Πτώχευση FTI: Ελεγχόμενη η κατάσταση στον Τουρκικό τουρισμό - Πώς θα αντιμετωπιστούν οι απώλειες

11 Jun 2024, 11:56 | TOUR OPERATORS

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Πτώχευση FTI: Ελεγχόμενη η κατάσταση στον Τουρκικό τουρισμό - Πώς θα αντιμετωπιστούν οι απώλειες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ανησυχίες για τη χειμερινή σεζόν έχει προκαλέσει στους ξενοδόχους της Τουρκίας η κατάρρευση του μεγάλου Γερμανού τουρ οπερείτορ FTI, καθώς η συμβολή του στο χειμερινό τουρισμό της Τουρκίας ανέρχεται σε 1,5 εκατ. τουρίστες. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με άλλους Γερμανούς τουρ οπερέιτορ.

Παράλληλα, το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας καθώς και επιχειρηματίες του τουρισμού επιδιώκουν να αποτρέψουν τη πιθανή εκτροπή 400.000 κρατήσεων για το καλοκαίρι που έγιναν μέσω του FTI σε άλλους προορισμούς.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Ξενοδόχων (TÜROFED), Erkan Yağcı, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η διατήρηση της χειμερινής χωρητικότητας που έφερνε ο FTI στη χώρα, μέσα από τη συνεργασία με νέους τουρ οπερέιτορ και τους αερομεταφορείς τους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μπόντρουμ (BODER), Ömer Faruk Dengiz, δήλωσε ότι το Μπόντρουμ ανέμενε περί τους 90.000-95.000 Γερμανούς τουρίστες φέτος όμως αυτός ο αριθμός μειώνεται μετά την κατάρρευση του FTI, με τις απώλειες να ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ. Το «κενό» αυτό, όπως είπε, θα κλείσει από τουρίστες από την Κ. Ευρώπη, τη Σαουδική Αραβία και την Αγγλία.

Το συνολικό χρέος του FTI προς τα ξενοδοχεία υπολογίζεται γύρω στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ το χρέος του Thomas Cook όταν κατέρρευσε ανερχόταν, μόνο στην Τουρκία, σε 350 εκατ. ευρώ.

Για να διαχειριστεί την κρίση, η Τουρκία σύστησε επιτροπή κρίσεων στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού του οποίου ηγείται ο υπουργός Mehmet Nuri Ersoy, ο οποίος τονίζει ότι η επιστροφή περισσότερων από 25 χιλιάδων τουριστών του FTI που έκαναν διακοπές στη χώρα οργανώθηκε σε μεγάλο βαθμό χωρίς προβλήματα. Παράλληλα, λανσάρεται μακροπρόθεσμη διαφημιστική καμπάνια στη Γερμανία επιπλέον της τρέχουσας, και ως αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό των μελλοντικών κρατήσεων στον FTI στην Τουρκία, πραγματοποιούνται και πάλι στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός. Ως αποτέλεσμα, προβλέπουμε ότι θα κλείσουμε τη διαδικασία με πολύ μικρές απώλειες στην Τουρκία λόγω του γεγονότος ότι οι ταξιδιωτικές διαδικασίες των επισκεπτών που επλήγησαν από την κρίση στις διακοπές τους πραγματοποιήθηκαν ομαλά σε σύγκριση με άλλες χώρες και του θετικού αντίκτυπου της νέας εκστρατείας που ξεκινήσαμε με τουρ οπερέιτορ, πρόσθεσε.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα