στοιχείο, είναι και μονόδρομος για την ανάκαμψη. Ο Ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας δεν μπορεί να έχει την ίδια κατακερματισμένη εικόνα με ασυνεπείς και συνεχώς μεταβαλλόμενες εθνικές προσεγγίσεις και το επόμενο έτος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης, υποστηρίζουμε την εντατικοποίηση της συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ως απάντηση σε αυτές τις τεράστιες προκλήσεις που έχει θέσει ο κορωνοϊός στη βιομηχανία, και προτρέπουμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συντονίσουν καλύτερα τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα μέτρα ασφαλείας, έτσι ώστε να βρεθούν έξυπνες λύσεις για τη διευκόλυνση των ταξιδιών, έως ότου διατεθεί το εμβόλιο και αφήσουμε πλέον πίσω μας αυτή την κρίση.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε μια νέα σύσταση προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες προκλήσεις που μας έχουν επιβληθεί από τον κορωνοϊό. Η εν λόγω σύσταση περιλαμβάνει δράσεις για τη διευκόλυνση των ταξιδιών, όπως είναι η καθιέρωση ενός Κοινού Εντύπου Ιχνηλάτησης επιβατών, ο συντονισμός των μέτρων καραντίνας και ένα κοινό ευρωπαϊκό πρωτόκολλο όσον αφορά στα τεστ κορωνοϊού. Τώρα εναπόκειται στα κράτη-μέλη της ΕΕ, να έρθουν σε συμφωνία για τα μέτρα αυτά. Ένα κοινό πρωτόκολλο όσον αφορά στα τεστ, θα ελαχιστοποιούσε τη διακοπή και τον κατακερματισμό του συστήματος που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη και θα επέτρεπε με αργά αλλά σταθερά βήματα την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών.

Η συμβουλή η οποία θα συνεχίσουμε να δίνουμε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επανεκκίνηση των ταξιδιών, πρώτα στην Ευρώπη και εν συνεχεία διεθνώς, είναι η ύπαρξη συντονισμού και εναρμόνισης ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

-Υπάρχει κάποιο σχέδιο για τη λήψη ενιαίων μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη; 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υστερεί σημαντικών αρμοδιοτήτων όσον αφορά τις πολιτικές που ακολουθούνται στον τουρισμό, η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από τις εθνικές και περιφερειακές αρχές.

Παρόλα αυτά, η ΕΕ ολοκληρώνει επί του παρόντος μια πολύ σημαντική συμφωνία χρηματοδότησης για τη διευκόλυνση της ανάκαμψης, τη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που προκαλούνται από την πανδημία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη ανάκαμψη.

Προκειμένου να επωφεληθούν από αυτήν την ευκαιρία χρηματοδότησης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναπτύσσουν τα σχέδια ανάκαμψης, όπως περιγράφουν στις εθνικές ατζέντες επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, οι οποίες εναρμονίζονται με τον διπλό στρατηγικό στόχο: Ψηφιοποίηση και βιωσιμότητα. Υποστηρίζουμε ότι ο τουρισμός πρέπει να είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους και ότι πρέπει να ενταχθεί στα σχέδια ανάκαμψης όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Αυτή η διευκόλυνση προσφέρει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την παροχή υποστήριξης στον τουρισμό και τη διασφάλιση ότι ο τομέας βοηθά στην προώθηση ψηφιακών και «πράσινων» μεταβάσεων, και ως εκ τούτου ενισχύει τόσο την οικονομική, όσο και την κοινωνική αντοχή. Αυτοί οι μηχανισμοί χρηματοδότησης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις μικρές, τις μικρομεσαίες και τις οικογενειακές επιχειρήσεις του τουρισμού, ώστε να δομήσουν εκ νέου τη δραστηριότητά τους με καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, με σαφή εστίαση στους ανθρώπους: τουρίστες, ντόπιους και εργαζόμενους.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να παρατείνουν τα τρέχοντα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων που ξεκίνησαν νωρίτερα αυτό το έτος και να μην είναι φειδωλές ως προς την οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Η βιομηχανία χρειάζεται επειγόντως γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα δάνεια, ώστε να ξεπεράσει την έλλειψη ρευστότητας, χρειάζεται επιπλέον φορολογική ανακούφιση, προστασία των εργαζομένων από την ανεργία και την απώλεια εισοδήματος, καθώς και υποστήριξη για τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Πλήρης ανάκαμψη έως το 2024

- Πότε αναμένετε την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού;

Στην τελευταία μας έκθεση σχετικά με τις τάσεις και τις προοπτικές του ευρωπαϊκού τουρισμού για το τρίτο τρίμηνο του 2020, διαπιστώθηκε νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η επαναφορά των ταξιδιωτικών περιορισμών, έχουν σταματήσει την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού, με τις διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη να μειώνονται κατά 68% στα μέσα του έτους, σε σχέση με το 2019. Μια πιο ομοιογενής προσέγγιση μεταξύ των κρατών όσον αφορά τις ταξιδιωτικές πολιτικές, τα μέτρα καραντίνας, τις δοκιμές και την ιχνηλάτηση,  καθώς και την ανάπτυξη του εμβολίου και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πρόληψη και θεραπεία, θα αποδειχθούν κρίσιμες για την αποκατάσταση των ταξιδιών.

Η σημασία των εσωτερικών και ενδοευρωπαϊκών ταξιδιών δεν μπορεί να υποτιμηθεί όσον αφορά τον ρόλο που θα διαδραματίσει στην ανάκαμψη του τουριστικού τομέα τους επόμενους μήνες. Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν μια ταχύτερη ανάκαμψη των εσωτερικών ταξιδιών στην Ευρώπη, τα οποία θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019, έως το 2022. Οι ευρωπαϊκές αφίξεις μικρών αποστάσεων προβλέπεται επίσης να ανακάμψουν γρηγορότερα, έως το 2023, βοηθούμενες από μια ταχύτερη άρση ορισμένων περιορισμών καθώς επίσης και την ύπαρξη μικρότερου κινδύνου σε σύγκριση με τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Πάντως, ο συνολικός όγκος των ταξιδιών αναμένεται να επιστρέψει σε προ- πανδημικά επίπεδα έως το 2024.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα