Τουριστικός πράκτορας | Ένα επάγγελμα που συνεχώς επαναπροσδιορίζεται

20 Jul 2022, 08:10 | ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Τουριστικός πράκτορας | Ένα επάγγελμα που συνεχώς επαναπροσδιορίζεται

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η πανδημία και η τεχνολογία έχουν μεταβάλει καθοριστικά τον τρόπο λειτουργίας των ταξιδιωτικών πρακτόρων, οι οποίοι, κυρίως, στην Αμερική διεκδικούν τον τίτλο του ταξιδιωτικού συμβούλου.

Σε σχετική έρευνα του Skift, επισημαίνεται ότι τώρα ζητείται από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να παίξουν πολλούς διαφορετικούς ρόλους, ώστε να βοηθήσουν τους καταναλωτές να περιηγηθούν σε ένα περιβάλλον στο οποίο εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί, ενώ στην καλοκαιρινή σεζόν αποκαλύφτηκε ένα ταξιδιωτικό χάος σε όλα τα επίπεδα.

Η επιστροφή των καταναλωτών στους ταξιδιωτικούς πράκτορες, πάντως, επιβεβαιώθηκε από έρευνα το 2021 της Αμερικανικής Εταιρείας Ταξιδιωτικών Συμβούλων, που έδειξε ότι το 76% των ταξιδιωτικών συμβούλων είχε αύξηση πελατείας στα χρόνια της πανδημίας, ενώ το 81% ανέφερε ότι συνεργάστηκε με καταναλωτές που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ στο παρελθόν ταξιδιωτικό σύμβουλο.

Η αλλαγή στους συμβουλευτικούς ρόλους

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στις ΗΠΑ θέλουν να καθιερωθούν στο  ρόλο του συμβούλου, λόγω της εύκολης πρόσβασης των καταναλωτών στην τεχνολογία και το διαδίκτυο.

Οι υπηρεσίες που παρέχουν σήμερα είναι πιο δύσκολες, ειδικά όταν ερωτώνται για το ποιοι προορισμοί είναι ασφαλείς και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και το αν το ταξίδι που έχουν προγραμματίσει μήνες πριν,  κινδυνεύει να ακυρωθεί.

Αρκετά αμερικανικά πρακτορεία έχουν διαμορφώσει ένα έγγραφο με πληροφορίες για το τι παρέχει το πρακτορείο και τι είδους ταξίδια διοργανώνει.  Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζει ότι μπορεί να επικεντρωθεί σε πελάτες που ταιριάζουν περισσότερο με την πολιτική και τη φιλοσοφία του.

Το «κλειδί» είναι η εξειδίκευση στο Marketing

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το TravelAge West, διαπιστώθηκε ότι το 56% των συμβούλων θεωρεί ότι οι πελάτες είναι πιο απαιτητικοί από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, ιδιαίτερα όταν κάτι πάει στραβά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, από υγειονομικής απόψεως. 

Αυτές οι αυξημένες προσδοκίες οδηγούν τους ταξιδιωτικούς συμβούλους να χαρακτηρίζονται ως ειδικοί στους τομείς τους, κάτι που απαιτεί κάποια τεχνογνωσία στο μάρκετινγκ, είτε αυτό σημαίνει δημιουργία προσωπικής σύνδεσης στο LinkedIn, Instagram, TikTok, είτε προσωπικά blogposts ή ενημερωτικά δελτία. Η απαίτηση από τους ταξιδιωτικούς συμβούλους να εδραιώσουν το προσωπικό προφίλ τους μέσω έξυπνου μάρκετινγκ και να εμπνεύσουν τους υπάρχοντες πελάτες τους, είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Πράγματι, τονίζεται στο ρεπορτάζ του Skift, το μάρκετινγκ του εαυτού τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι μια δεξιότητα με την οποία παλεύουν πολλοί ταξιδιωτικοί σύμβουλοι. Το 42% των συμβούλων θεωρούν τον εαυτό τους μέτριους γνώστες των μέσων αυτών, σύμφωνα με έρευνα TravelAge West. Όμως, επιτυχία θα έχουν οι σύμβουλοι εκείνοι που μπορούν να μάθουν πώς να διαφημίζονται καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ιδιοκτήτρια πολυτελούς ταξιδιωτικού γραφείου δηλώνει ότι οι αυξημένες πωλήσεις της οφείλονται στην εκτεταμένη στρατηγική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επένδυσε τον χρόνο και την ενέργειά της, για να δημιουργήσει 5 διαφορετικούς λογαριασμούς στο Facebook, καθώς και αντίστοιχους λογαριασμούς στο Instagram, το YouTube και το TikTok. ‘Όπως επισημαίνει, οι αναρτήσεις της βρίσκονται ψηλά στις μηχανές αναζήτησης, επειδή είναι πολύ συνεπείς και προσωπικές, καθώς τα κάνει όλα μόνη της, πρόσωπο με πρόσωπο, κάτι που ο κόσμος θέλει να το βλέπει και να αλληλεπιδρά.

Από το πρακτορείο στην ατομική επιχείρηση

Ένας λόγος για τον οποίο όλο και περισσότεροι ταξιδιωτικοί σύμβουλοι αφιερώνουν περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη των προσωπικών τους προφίλ, οφείλεται και στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν, καθώς το 2020, το 62% των ταξιδιωτικών συμβούλων των ΗΠΑ, είτε μπήκαν σε αναστολή, είτε απολύθηκαν.

Όμως και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ταξιδιωτικοί σύμβουλοι επιλέγουν να ενταχθούν σε διάφορους φορείς, αξιοποιώντας τις σχέσεις που έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια με τους πελάτες τους. 

Επιστροφή στο μέλλον

Πώς φαντάζει λοιπόν το μέλλον στους ταξιδιωτικούς συμβούλους; Πράκτορες που ρωτήθηκαν στην έρευνα αναφέρουν την τάση για Επιστροφή στο Μέλλον, όταν οι ταξιδιώτες αναζητούσαν όλο και περισσότερο το ανθρώπινο στοιχείο στις συναλλαγές τους, κάτι που η τεχνολογία δεν μπορεί να προσφέρει. Οι πελάτες θέλουν πλέον έναν καλό παλιομοδίτικο ταξιδιωτικό πράκτορα που να ξέρει πράγματα και να σηκώνει το τηλέφωνο όταν τον καλούν, γιατί ως γνωστόν τα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία και οι αεροπορικές εταιρείες δεν απαντούν ποτέ...

Τα επόμενα χρόνια, οι ταξιδιωτικοί σύμβουλοι είναι έτοιμοι να αλληλεπιδράσουν περισσότερο με τους καταναλωτές. Σχεδόν οι μισοί από τους ταξιδιώτες στις ΗΠΑ που σπάνια ή μερικές φορές χρησιμοποιούσαν ταξιδιωτικούς συμβούλους στο παρελθόν, έχουν δηλώσει ότι είναι πιο πιθανό να τους χρησιμοποιήσουν μετά την πανδημία. 

Όσοι λοιπόν αξιοποιήσουν αυτήν την τάση, έχουν μια πραγματική ευκαιρία να αναπτύξουν ουσιαστικές, μακροχρόνιες σχέσεις που όχι μόνο θα τους κάνουν βιώσιμους, αλλά θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα