WTTC: Ο τουρισμός θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση

10 Apr 2020, 14:16 | ΦΟΡΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

WTTC: Ο τουρισμός θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Tην ισχυρή συμβολή των ταξιδίων και του τουρισμού στην ανάκαμψη της οικονομίας της ΕΕ μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, αναδεικνύει η ετήσια έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού, WTTC, Economic Impact Report, η οποία αναφέρεται στο 2019.

Τα ταξίδια και ο τουρισμός διατήρησαν 22,6 εκατ. θέσεις εργασίας το 2019 ή το 11,2% του εργατικού δυναμικού της ΕΕ.

Επιπλέον, ο κλάδος δημιούργησε 1,3 τρις. ευρώ στο ΑΠΕ ή 9,5% στην οικονομία της ΕΕ.

Ενώ η συνολική οικονομία της ΕΕ παρουσίασε ανάπτυξη μόλις 1,4%, ο κλάδος ταξιδίων και τουρισμού είχε ανάπτυξη 2,3%. 

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η ΕΕ είναι η σημαντικότερη περιοχή στον κόσμο όσον αφορά τις διεθνείς δαπάνες με 427 δισ. ευρώ το 2019, αντιπροσωπεύοντας το 6,2% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ.

Οι δαπάνες για ταξίδια αναψυχής δημιούργησαν θέσεις εργασίας σε όλη την ΕΕ, και ή έρευνα δείχνει ότι αντιπροσώπευσαν το 81% του συνόλου δαπανών με μετρητά, έναντι λιγότερου από 19% για επαγγελματικά ταξίδια.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες στην ΕΕ όσον αφορά τη συνολική συμβολή των Ταξιδίων και του Τουρισμού στο ΑΕΠ, ήταν η Γερμανία (347 δις. δολάρια), η Ιταλία (260 δις. δολάρια), η Γαλλία (229 δισ. δολάρια) και η Ισπανία (198 δις. δολάρια). 

Η ανάλυση υπογραμμίζει πόσο ζωτικής σημασίας είναι ο κλάδος των ταξιδίων και του τουρισμού στην ενεργοποίηση της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και με την επιστροφή των επισκεπτών στους προορισμούς, επιφέροντας ένα «ντόμινο» θετικών οικονομικών εξελίξεων στους παρόχους υπηρεσιών όλων των μεγεθών σε ολόκληρη τη βιομηχανία στην Ευρώπη, επισημαίνει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, Gloria Guevara.

Μέχρι τότε, επισημαίνει η κ. Guevara, είναι καθοριστικής σημασίας όλες οι κυβερνήσεις στην ΕΕ να βοηθήσουν στην προστασία ενός κλάδου που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, η οποία αυτή τη στιγμή δίνει σκληρή μάχη επιβίωσης, με κίνδυνο να χαθούν 75 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως και 6,4 εκατ. στην ΕΕ.

Ο τουρισμός αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας όσον  αφορά τη συμβολή στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Ο κλάδος στηρίζει μία στις 10 θέσεις εργασίας (330 εκατ.), με συμβολή 10,3% στο παγκόσμιο ΑΕΠ και με τη δημιουργία μίας στις 4 νέες θέσεις εργασίας.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα