«Από το χωράφι στο πιάτο» | Η TUI στηρίζει 500 αγρότες σε Κρήτη και Ρόδο για πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές

12 Apr 2024, 15:33 | TOUR OPERATORS

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

«Από το χωράφι στο πιάτο» | Η TUI στηρίζει 500 αγρότες σε Κρήτη και Ρόδο για πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

H TUI, μέσω του ιδρύματός της, Tui Care Foundation, αναλαμβάνει μια τριετή πρωτοβουλία στήριξης της αειφόρου αγροτικής παραγωγής στην Κρήτη και τη Ρόδο, με τίτλο «field to fork», δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση, «από το χωράφι στο πιάτο».

Το πρόγραμμα στοχεύει να διασυνδέσει πάνω από 500 αγρότες με μονάδες τοπικής παραγωγής τροφίμων και ξενοδοχεία στα νησιά αυτά.

Από αυτό υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν 300 παραγωγοί στην Κρήτη και 200 στη Ρόδο, εφόσον ασχολούνται με την παραγωγή ελαιόλαδου, κρασιού, αβοκάντο, μελιού, βοτάνων και άλλων προϊόντων.

Στόχος του ιδρύματος TUI είναι να δημιουργήσει καλύτερες εισοδηματικές ευκαιρίες στους παραγωγούς και να αυξήσει την προσφορά και διαφοροποίηση του αειφόρου φαγητού, ενημερώνοντας παράλληλα το προσωπικό και τους επισκέπτες σχετικά με την Ελληνική γαστρονομία.

Το προσωπικό των συμμετεχόντων επιχειρήσεων θα λάβει εξατομικευμένη εκπαίδευση για την γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας και θα μάθει πώς να μιλά για την αειφόρο παραγωγή τροφίμων ως παράγοντα υγιεινής διατροφής, προστασίας του εδάφους, βελτίωσης των συνθηκών ζωής των ανθρώπων και του αγροτουρισμού.

Η πρωτοβουλία «Tui Field to Fork Greece» λανσαρίστηκε επισήμως μέσα από ένα εργαστήρι που καλούσε τους μετόχους να συμμετάσχουν στο ζήτημα των τροφίμων στον τουριστικό κλάδο. Οι συμμετέχοντες έφτασαν τους 200, και προέρχονταν από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, συνεργάτες από το χώρο της φιλοξενίας και μονάδες τοπικής παραγωγής τροφίμων, με στόχο να συζητήσουν την υγεία του εδάφους, το σχεδιασμό κυκλικών συστημάτων τροφίμων, την πιστοποίηση και το ρόλο των ξενοδοχείων ως κόμβων αναγέννησης.

Η πρωτοβουλία αναμένεται να συμβάλει στη συνολική αποκατάσταση ή βιώσιμη διαχείριση περισσότερων από 100 αγροτεμαχίων, που αντιστοιχεί σε 300 εκτάρια. Θα δώσει τη δυνατότητα στην Κρήτη και τη Ρόδο να αποτελέσουν το παράδειγμα για ένα κίνημα γύρω από τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Andreas Kindl, χαιρέτισε την πρωτοβουλία κατά την περιήγησή του στο συνεργαζόμενο οινοποιείο Λυραράκης, κοντά στο Ηράκλειο. Στον αμπελώνα, η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για το πώς υποστηρίζονται οι ντόπιοι αγρότες στη μετάβαση σε πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του TUI Care Foundation, Alexander Panczuk, δήλωσε ότι το TUI Field to Fork Greec μπορεί να μεταμορφώσει το αγροτικό τοπίο της Κρήτης και της Ρόδου. Η πρωτοβουλία αυτή, είπε, έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για τον ευρύτερο τουριστικό τομέα. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και βιώσιμου μέλλοντος για αυτά τα όμορφα νησιά.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα