Ολλανδία: Έρευνα στη Booking.com μετά από καταγγελίες για «ξέπλυμα χρήματος από εγκλήματα πολέμου»

30 May 2024, 12:29 | ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

TornosNews.gr

Ολλανδία: Έρευνα στη Booking.com μετά από καταγγελίες για «ξέπλυμα χρήματος από εγκλήματα πολέμου»

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι εισαγγελικές αρχές της Ολλανδίας διερευνούν τη Booking έπειτα από καταγγελίες που υπέβαλαν μη κυβερνητικές οργανώσεις κατά της πλατφόρμας, κατηγορώντας την για «ξέπλυμα χρήματος από τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου».

Οι οργανώσεις SOMO, Ευρωπαϊκό Κέντρο Νομικής Υποστήριξης (ELSC), Al-Haq και το Rights Forum (TRF) υπέβαλαν τις καταγγελίες τους το Νοέμβριο του 2023 έπειτα από τριετή έρευνα από την οποία συνέλλεξαν αποδείξεις ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα διευκόλυνε την ενοικίαση εξοχικών κατοικιών σε «κλεμμένα εδάφη από τον Παλαιστινιακό πληθυσμό». Επομένως, θεωρούν ότι η δραστηριότητα αυτή επωφελήθηκε από εγκλήματα πολέμου και καλούν τις Ολλανδικές αρχές, στη χώρα που αποτελεί την έδρα της Booking, να λάβουν μέτρα για να βάλουν τέλος σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Στην προσφυγή τους, οι οργανισμοί ισχυρίζονται ότι Ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη «δημιουργήθηκαν και διατηρήθηκαν μέσα από τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου εναντίον των Παλαιστινίων και θεωρούνται παράνομα στο διεθνές δίκαιο», επομένως τα εισοδήματα που απέκτησε η Booking.com από ακίνητα στον οικισμό αυτό αποτελούν προϊόν εγκληματικών δραστηριοτήτων. Τα εισοδήματα αυτά τιμολογούνται στην Ολλανδία, και για αυτό θεωρείται ότι παραβιάζεται η νομοθεσία κατά του ξεπλύματος.

Το διάστημα από το Μάρτιο του 2021 έως το Μάιο του 2023, οι οργανισμοί εντόπισαν 70 καταλύματα στη Booking σε κατεχόμενα εδάφη, 13 εκ των οποίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και 57 σε άλλες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Επίσης, οι οργανισμοί τονίζουν ότι τα καταλύματα που προσφέρονται από τη Booking.com είναι διαθέσιμα «υπό συνθήκες διακρίσεων» και εξηγούν ότι οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης δεν μπορούν να μείνουν εκεί ακόμη κι αν έχουν πληρώσει για τη διαμονή τους, εφόσον δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στον οικισμό λόγω απαγόρευσης εισόδου από τα στρατιωτικά σημεία ελέγχου.

«Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Booking.com συμβάλλουν σε ένα σύστημα διαχωρισμού που διαχωρίζει τον κατεχόμενο Παλαιστινιακό πληθυσμό από τους Ισραηλινούς εποίκους, ένα σύστημα που οι τοπικοί και διεθνείς ειδικοί εξισώνουν με το απαρτχάιντ», υποστηρίζει η οργάνωση SOMO.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα